דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All


טרשת עורקים


טרשת עורקים (ארטריוסקלרוזיס): טרשת העורקים יכולה להשפיע על כל עורקי הגוף, לרבות עורקי הלב עצמו (אילו הם עורקים אשר מספקים דם ללב עצמו), המוח, ידיים, רגליים, וכליות ובקיצור לכל אברי ותאי הגוף השונים. כתוצאה מכך, מחלות שונות עשויות להתפתח.


מהי טרשת עורקים?


טרשת עורקים הינה מחלה שבה מצטבר הפלאק (plak) בתוך דפנות העורקים. עורקים הינם כלי דם אשר תפקידם להוביל דם עשיר בחמצן וחומרי תזונה לשריר הלב עצמו בדרך העורקים הקורונאריים וולשאר רקמות הגוף.

הרובד אשר חוסם את העורקים מורכב ממשקעים של שומנים כולסטרול, סידן, וחומרים נוספים הנמצאים בזרם הדם. כך לאורך הזמן בציר החיים שלנו, לוחיות מתקשות ומצמצמת את הקוטר הפנימי של העורקים בגופנו. דבר המגביל את זרימת הדם העשיר בחמצן לאיברים השונים וכאמור גם ללב עצמו.

יש לציין כי התהליך הטרשתי בעורקים, אשר מוביל לטרשת עורקים עשוי להוביל לבעיות קשות, לרבות התקף לב, שבץ מוחי, ואף למוות.


טרשת עורקים סימנים מוקדמים ותסמינים


טרשת עורקים התהליך שמתחיל ומתפתח לו כבר בגיל הצעיר ומתקדם בשקט ללא סימנים ותסמינים מוקדמים. וכשהתסמינים מופיעים בטרשת עורקים היא כבר נחשבת למתקדמת מאוד ועשוייה להוות בעיה רצינית.


האומנם ישנן בדיקות לאבחון טרשת עורקים, אך אף אחד מהן אינה מושלמת!. יש לציין, כי בחלק מבדיקות האבחון ישנו אפילו סיכון מסוים לפגיעה. אז מהאמור ניתן להבין שבדיקות לטרשת עורקים הינה לא פשוט כמו שנדמה לנו.



אם אתם מודאגים לגבי התהליך של טרשת עורקים שלכם?!, אז אכן ישנ טיפולים טבעיים אשר יכולים "לנקות" את העורקים ועצור את התהליך הטרשתי ואפילו להחזירו שנים אחורה. 



סימני אזהרת טרשת עורקים ותסמינים



מהם התסמינים של טרשת עורקים? ישנם שלושה מחלות קשות הנגרמות ע"י טרשת עורקים. לכל אחד מהמחלות יש סימני האזהרה ספציפיים:


מחלת לב כלילית: תמרור האזהרה לטרשת עורקת בלב היא כאבים בחזה במאמץ, או תעוקת חזה. זה מתואר לעתים קרובות כאטימות והולך עם כל שאר. תסמינים אחרים עשויים לכלול קוצר נשימה או עייפות.


מחלת כלי דם במוח: לעתים קרובות, התקף איסכמי חולף (TIA - transient ischemic attack) עלול לקרות לפני שבץ מוחי. קושים בדיבור או חולשה בצד אחד של הגוף.


מחלת עורקים היקפית: הסימן הראשון מופיעה ברגליים לרוב התסמינים של צליע לסירוגין. כאבים בשרירי השוקים (תאומים) בעת ההליכה, ישנה צליעה, שהיא התסמין השכיח ביותר. סימנים אחרים הם: ריפוי איטי של פצעים  ברגליים. 



בדיקות לאבחן וגילוי טרשת עורקים


מחלות הנגרמות ע"י טרשת עורקים הן הסיבה השכיחה ביותר למוות בעולם המערבי. בכדי לבדוק חסמה בעורקים, ניתן לבדוק ע"י בדיקה שנקראת אנגיוגרפיה. אנגיוגרפיה היא מבדק פולשני-ניתוחי. 


אז כיצד מתבצע האיבחון לטרשת עורקים?

מכניסים צינור דק בדרך העורק ברגל (ירך) או יד (בזרוע).

לאחר מכן מושחל דרך השרוול בדרך העורקים המסתעפים.

בהמשך מזריקים צבע (חומר ניגודי) לעורקים - כך ניתן לראות איכן ישנה היצרויות וחסימות בעורקים - וזאת על גבי הצג.

חשוב לציין, שאנגיוגרפיה כרוכה בסיכון מסוים. סיבוכים חמורים האומנם מתרחשים רק לעתים נדירות, אך ישנו בכל זאת סיכון גדול מדי בעבור אנשים שאינם שאין להן נטייה לחסימות בעורקים.



טרשת עורקים כלילית - קורונרית


מחלת לב כלילית או מחלת לב קורונרית (Coronary Heart Disease - CHD), מחשבת לרוצח המספר אחד של הגברים ונשים בישראל וארצות הברית. מחלת לב כלילית מתרחשת עקב הצטברות המשקעים בעורקים הכליליים, - העורקים הכליליים או העורקים הקורונריים הנ"ל מספקים דם עשיר בחמצן וחומרי תזונה ישירות ללב.


התהליך הטרשתי העורקים הכליליים מצמצם את הנפח הפנימי של העורקים הכליליים, כך מפחית את כמות ונפח זרימת הדם לשריר הלב עצמו. הצטברות הרובד הטרשתי העורקים אילו עשוי להגביר את הנטייה לקרישי דם בעורקינו. ויש להבין שקרישי הדם עשויים לחסום את זרימת הדם באופן באופן חלקי או מלא.


ובמצב הנ"ל כאשר זרימת הדם מצטמצמת או מחסמת לשריר הלב, תיתכן שנחוש בסימן המכונה: התקף אנגינה פקטוריס (כאבים בחזה או תחושת אי נוחות בחזה) או במצב החריף יותר התקף לב !.


הטהליך הטרשתי עשוי להיווצר בעורקים הקטנים ביותר של הלב. והמחלה נקראת מחלת כלי דם כלילית (MVD -  coronary microvascular disease). 



אבחון טרשת עורקים


אבחון טרשת עורקים: בחינה פיזית:

במהלך הבדיקה הגופנית, הרופא או הקרדיולוג עשוי להקשיב לקול העורקים ולחפש צליל נשיפה חריגה, הנקראת אושה (broo-E). בעזרת בדירה עם סטטוסקופ הרופא יכול לשמוע את אושה. את האושה יהיה ניתן לשמוע מעל לעורק הפגוע. ונציין כי האושה עשויה להצביע על זרימת דם לקויה עקב הצטברות פלאק - כלומר טרשת עורקים.


הרופא יכול לבדוק אם הסטטוסקופ כל אחד מכלי הדם העורקיים ובעיקר בלב, בירכיים וכו'... כשזרימת הדם חלשה או שאינה נשמעת. דופק חלש או נעדרו הדבר עשוי להיות סימן של עורק חסום בדרגות השונות.


טרשת עורקים בדיקות אבחון

הקרדיולוג עשוי להמליץ על בדיקה אחד או יותר בכדי לאבחן את טרשת עורקים. בדיקות אלה עשויות לעזור לרופא להבין את חומרת מידת המחלה הטרשתית שלך ולתכנן את ההמשך הטיפול.


טרשת עורקים בדיקות דם

בדיקות דם ניתן לבדוק את רמות פרופיל השומנים, כגון: כולסטרול, טריגליצרידים, סוכר וחלבונים בדם וכו'... רמות חריגות עשויות לרמז כסמן שאנו בסיכון לטרשת עורקים.


טרשת עורקים EKG - Electrocardiogram:

אלקטרו-קרדיו-גרם - Electrocardiogram או בקיצור: EKG היא בדיקה פשוטה מאוד, וללא כאבים שמזהה ומתעדת את הפעילות החשמלית של הלב. הבדיקה מראה ובאופן מהיר את פעילות הלב ובקצב שלו (קבוע סדיר או בלתי סדיר). EKG מתעד גם את התזמון של האותות חשמליים כשהם עוברים דרך הלב.

EKG יכול להראות סימנים של נזק ללב הנגרם ע"י מחלת לב כלילית. הבדיקה יכולה גם להראות סימנים של התקף לב קודם או נוכחי.


טרשת עורקים צילום חזה רנטגן:


צילום חזה ע"י מכשיר רגנטגן Ray x כך ניתן לראות תמונות של האיברים ומבנים שונים בתוך בית החזה שלנו, כגון: הלב, הריאות וכלי דם. צילום חזה Ray x יכול לגלות סימנים של אי ספיקת לב.


טרשת עורקים קרסול - זרוע אינדקס:

בדיקה זו משווה את לחץ הדם בקרסול שלך עם לחץ הדם בזרוע, בכדי לראות כיצד הדם שלנו זורם. בדיקה זו יכולה לסייע באבחון P.A.D.


טרשת עורקים בדיקת אקו-לב:

בדירת אקו (הד) משתמשת בגלי קול כדי ליצור תמונה של הלב. הבדיקה מספקת מידע על הגודל וצורת הלב ותקינותם של חדרי הלב והשסתומים.

בדיקת האקו-לב (הד) יכולה לזהות אזורים של זרימת דם לקויה ללב, אזורים בשריר הלב שנפגעו בעבר.


טרשת עורקים סריקה טומוגרפיה ממוחשבת:

סריקת טומוגרפיה ממוחשבת - computed tomography או בקיצור: CT, בדיקת ה- CT יוצרת תמונות ממוחשבות של לב, המוח, או של איברים אחרים בגוף. הבדיקה יכולה להראות התקשות והיצרות של עורקים גדולים.

יש להבין, כי סריקת CT לב יכולה להראות אם ישנה הסתיידות של העורקים, עקב משקעים של סידן אשר "בונה בקירות" בעורקים הכליליים שבלב. דבר העשוי להיות סימן מוקדם של מחלת לב כלילית.


טרשת עורקים בדיקת לחץ (סטרס):

במהלך בדיקת הלחץ, אנו מתאמנים וזאת בכדי להפעיל ולאמץ את עבודת הלב לקשה ותוך כדי נעשות בדיקות הלב. 

יש להבין כאשר הלב שלנו פועל באופן עוצמתי, הוא צריך יותר דם וחמצן. עורקים-החסומים חלקית אינם יכולים לספק דם די הצורך עשיר בחמצן מספיק וזאת בכדי לענות על הצרכים של הלב עצמו.


בדיקת סטרס יכולה להראות סימנים אפשריים ותסמינים של מחלת לב כלילית, כגון:

שינויים חריגים בקצב הלב או בלחץ הדם. 

קוצר נשימה או כאבים בחזה - אנגינה פקטוריס. 

שינויים חריגים בקצב הלב או פעילות חשמלית חריגה בלב. 

כחלק מבדיקות סטרס-לחץ, תמונות נלקחות מהלב בזמן שאנו פעילות גופנית ובזמן שאנו נחים. מבחני לחץ הדמיה אלה יכולים להראות איך גם דם זורם בחלקים שונים של הלב. 


טרשת עורקים אנגיוגרפיה (Angiography):

אנגיוגרפיה הוא מבדק המשתמש בצבע וקרני x מיוחד כדי להראות את החלק הפנימי של העורקים. בדיקה זו יכולה להראות אם ישנה חסימה בעורקים ועד כמה החסימה חמורה.

צינור דק וגמיש הנקרא צנתר מוכנס לתוך כלי דם בזרוע, או במפשעה (חלק עליון של ירך), או בצוואר. ניתן לראות בתמונת רנטגן מוזרק דרך קטטר לתוך העורקים. ע"י הסתכלות על התמונה רנטגן, הרופא יכול לראות את זרימת הדם בעורקים.


טרשת עורקים בדיקות אחרות:

בדיקות אחרות הם נחקרות בכדי לראות האם הן יכולות לתת תצוגה טובה יותר של הצטברות הפלאק בעורקים. דוגמאות למבחנים אלה, הם: הדמיה בתהודה מגנטית (MRI) וטומוגרפיה של פליטת פוזיטרונים (PET).


טרשת עורקים תזונה


טרשת עורקים, שגורמת למחצית מכל מקרי המוות של אנשים מבוגרים מעל גיל 60 במדינות מתועשות,טרשת עורקים נחשבת למגפה בקרב ילדים אשר אינם אוכלים בצורה בריאה ומאוזנת.

אך כיום מרבית הרופאים נותנים את התרופות להורדת הכולסטרול ממשפחת הסטטינים. בעצם הרופאים נותנים כמעט לכל אדם שיש לו רמות גבוהה של שומנים בדם (כולסטרול LDL) כטיפול מניעתי תרופתי, וזאת בכדי למנוע את הסיבוכים המאוחרים יותר של טרשת עורקים. 


מנקודת מבט ביקורתית תרופות ממשפחת להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים לא הצליחו לפתור את הבעיה, במיוחד כאשר משווים אותם לחומרים ורכיבי מזון טבעיים מסוימים, כמו: תזונה עשירה ברכיבים נוגדי חמצון, ואסטרטגיות תזונתיות נוספות לרבות פעילות גופנית.

ואכן נטילה של התרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים אכן מסייע להפחית את רמות ה-LDL כולסטרול בדם (ריכוזי ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה). 


כמו כן, יש להקפד על תזונה עשירה במגוון רחב של ירקות ופירות בצבעים שונים. ירקות ופירות בעלי פיגמנטים חזקים, כמו: תרד, גזר, אפרסקים, פירות יער וכו'... הם במיוחד מומלצים היות והם מכילים ריכוז גבוה מאוד של מיקרונוטריאנטים (micronutrient).

מומלץ לאכול מזונות המכילים דגנים מלאים, מזונות עשירים בסיבים. אלה כוללים פירות, ירקות, קטניות ( בעיקר שעועית). ממוצרי חיטה מלאה, כגון: חיטה מלאה, שיבולת שועל / קמח שיבולת שועל, שיפון, שעורה, אורז חום, כוסמת, בורגול, דוחן וקינואה.


מומלץ לצרוך דגים, במיוחד דגים שומניים, לפחות פעמיים בשבוע. דגים שמנים כמו סלמון, מקרל, סרדינים עשירים בחומצת שומן מסוג האומגה 3, חומצות שומן eicosapentaenoic (EPA) וחומצת docosahexaenoic (DHA). הצריכה של חומצות שומן אלה קשורה לסיכון מופחת למוות ומוות פתאומיים ממחלת לב כלילית.


יש לצרוך  לפחות - 10% מקלוריות יומיות מחומצות השומן אומגה 6, אשר נמצאות בשמנים צמחיים, כגון: חמניות, חריע, תירס, סויה וכן אגוזים וזרעים.

במקביל יש להגביל את הצריכה יומית של שומן רווית, המצויות בעיקר במוצרים מזון מהחי בפחות מ -7%-6% מסך קלוריות, בנוסף מינימום שומן טרנס (שנמצאה בשומן מוקשה, מסחרי מוצרי מאפה, ורבים מזון מהיר) פחות מ- 1% מסך קלוריות, וכולסטרול (שנמצא בביצים, מוצרי חלב, בשר, עופות, דגים, פירות ים) בפחות מ 300 מ"ג ליום. בחר בשר רזה וחלופות צמחיות (כגון סויה). בחר מוצרי חלב ללא שומן ודל שומן. גריל, לאפות, או דגים בתנור, בשר, עופות וללא עור.


השתמש מעט או ללא מלח במזון שלך. וישנו הצורך להפחית או להימנע ממזונות מעובדים עשירים בנתרן (מלח). הפחתת מלח יכולה להוריד את לחץ דם ולהפחית את הסיכון למחלות לב ואי ספיקת לב.


לקצץ במשקאות ומזונות המכילים סוכרים מוספים (סירופי תירס, סוכרוז, גלוקוז, פרוקטוז, דקסטרוז, מיץ פירות מרוכז, דבש).


מומלץ לצרוך יין אדום זאת במתינות, ממליץ להגביל את מריכת האלכוהול לא יותר מ -2 משקאות ביום לגברים ומשקה 1 ליום לנשים.


אני באופן אישי ממליך לאנשים הסובלים ממחלת לב צריכה של תוספי תזונה מסוג אומגה 3 חומצות שומן (EPA ו- DHA) ועוד בהתאם לצורך. לאנשים עם רמות טריגליצרידים גבוהות, מינונים גבוהים עשויים להיות מתאימים. ממליץ נגד נטילת תוספים נוגדי חמצון ויטמין (C, E, בטא-קרוטן) או תוספי חומצה פולית למניעת מחלות לב.


יש לציין כי אכילת דגים לעיתים מכילים כספית - התכת רעילה ( הם בעיקר כריש, דג חרב, מקרל, וכו'). בחר דגים כסרטנים וצדפות שהם נמוכים יותר בתוכן כספית ולאכול. 


סיבים תזונתיים הם מצוים רק בצמחים. אנו לא מסוגילים לעכל סיבים ובעלי החיים כן לפחות חלקם. הסיבים עוברים בדרך המעיים. הצריכה היומית המומלצת של סיבים תזונתיים להגנה על מערכת הלב וכלי הדם היא לפחות 25 גרם לנשים ו -38 גרם לגברים.


כמו כן, לסוגים שונים של סיבי יתרונות ספציפיים:

סיבים בלתי מסיסים (המצויות בסובין חיטה, דגנים, זרעים, אגוזים, קטניות, פירות וירקות שלמים) עשויים לסייע בהשגת ירידה במשקל. צריכת דגנים מלאים על בסיס קבוע עשויה להקטין את הסיכון למחלות לב ואי ספיקת לב, ללצמצם את הגורמים המעלים את הנטייה להתפתחות הסוכרת (להוריד את הסיכון לסוכרת מהסוג 2). 

סיבים מסיסים המצויות בשעועית, סובין שיבולת שועל, שעורה, תפוחים, פירות הדר, ותפוחי אדמה, עשויים לסייע בהשגת רמות כולסטרול בריאה ואף להפחית את לחץ הדם.


תוספי סיבים מסיסים, כגון אלה המכילים פסיליום או Glucomannan, יכולים להיות גם מועילים. פסיליום נלקח מהקליפה של גרעין גדל בהודו והוא יעיל מאוד להורדת כולסטרול כללי וכולסטרול LDL. הוא נמצא במשלשלים (מטמוציל), דגני בוקר, ומוצרים אחרים. אנשים שלהגדיל את הצריכה של סיבים מסיסים גם צריכים לשתות יותר מים כדי למנוע עצירות.


ויטמינים נוגדי חמצון כהגנה לפני טרשת עורקים. ויטמינים E ו- C נחקרו להשפעות הבריאותיות שלהם, הם משמשים כנוגדי חמצון. נוגדי חמצון הינם חומרים כימיים הפועלים כאוכלי או סופגי חלקיקים ידועים כרדיקלים חופשיים של חמצן. צריכה גבוה של מזונות עשירים בויטמינים אלה (כמו גם כימיקלים ומזון אחרים) היו קשורים ביתרונות בריאותיים רבים, כוללים מניעה של בעיות לב.


נצפה השפעות חיוביות של ויטמין E במניעת קרישי דם ומניעת הצטברות של פלאק על דפנות כלי דם, רבים מחקרים שנעשה לאחרונה הראו שאין שום הגנת לב משני ויטמין E או ויטמין C. תוספי של ויטמין E, ויטמין C, בטאו קרוטן אינם מומלצים.


ויטמינים B (חומצה פולית). ליקויים בחומצה פולית ויטמינים מקבוצת B (הידועה גם כחומצה פולית), B6, B12 ונקשרו לסיכון גבוה יותר למחלות לב בחלק מהמחקרים. ליקויים כגון לייצר רמות דם גבוהות יותר של הומוציסטאין, חומצת אמינו הנמצא קשורות לסיכון גבוה יותר למחלות לב, שבץ מוחי, ואי ספיקת לב.


בעוד שמחקרים גדולים הראו כי תוספי ויטמין B מסייעים בהורדת רמות הומוציסטאין נמוכות, אין להם שום השפעה על תוצאות מחלות לב. יש חוקרים שחושבים שהומוציסטאין עשוי להיות סמן למחלות לב ולא סיבה לכך.


מינרלים-אשלגן. דיאטה העשיר באשלגן יכולה להוביל לירידה קטנה בלחץ דם. מזונות עשירים באשלגן הם: בננות, תפוזים, אגסים, שזיפים, מלונים, עגבניות, אפונה וקטניות, אגוזים, תפוחי אדמה, ואבוקדו. 


מגנזיום. מחקרים מראים כי תוספי מגנזיום עלולים לגרום לירידה קטנה אך משמעותית בלחץ דם. עם זאת, תועלת קלינית משמעותית בלחץ דם עדיין לא הוכח. הקצבה היומית המומלצת של מגנזיום היא 320 מ"ג. אנשים שחיים באזורי מים רכים, המשתמשים בתרופות משתנות, או שיש להם גורמי סיכון אחרים לאובדן מגנזיום עשויים לדרוש יותר מגנזיום התזונתי מאשר לאחרים.


סידן. סידן מסדיר את הטונוס של השרירים החלקים בדופן כלי דם. המחקרים מצאו כי לאנשים שצורכים סידן בתזונה מספיק על בסיס יומי לחץ דם נמוך יותר מאשר אלו שלא. ההשפעות של תוספת סידן על לחץ דם, לעומת זאת, הם מעורבים, עם כמה מחקרים המראים לחץ גבוה עם תוספי סידן.








דיאטת תוכניות: התזונה הים תיכונית עשירה סיבים וחומרי תזונה מזינים, לרבות אומגה 3, חומצות שומן וחומרים נוגדי חמצון. הדיאטה מורכבת מפרות, ירקות, ושומנים בלתי רוויים "טובים", שמן זית במיוחד. נקשר שמן זית עם לחץ דם נמוך יותר, סיכון נמוך יותר למחלות לב, ויתרונות אפשריים לאנשים עם סוכרת מסוג 2. חוקרים חושבים שהתועלת הבריאותית העיקרית של שמן זית היא חומצה אולאית, שהיא סוג של חומצת שומן חד בלתי רוויה. שמן זית מכיל גם פוליפנולים, שהם פיטוכימיקלים המכילים תכונות נוגדות חמצון. שמן זית כתית מעולה, המגיע מראשון הקשה של זיתים, מכיל תוכן פוליפנול גבוה משמן זית מזוקק, אשר מגיע מלחיצות מאוחר יותר.




דיאטות דלות פחמימות, כגון סאות 'ביץ' ודיאטת אטקינס, עוזרות לייצב את רמות אינסולין. מזונות עשירים באינדקס הגליקמי כוללים לחם, תפוחי אדמה לבנים, ופסטה, ואילו מזונות גליקמי נמוכים כוללים דגנים מלאים, פירות, עדשים, פולי סויה.


דיאטות דלות בפחמימות יסייעו לירידה במשקל בטווח הקצר, אולי טובה יותר מדיאטות המאפשרות כמויות רגילות של פחמימות ושומנים להגביל. עם זאת, באופן כללי, אין עדות טובה מראה יעילות ארוכת טווח לדיאטות אלה. כמו כן, בטיחות לטווח ארוך והשפעות בריאותיות אפשריות אחרות הן עדיין דאגה, במיוחד לאור עובדת דיאטות אלה להגביל מזונות בריאים כגון פירות, ירקות, דגנים ואילו לא מגבילים שומנים רוויים.





טרשת עורקים טיפול








טואול - בניית אתרים