דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

דיכאון קליני

דיכאון קליני


החיים מלאים בתקופות רעות או טובות, אושר וכאב .אבל אם אתה במצב רוח "ירוד" במשך יותר ממספר שבועות או אם אתה מתקשה לתפקד בחיי היום יום .אתה עלול להיות סובל ממחלה נפוצה , אבל קשה הנקראת דיכאון קליני.


כל אחד עלול להיפגע ולסבול מדיכאון קליני !

גבר, אישה בלי קשר להכנסה או לעדה כל אחד עלול להתנסות בדיכאון קליני.
הדיכאון גורם לאובדן ההנאה מן החיים, מסבך מצבים רפואיים ובעצמו חמור עד כדי התאבדות הסובל ממנו.
אולם הסבל הזה מיותר . הדיכאון הקליני ניתן לטיפול בצורה יעילה ביותר . אם כך ? מדוע רבים אינם מקבלים את העזרה הדרושה ?.

במקרים רבים הדיכאון הקליני אינו מטופל , אחת הסיבות היא האנשים הסובלים ממנו אינם מודעים לסימנים הרבים . הם עשויים להכיר סימנים אחדים , כגון : עצבות והתכנסות בתוך עצמם (הסתגרות), אבל אינם מודעים לסימנים אחרים, כולל :חרדה, רגזנות וחוסר שינה.

יש החושבים שרק אנשים שהדיכאון נימשך אצלם חודשים רבים, או שאיבדו לחלוטין את היכולת לתפקד הם סובלים מדיכאון "אמיתי" או "קליני".
יש רבים החושבים בטעות שהדיכאון הוא מצב "נורמאלי" , אבל זה לא משנה אם את/ה :מזדקן , מתבגר , אימא , אישה בגיל הבלות ,או חולה במחלה כרונית.
האמת היא שדיכאון קליני אף פעם איננו מצב "נורמאלי", בלי קשר לגילך או מצבך בחיים.

בנוסף על כך, על אנשים לדעת שהטיפול נגד דיכאון הוא בהחלט יעיל ועליהם ללמוד כיצד ניתן לקבל את הטיפול הזה.


דיכאון איננו עצב או מצב רוח רע

זה נורמאלי להרגיש עצב לאחר מות ידיד או בן משפחה. רובינו מתנסים ברגשות עצב בתקופות מסוימות בחיינו .br>> זה עשוי להיות כתוצאה מגירושים, או התרחקות מהחברים והמשפחה, פיטורין מהעבודה , מוות של מכר חבר או בן משפחה, מחלה וכו' . 
אם העצב ומצב הרוח הירוד נמשכים זמן רב, זה עלול להצביע על דיכאון קליני ויש לחפש עזרה מקצועית.



ניתן לטפל בהצלחה בדיכאון קליני

דיכאון קליני משתייך לקבוצת שניתן לטפל בהן בהצלחה רבה.
אפשר להגיע להצלחה בטיפול בדיכאון באמצעות תרופות או פסיכותרפיה או צירוף של שני הגורמים .
רק איש מקצוע יכול לאבחן דיכאון קליני בוודאות . עצם המודעות לסימנים של דיכאון קליני יכולה לעזור לך, כאשר תשוחח עם העובד המקצועי.

כמו ברוב המחלות האחרות, אם הטיפול דרוש, יש להתחיל בו מוקדם ככל שאפשר, כדי להגיע לתוצאות טובות יותר. נוסף על כך טיפול מוקדם מקדם את האפשרות של מניעת התקפים קשים חוזרים.


לא ניתן לטפל בדיכאון בכוחות עצמך

יש אנשים המתביישים לקבל עזרה בטיפול בדיכאון או שהם מהססים לדבר על הרגשות שלהם . אחרים חושבים , שהדיכאון יעלם מעצמו ושעליהם רק "לעבור את זה" .

הגישות האלו אינן נכונות . כמו בכל מחלה רצינית אחרת, יש לטפל בדיכאון . שיחות עם חברים או עם בני משפחה עשויות לתת תמיכה כאשר עוברים תקופות קשות.

אולם אצל הסובלים מדיכאון קליני התמיכה הזו אינה יכולה לבוא במקום טיפול מקצועי . זכרו ,דיכאון קליני הוא מחלה רצינית. שלא ניתן לטפל בה בכוחות עצמכם.



יתכן שיהיה עלייך לסייע לחולה קרוב אלייך

אנשים הסובלים מדיכאון קליני לעיתים קרובות הם בעלי מוטיבציה ירודה וכוחות דלים בחיפוש טיפול. מכאן החשיבות הרבה בעזרת ידידים ובני משפחה . הדרך הטובה ביותר לעזור לחולה בדיכאון היא הנחייתו לקבל טיפול. דיכאון גורם לעיתים קרובות בלבול והתכנסות בתוך עצמך מכאן שהמשפחה או הידידים עשויים לסייע בליווי המדוכא לקבלת הערכה מקצועית .

סימנים לדיכאון קליני

אם הינך סובל מיותר מחמש מהסמנים ברשימה בתקופה העולה על שבועיים פנה לרופא או לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש.
מצב רוח מתמיד של עצב חרדה וריקנות
שינה מועטת או רבה מידי.
ירידה בתאבון ובמשקל או עלייה בתאבון ובמשקל
אובדן עניין או הנאה מפעילויות, שבעבר נהנית מהם
חוסר מנוחה או רגזנות
סימפטומים גופניים שאינם מגיבים לטיפול כגון: כאב ראש, כאב או הפרעות אחרות בעיכול
קשיים בריכוז, בזיכרון או בקבלת החלטות
עייפות או אובדן כוח
רגשי אשמה, חוסר תקווה או חוסר ערך
מחשבות על מוות או התאבדות

הטיפולים בדיכאון קליני

הטיפול המקובל ביותר הוא מתן תרופות נוגדות דיכאון, פסיכותרפיה או שניהם . הבחירה של הטיפול מותנית בחומרת הסימפטומים הדכאוניים ותולדות המחלה .


תרופות:

המחקר העדכני תומך בתרופות לטיפול במצבים החמורים יותר של דיכאון קליני .
תרופות נוגדות דיכאון פועלות על המעברים הכימיים של המוח .
קיימות תרופות נוגדות דיכאון יעילות רבות .
טיפול בנוגדי דיכאון אינו יוצר התמכרות . זה עלול לקחת בין שבוע לשמונה שבועות עד שתרגיש שיפור . בדרך כלל מומלץ להתמיד בטיפול התרופתי בין ארבע לתשע חודשים לאחר השיפור בסימנים הדכאוניים . הסובלים מדיכאון כרוני צריכים להתמיד בטיפול התרופתי , כדי למנוע או להחליש התקפים חוזרים.

יש לציין, כי לתרופות אנטי-דיכאוניות ישנן תופעות לוואי מרובות, ולא תמיד קלות. על כן, יש להיוועץ ברופא מומחה לפני השימוש.

פסיכותרפיה

שיחות עם איש מקצוע בבריאות הנפש יכולות לעזור לסובלים מדיכאון קליני להתמודד עם בעיות . התרפיה יעילה בעיקר במקרים פחות חמורים .

טיפול התנהגותי קוגנטיבי עשוי לשנות חשיבה והתנהגות שלילית , התורמות לעיתים לדיכאון קליני.

טיפול ביחסי אנוש מתמקד ביחסים עם אנשים אחרים , כאשר המטרה היא לשנות יחסים עם אחרים, העלולים לגרום או להחמיר דיכאון קליני .

טיפולים אחרים


עלולים להמליץ על טיפול בחשמל במקרים הבאים

הטיפול בחשמל שוכלל במידה כזאת, שזה כיום טיפול בטוח ויעיל היכול להציל חיים .
זה עדיין טיפול שנוי במחלוקת עבור אנשים מסוימים , המתנסים בתופעות לוואי מטרידות , כגון אובדן זיכרון .


טיפולים בלתי קונבנציונליים וללא תופעות לוואי:

לדברי, יעקב עזרא (מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומדריך כושר אישי), ישנם טיפולים בגורמי תזונה, צמחים וכ"ו. לגורמי טיפול אילו השפעה מועילה על קו הריכוז והמחשבה. בכדי למנוע מצבים דיכאוניים, למשל הגברת צריכת הפחמימות גורמת לפינוי מהיר יחסית של רוב חומצות האמינו במחזור הדם, לעומתן חומצת האמינו טריפטופאן, בשל משקלה המולקולרי הגבוה מתעכבת בפינויה, כך רמתה עולה בפלזמה.

מדוע חשובה חוממצת האמינו טריפטופאן ?

חומצת האמינו טריפטופאן הינה המקדת לנוירוטרנסמיטור מוחי הנקרא: סרוטונין, יחד עם עוג מספר קו-אנזימים. הסרוטונין הינו גורם המפתח במניעת תהליכי הדיכאון.

יש לציין, כי ישנם גורמים רבים נוספים (צמחים, חומצות שומן, מינרלים ועוד) אשר חיוניים למניעת תהליכי הדיכאון, וכל מקרה כאן הוא לגופו. על כן לא אוכל לפרט את השורות הקטנות החשובות כל כך להצלחת הטיפול המושלמת.

כמו כן, גם לפעילות הגופנית ישנה השפעה אנטי-דיכאונית, ועל כן נודעת חשיבות מרובה לשלבה במהלך תוכנית טיפול אנטי-דיכאונית.


טיפ נוסף - על מזון ודיכאון

חרדה ודיכאון ניבחנו אצל 5984 מטופלים בנורווגיה בשתי קבוצות גיל, ממוצע של בני 47 שנים ושל בני 72 שנים. במקביל ניבדקו רמות של ח' פולית, ויטמין B12 והומוציסטאין בפלסמה. רמות גבוהות של הומוציסטאין היו קשורות עם עלייה בסיכוי לדיכאון כמו גם רמות נמוכות של פולאט שהיו קשורות עם סיכוי מוגבר לדיכאון בקבוצת הנשים בגיל הממוצע של 47 שנים. אף אחד מהפרמטרים לא היה קשור בשכיחות החרדה. לפולאט יש קשר עם פירוק ההומציסטאין וייתכן שכמות נמוכה מדי שלו מאפשרת רמות הומוציסטאין גבוהות בפלסמה והגברת הסיכוי לדיכאון. ירקות טריים הם מקור טוב לח' פולית ונראה שכדאי להמליץ עליהם, בין שאר מעלותיהם, כגורם שיכול להוריד את שכיחות הדיכאון הנפוץ באיזורנו.
Arch Gen Psychiatry. 2003, 60(6), 618-626

הגורמים לדיכאון הקליני

דברים רבים עלולים לגרום לדיכאון הקליני לעיתים מעורבים מספר גורמים, כשאצל אחרים גורם בודד הוא הקשור במחלה . במקרים מסוימים אנשים נהיים דכאוניים ללא סיבה גלויה לעין אבל רוב המחקרים מצביעים על הגורמים הבאים:

לאנשים הסובלים מדיכאון יש יותר מידי או פחות מידי חומרים כימיים מסוימים במוח , הנקראים " מעבירים נוירולוגים" .

שינויים בחומרים הכימיים המוחיים עלולים לגרום או לתרום להופעת דיכאון קליני.

אנשים בעלי דפוסי חשיבה שליליים אנשים פסימיים , בעלי תדמית עצמית נמוכה , הדואגים בצורה מוגזמת, או המרגישים שאינם שולטים בחייהם נוטים יותר לפתח דיכאון קליני.

המחלה נפוצה פי שניים בין הנשים מאשר בין הגברים . הסיבות למצב הזה עדיין אינן ברורות. אולם יתכן שזה כרוך בשינויים ההורמונליים אצל הנשים בזמן המחזור , הריון לידה ובלות.

סיבה נוספת יכולה להיות הלחץ בהם נתונים האנשים בגלל : עבודה, ילדים, משכורת וכדומה.

דיכאון קליני עלול להתלוות למחלות מסוימות כגון:סרטן, אירוע מוחי, מחלת לב, פרקינסון , אלצהיימר, סוכרת והפרעות הורמונליות .זה ניקרא "דיכאון בו זמנית" . ניתן לטפל בדיכאון זה במקביל למחלה הגופנית .

יש תרופות העלולות לגרום לדיכאון קליני .

אם קיים דיכאון במשפחה זה מעלה את ההסתברות להתפתחות המחלה.

אירועים קשים בחיים כגון: גירושין, בעיות כלכליות, מעבר למקום חדש, מות קרוב ,בן משפחה או אובדן משמעותי אחר, עשויים לגרור תקופה של דיכאון קליני

אז זכרו אפשר להתגבר על דיכאון קליני בעזרת ידע וטיפול !!! 
  
 

דר' יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:  1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (דיכאון, כולסטרול, מחלות לב, סוכרת...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140                            
* מנהל האתר:
ארגון הבריאות והכושר הישראלי

טואול - בניית אתרים