IGF-1 וגדילת השרירים – הורמון הגורם לגדילה דמוי אינסולין
פקטור גדילה דמוי אינסולין 1 או בקיצור: IGF-1 (ההורמון ניקרא גם בשם סומטומדין C) הינו הורמון חלבוני המיוצר בעיקר בכבד כתגובה להשפעת הורמון הגדילה הנקשר לאתרי הקולטנים. ל- IGF-1 חשיבות גדולה בגדילת ילדים והתפתחות כללית לרבות התפתחות השרירים והעצמות, במבוגרים יש ל- IGF-1 השפעה אנאבולית (הגדלת שרירים ועצמות וזירוז ריפוי והתאוששות השרירים שנגרם להם נזק, כמו למשל אימון גופני מפרך).
מה זה אומר לנו? אנו מבינים שהשימוש ב- IGF-1 מסייע להפוך אותנו לשרירים יותר ולא רק זאת אלה להגביר את מספר תאי השרירים שלנו, כן זה אותו מספר תאי שריר קבוע שנולדנו איתו.
כלומר שהשימוש ב- IGF-1 עשוי להגדיל בנוסף לשרירים גם איברים פנימיים כגון: מעיים, לב ועוד... כמובן שהכל זה עניין של מינון?! אם ניקח מינונים של מעל ל- 50 מק"ג ליום, מהתכשיר IGF-1 אתם יכולים ליצור סריעות מעיים, מה שניקרא בקרב ספורטאים GH-gut ועוד...
יש לציין, כי אימוני משקולות למטרת פיתוח הגוף, משפרים את כמות הקולטנים ל- IGF-1 על גבי השרירים. כלומר, אחרי אימון המשקולות לפיתוח הגוף, השרירים שאנו מאמנים הם במצב הכי טוב לקבל ולקלוט את ה- IGF-1 שבתורות יביא לגדילת התאים חדשים בשרירים.
לפי האמור אנו למדים כי כעבור 20 דקות לאחר אימון המשקולות (אימון לפיתוח גוף) זהו הזמן האידיאלי הטוב ביותר לקחת את ה- IGF-1.
אוקיי אז מספר עובדות הם: שהפרשת ההורמון IGF-1 נעשית בתגובה להורמון גדילה, כן זהוא אותו הורמון המופרש מבלוטת ההיפופיזה (יותרת המוח) בלילה כשאנו ישנים.
ה- IGF-2 וה- IGF-1 (סומטומדינים) דומים מאוד לפקטור גדילה מכנו (MGF), אילו הן ראשי התיבות של: Mechano growth factor.
IGF-1 - אינסולין לייק גרו-פקטור-1 (Insulin-like growth factor 1)
אינסולין לייק גרו-פקטור-1 (Insulin-like growth factor 1) או בקיצור: IGF-1.
IGF-1 מכונה גם סומטומדין C, הוא חלבון שבבני אדם מקודד ע"י גן IGF-1 .IGF-1 ישנה השפעה הדומה להשפעותיו של האינסולין לכן הוא מכונה "פעילות דמוית אינסולין". IGF-1 הינו הורמון דומה במבנה מולקולרי לאינסולין. ה- IGF-1 ממלא תפקיד חשוב בצמיחה בילדות וממשיך להיות בעל השפעות אנבוליות במבוגרים.
ה- IGF-1 מורכב מ- 70 חומצות אמינו בשרשרת אחת עם שלושה גשרי דיסולפיד תוך מולקולריים, ה- IGF-1 בעל משקל מולקולרי של 7,649 דלטון.
ה- IGF-1 מיוצר בעיקר ע"י הכבד כהורמון האנדוקריני כמו גם ברקמות היעד באופן פראקריני / אוטוקריני. ייצור ה- IGF-1 מגורה ע"י הורמון הגדילה (GH) ויכול להיות בחסר, עקב חוסר רגישות להורמון גדילה, ו/או חוסר קולטנים להורמון גדילה.
כ- 98% מכלל ה- IGF-1 הינו תמיד קשור לאחת משש חלבונים מחייבים (IGF-BP.( IGFBP-3, החלבון הנפוץ ביותר, מהווה 80% מכלל מחייב IGF. IGF-1 נקשר ל IGFBP-3 בטוחן יחס 1:1.
ניסויים בעכברים כמות של mRNA IGF-1 בכבד הייתה קשורה באופן חיובי עם עליה בצריכת קזאין בתזונה וקשר שלילי בדיאטה דלה או ללא חלבונים.