דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All


סבוריאה - דלקת עור חלבית


סבוריאה


סבוריאה הוא מצב נפוץ המקושר עם שומן ויתר קשקשת. אתרי הפגיעה מאופיינים בצבע צהבהב ויכולים להיות יבשים או שומניים. סבוריאה מופיע בד"כ על הקרקפת, בלחיים, בבתי השחי ובמפשעה, בד"כ הסבוריאה אינו גורם לגירוי. המצב משתפר בקיץ ומורע בחורף. המחלה מיוחסת לאלרגיית מזון.


סבוריאה - דלקת עור חֵלבית (Seborrhoeic dermatitis סבוריאה דרמטיטיס), הינה דלקת עור כרונית הנגרמת ע"י פעילות יתר של בלוטות החֶ‏לֶ‏ב (Sebaceous gland) שבדרמיס.

 

הדלקת מופיעה לרוב בפנים ובראש, אך יכולה להופיע גם באזורים נוספים בגוף העשירים בבלוטות חלב, כגון: כתפיים, גב עליון, בית השחי והמפשעות. הדלקת מתבטאת בתפרחת עור אדמומית וקשקשת באזור המחלה. הבעיות בתסמונת זו הם בעיקר גרד וגירוי בעור, בעיה אסתטית של עור אדמומי וקילופים, והופעת קשקשים ונשירתם על הבגדים. 

 

ויטמין B קומפלקס: באטיולוגיה של המחלה יש סימנים ברורים של שבירת חומצות שומן ארוכות שרשרת לקויה. לביוטין, B-6, B-5, B-3 , B-1 , כולין ואינוזיטול וחומצה פנטוטנית שהם מרכיבי ויטמין הקומפלקס B-, יש חשיבות לטיפול והעלמת סימני המחלה. חוקרים סבורים כי הבעיה בסבוריאה נעוצה ביצירה לקויה של חומצות שומן ארוכות שרשרת באזורים הנגועים. לכן נטילה של ויטמיני B משפרת את המצב ומסייעת בהפחתת סימני המחלה. יש לציין כי מחסור בויטמין ביוטין עלול לגרום לסבוריאה ו\או להופעת נגעים דמויי סבוריאה בעור.  


הטיפול בסבוריאה הינו בעיקר לצמצום ומניעת הקשקשים ולייבוש העור, דבר הנעשה ע"י תכשירים לשימוש חיצוני כמו שמפו ומשחות. ישנה התוויה שונה למבוגרים ולילדים. למבוגרים ניתן להשתמש בתכשירים המכילים אבץ פיריתיון, סלניום גופרי, חומצה סליצילית, גופרית, וזפת, וכן בתחליבים המכילים קורטיקו-סטרואידים (קורטיזון), באופן זהיר יותר. לילדים יש להשתמש בחומצה סליצילית ושמן מינרלי.




סבוריאה וחומצה גמה לינולאית (GAL)


חוסר חומצה לינולאית וחומצה גאמה לינולנית מהווה גורם ברוב מבעיות העור ובעיקר בסבוריאה, היות והבעיה הקשורה לחוסר איזון וליקוי בשבירת חומצות שומן (פגם באנזים DELTA 6 DESATURAESE). שמן זיפן (בור'ג) מכיל: חומצה גמה לינולנית, חומצה לינולאית חומצה אולאית. מחסור בחומצה לינולאית ובחומצה גמא-לינולנית מעורב בחלק גדול ממחלות העור, לרבות הסבוריאה. הדבר קשור לבעיה בייצור לקוי של חומצות השומן. ראוי לציין כי לחומצה גמא-לינולנית השפעה אנטי-דלקתית והיא מונעת יובש בעור. 



סבוריאה והמינרל אבץ


המינרל אבץ הוכח איחוי מהיר יותר והעלמת סימנים. ספיגה מושלמת אצל אנשים הסובלים מסבוריאה. השפעת האבץ על יצירת חלבונים עשויה לשפר התחדשות רקמת העור. כמו כן, נמצא כי האבץ מסייע בוויסות הפרשת הסבום (הגורם השומני שהעור מפריש), משפר ריפוי ומונע צלקות בעור. 



המלצות נוספות לסבוריאה



ויטמין A – חשוב לאיחוי והגלדת פצעים.


ויטמין E – לאיחוי פצעים וללחות העור. ויטמין E חשוב לשמירת גמישות העור ומראה הבריא, מסייע בריפוי פצעים. ניתן ליטול באופן אוראלי ויטמין E לטיפוח פנימי. כמו כן, ניתן גם למרוח באופן חיצוני על העור בצורתו הנוזלית (Liquid Vitamin E) להעלאת רמת לחות העור.


פירידוקסין-5-פוספאט (P-5-P) – הצורה הפעילה של ויטמין B6 חשובה במיוחד לשבירת חומצות שומן.


חיידקי אסידופילוס – לתוך ג'ל אלוורה טהור לשימוש חיצוני פעמיים ביום על עור נקי ויבש.


הערה:


טיפול זה מתאים לסבוריאה של בוגרים ותינוקות.


לבדוק אלרגיות למזון, להמעיט באכילת ביצים.



גורמים לסבוריאה


הגורמים לסבוריאה לא תמיד ידועים, למרות שנמצאו גורמים שונים.  מעורבות של פטריית שמר נמצאה כגורם אפשרי להתפתחות המחלה. כמו כן, סבוריאה דרמטיטיס מקושרת להפרעות נוירולוגיות, ובהן מחלת הפרקינסון והאפילפסיה. הנימוק לקשר זה אינו ברור. כאשר סבוריאה דרמטיטיס מופיעה בגיל הינקות, היא בדרך כלל נעלמת מעצמה בגיל 6–12 חודשים ויכולה לרמז בכך על מעבר של הורמונים אימהיים אל העובר, לפני הלידה. 


ניתן למנות עם הגורמים לסבוריאה: תורשה. זיהום פטרייתי – פיטירוספורום אורביקולר (Pityrosporum orbiculare / ovale) השוכנת בזקיק השערה. אלרגיות למזון. מתח. עור שומני. שימוש בתרופות. חולשה של מערכת החיסון. 


logo בניית אתרים