אולקוס (peptic ulcer)
אולקוס או כיב פפטי הינו מונח המתאר מחסור בשכבת ההגנה הרירית של מערכת העיכול במקום מסוים, (בד"כ בקיבה ובתריסריון) המלווה בדלקת. מחסור זה גורם לתחושה של צריבה ודימום כתוצאה ממגע של מיצי הקיבה החומציים עם הדופן חסרת ההגנה. מחסור זה יכול לנבוע מאלכוהול, תרופות (במיוחד תרופות אנטי דלקתיות), מחסור תזונתי, מתח וסיבות אחרות.
סימפטומים של כיב קיבה מתבטאים בתחושת חוסר נוחיות בבטן העליונה כ - שעה ואף פחות מזה לאחר הארוחה, או במשך הלילה. לעתים התופעה מלווה בכאב עז וצורב. שימוש בסותרי חומצה גורם להקלה מיידית.
אולקוס וחיידק הליקובקטר פילורי
טיפול בחיידק הליקובקטר פילורי
ישנו הצורך לאכול סיבים תזונתיים, המצויין בדגנים מלאים, ירקות ופירות. כדי להוסיף לתזונה מרכיבים עשירים בחומצות השומן אומגה 3 בעלת פעילות אנטי דלקתית ומשקמת את רירית הקיבה, מזונות העשירים בחומצת שומן חיוניות מסוג אומגה 3, הם: זרעי פשתן, דגי ים, כגון: טונה וסלמון.
ישנה המלצה לצרוך 2-3 שיני שום (לא מומלץ במצבי כיב עיכולי פעיל), האליסין שהוא החומר הפעיל בשום בעל פעילות אנטי ביוטית.
במידה וקיים כיב פעיל מומלץ לשתות מיצים לאותה התקופה על מנת להרגיע את הכיב ולשקם את ריריות. לנכון למצב כדי לאכול מזונות המכילים את הסיב - פקטין, אשר מצוי בתפוחים, ולהקפיד אף על שתיה רבה של מים ותה מליסה, לואיזה וקמומיל.
מיץ כרוב או מיץ תפוח אדמה המסייעים בריפוי הרקמות הפגועות במצבי אולכוס, ומרגיעית צרבות.
שתייה יומית של כ-500 מ"ל מיץ חמוציות ללא סוכר. חמוציות מתחרות עם החיידק על אתרי הקשירה בקיבה ובכך מונעות את היצמדותו לתאי האפיתל של הקיבה דבר המחיש את היווצרות כיב הקיבה. כך "נשטף" החיידק דרך מערכת העיכול וניפלט החוצה.
אנזימי עיכול ופרוביוטיקה: לפרוביוטיקה תפקיד מכריע בהכחדת החיידק בעיקר אצל מטופלים שנוטלים תרופות אנטיביוטיות.
ויטמין C בסיסי - ויטמין C מחזק את מערכת החיסון ואת התתגובה החיסונית כנגד החיידק, משקם רקמות ומזרז החלמת פצעים.
אורגנו - האורגנו הוא בעל תכונות אנטיספטיות, אנטיבקטריאליות ואנטיפרזיטיות חזקות ויעילות.
צמחי מרפא מתאימים לטיפול בחיידק הינם צמחים הידועים בזיקתם לעיכול, משקמים לריריות. צמחים לדוגמא, כגון: שוש קירח, כורכום, אכינצאה, קלנדולה, קינמון, רוזמרין, קמומיל, ברבריס וכו'...
קינמון (Cinnamomum zey) ברפואה העממית שימש הקינמון לטיפול בזיהומי מעיים ותולעים, וכן לכאבי בטן ובחילות וכצמח מחמם ומחזק. הקינמון נודע בהשפעתו, כקוטל מגוון רחב של פטריות וחיידקים וכן טפילים שונים במערכת העיכול. בניסויים שונים הוכחה פעילות אנטי בקטריאלית של הקינמון.
כלורופיל או אלוורה ידועים בתכונתם המנקה את הגוף ומערכת העיכול וכן הם משקמים את ריריות הקיבה והמעיים ומומלצים במצבי צרבת וכיב עיכולי (אולכוס).
ארומתרפיה-שימוש בשמנים אתריים לטיפול בהליקובקטר פילורי:
· אנטי ספטים / אנטי-בקטריאלים, כטי-טרי, מרווה ומור.
· אנטי דלקתיים, כאקליפטוס.
· סופחי גזים ועוזרים בעיכול חלש, כנרולי, קמומיל, קרדמון ונענע.
· רגנרטוריים (מחדשים), כלבנדר.
· אנטיפרזיטי-תימוס ואורגנו בעלי פעילות אנטיפטריתית ואנטיפרזיטית.
· שימוש בשמנים אלו ניתן לעשות בצורת אמבט, עיסוי, טיפולים מנואליים והרחה במבער.