הורמון גדילה ותזונה
הורמון גדילה (Growth hormone - GH), הידוע גם בשם סומטוטרופין, הינו הורמון אנאבולי המופרש ע"י בלוטת יותרת המוח (היפופיזה). הורמון גדילה הינו פוליפפטיד גדול החשב לעידוד צמיחה ע"י גירוי שחרורם של גורמי גדילה מהכבד ובשרירים (כמו למשל, IGF-1). גורמי גדילה אלו יוצרים מפל של אירועים בדרך כלל קשורים עם ריכוזי הורמון גדילה גבוהים יותר. הורמון גדילה משתחרר בתגובה להורמון המשחרר הורמון גדילה (growth hormone releasing hormone - GHRH) המיוצר ע"י ההיפותלמוס.
מדוע הורמון גדילה חשוב?
הורמון גדילה עוזר ליצור ולבנות עצמות, שרירים ורקמות אחרות. בשרירים, הורמון גדילה ממריץ את סינתזת חלבונים, כמו גם חילוף חומרים של שומן (שורף שומנים). הורמון גדילה מגייס חומצות שומן ממקור האחסון שלהם בתאי השומנים (בבטן, בישבן, בירכיים וכו') ואומר לגופנו להשתמש בחומצות שומן לאנרגיה. מעניין, שהורמון הגדילה מגביל את האחסון השומנים (כלומר מקטין את הנטיין להשמין) ומגייס אותם לאנרגיה (כלומר שורף אותם ומסייע לחיטוב הגוף), לעומת זאת מגביר את רמות הסוכר בדם במקביל. בדרך זו, הורמון הגדילה "חוסך" בניצול הפחמימות, ורמת הסוכר בדם עולה. זאת הסיבה: לכך השימוש ארוך טווח בהורמון גדילה עשוי להשפיע על העמידות לאינסולין (תנגודת לאינסולין). ההשפעות של הורמון גדילה בניוד שומן לאנרגיה יכולות להתחיל בכ- 20 דקות לאחר שחרורו ולהימשך עד 3 שעות לאחר מיכן. אתה עשוי לתהות מדוע פעילות גופנית אינטנסיבית היא כל כך יעילה בלסייע לנו לאבד שומן, למרות שזה לא נראה כמו כמה סטים של סקוואט הכבד היה שורף קלוריות רבות. חוקרים רבים מייחסים את המראה הנלווה של ריכוזים גבוהים של חומצות שומן בפלזמה והורמון גדילה כי עקב אימון אינטנסיבי.
הורמון גדילה בנוסף: מקטין את ניצול סוכר בדם מקטין סינתזת הגליקוגן מגביר בניית חומצת אמינו בתאים ומגביר סינתזת חלבונים, פירוק שומן וניצול מגביר את סינתזת הקולגן, וצמיחת סחוס, מגביר שמירת החנקן, נתרן, אשלגן, זרחן. מגביר את הסינון בכליות, משפר את תפקוד מערכת חיסון.
מה עלינו לדעת על הורמון גדילה
טווח ההתייחסות לרמות הורמון הגדילה התקנים הם: 0.06 - 8.0 ננוגרם / מ"ל.
כאשר מטופל סובל מחסר הורמון גדילה, טיפול חלופי בהורמון גדילה לרוב הינו בטוח, ואף עלול לקדם ולשפר את הבריאות הכללית. זאת כמובן שישנו הצורך בניטור ארוך טווח ע"י רופא. נראה שיש סיכון קל של תנגודת לאינסולין.
שינה והורמון גדילה
שינה חיונית לשחרור של הורמונים שונים, כמו: הורמון גדילה. לכן שינה טובה ואיכותית עוזרת לנו לשחזר הורמון גדילה באופן אופטימאלי. הפרשת הורמון גדילה קשור לשינה קשורה לעלייה הלילית בשחרור חומצות שומן.
לכן מניעת שינה רציפה בילדים עשויה לגרום לפיגור בהתפתחות ובצמיחה לגובה. מניעת שינה אצל אנשים צעירים מפחיתה את הפרשת הורמון הגדילה ועשויה לתרום להתפתחות מוקדמת של תסמונת מטבולית.
פעילות גופנית והורמון גדילה
הפרשת הורמון גדילה בזמן ואחרי הפעילות הגופנית היא פרופורציונלית לעוצמת המאמץ. ככל שעוצמת הפעילות הגופנית חזקה יותר, כך בתגובה שיחרור הורמון הגדילה יהיה מוגבר יותר. כלומר שריצות ספרינטים במקום ריצות למרחקים ארוכים ובאופן איטי עדיפים לשיחרור מוגבר של הורמון גדילה.
עליות בהפרשת הורמון גדילה קשורות לעלייה בחומצות, תוצרי לוואי של הפעילות הגופנית בעצימות גבוהות. כמו כן, קטכולאמינים עלולים לגרות את הפרשת הורמון גדילה. תקופות מנוחה של 60 שניות או פחות יכולות לעזור לעורר את שחרור הורמון הגדילה.
צמצום בצריכת הקלוריות לא נראתה כיוצרת גירעון בהפרשת הורמון הגדילה. הנתונים מצביעים על כך שדיאטה דלת קלוריות עד כ- 25% לא להפחיתה באופן משמעותי את רמות הורמון הגדילה, ואנשים שמבצעים פעילות גופנית עם הסוג של אימון הנכון עשויים למעשה לראות עלייה ברמות הורמון הגדילה.
הגברת הורמון גדילה סיכום והמלצות
כדי להבטיח רמות אופטימאליות של הורמון גדילה, עלנו לפעול במספר מישורים:
אימון בעוצמה גבוהה, באמצעות קבוצות שרירים רבות.
אימון עם קבוצות שרירים מרובות, תקופות מנוחה קצרות.
יש לודא שצריכת פחמימות וחלבונים נאותה לפני ואחרי האימונים.
יש להימנע מצריכת אלכוהול או לצרוך בכמות מתונה בלבד.
חשוב לדאוד לשון כ- 7 עד 9 שעות שינה בלילה.
יש לשמור על הרכב גוף רזה ובריא.
דיכוי הורמון הגדילה
עודף שומן בגוף יכול להקטין את תפוקת הורמון הגדילה.
צריכת אלכוהול יכולה להפחית את הפרשת הורמון הגדילה.
צריכת פחמימות וחלבונים לפני ואחרי אימונים יכולים לשפר את הפרשת הורמון הגדילה.
ירידה בהפרשת של הורמון הגדילה מתרחשת במצבים, כגמו: אימון יתר. דבר זה נראה בשל תפקוד לקוי ההיפותלמוס.
הורמון הגדילה מגביר את היווצרותם של הידרוקסיפרולין (hydroxyproline) מחומצת האמינו פרולין ומגביר את סינתזת הסחוסים.