דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

עצירות

מערכת העיכול של האדם היא מערכת מורכבת, הפועלת בדרך כלל בצורה מסודרת, בלי שנהיה מודעים למתרחש בה, עד שחלים בה שיבושים, אחד השיבושים השכיחים ביותר הוא העצירות, העלולה להופיע אצל כל אדם ובכל גיל. לרוב העצירות זמנית וחולפת מאליה, אך לפעמים היא עלולה להפוך לבעיה כרונית ולמטרד המשפיע על בריאות האדם ועל תפקודו היום-יומי. לעיתים היא אף מהווה סימן לבעיה חמורה יותר או למחלה הדורשת טיפול רפואי. כדי להבין מהי עצירות ומהם הגורמים המשפיעים עליה כדאי לדעת מעט על פעילותה של מערכת העיכול.

כיצד פועלת מערכת העיכול?

תפקיד מערכת העיכול הוא לפרק ולעכל את המזון שאנו אוכלים. חלק ממזון זה נספג בגוף ומשמש לבניתו ולהתחדשותו המתמדת וכמקור האנרגיה הדרושה לפעילותו. השאר – שאינו ניתן לעיכול או לעיבוד – מסולק לפסולת. פעולות הפירוק והעיכול נעשות בעזרת נוזלים שונים המופרשים בחלקי המערכת השונים. העברת מזון שאין הגוף סופג נאספות בחלק האחרון של מערכת העיכול – החלחולת. כאשר מצטברת כמות מספקת של שאריות מזון חל שינוי בנפח החלחולת הגורם להרגשת מלאות ולחץ. פעילות ההתרוקנות או "היציאות" נעשות אף הן על ידי התכווצות שרירים.
 

עצירות מהי?

עצירות מוגדרת בדרך כלל במונחים של תכיפות היציאות, מידת הקושי שבפעולת עצמה, נפח הצואה ותכונותיה, תדירות היציאות שונה אצל כל אדם ומושפעת מאורח חייו ומבנהו הפיסיולוגי. תדירות היציאות הנחשבת תקינה נעה בין פעמיים ביום לפעמיים בשבוע. כלומר גם מי שמתרוקן פעם ביומיים או שלושה באופן סדיר וללא קושי אינו נחשב כסובל מעצירות.
הדבר נכון גם אצל ילדים. אצל תינוקות יונקים יכולה תדירות היציאות להיות נמוכה אף יותר ואין צורך לזרז או לעורר את פעולת היציאה באמצעים מלאכותיים. מכל מקום רוב האנשים המבוגרים הבריאים היציאה אצלם היא פעם ביום. העצירות אינה שכיחה אצל מבוגרים יותר מאשר אצל צעירים. לעומת זאת שכיחה העצירות אצל נשים יותר מאשר אצל גברים.
 

מה גורם עצירות?

שונות הסיבות לעצירות. חלקן קשורות בגורמים גופניים – אורגניים, אך רובן קשורות בגורמים התנהגותיים.
 

הסיבות ההתנהגותיות השכיחות לעצירות:

-         תזונה דלת שארית כלומר אכילת מזון הנספג בגוף בלי להותיר שארית – פסולת בנפח מספיק.
דבר מתיקה למשל הם מזון דל שארית.
-         שתיה בלתי מספקת.
-         צום ממושך או דיאטה קיצונית להרזייה ללא פיקוח רפואי.
-         חוסר פעילות גופנית.
-         התאפקות מפעולת ההתרוקנות, או דחייתה באופן חוזר.
-         מצבים של מתח נפשי או דיכאון.
-         לקיחת תרופות מסוימות.
 
עצירות עלולה כאמור להיות גם בסימן לבעיה אורגנית – גופנית כגון: פיסורה, טחורים או תהליכי גידול סביב פי הטבעת, בחלחולת או במעי הגס. העצירות גם עלולה להיות סימן לתת פעילות של בלוטת המגן או לרמת סידן גבוהה בגוף.
 

מה ניתן לעשות כדי למנוע עצירות או לטפל בה?

מרשימת הגורמים לעצירות, אנו רואים, שרבי מהם ניתנים לשליטת אדם עצמו ותלויים בהתנהגותו.
 
1. גישות להרגלים נכונים
 
חשוב לטפח את ההרגל להתרוקן פעם אחת ביום (רצוי אחרי ארוחת בוקר). כדאי לקבוע זמן קבוע ונוח להתרוקנות ולא לדחות את הפעולה. הפעולה תעשה בשלווה ובסבלנות ולא בלחץ או בחיפזון. כאשר מטפחים את ההרגל מגיל צעיר מסתגל הגוף לפעולת מעיים סדירה.אצל האדם המבוגר הסובל מעצירות כרונית עלול תהליך ההסתגלות להתמשך, אך בהתמדה וסבלנות ניתן להגיע לפעילות סדירה. רצוי להיפטר מגישות ועמדות בלתי נכונות כגון התאפקות חוזרת, דחיה חוזרת או חוסר היענות לקריאתו של הגוף מסיבה זו או אחרת, אלא עלולים כאמור, לגרום לעצירות.
כדאי לזכור, שאם מתרוקנים פעמיים ביום או פעם ביומיים באופן סדיר וללא קושי או כאב – אין צורך לשנות את ההרגלץ
 
2. תזונה נכונה
 
תזונה נכונה פרושה תזונה מאוזנת ומגוונת. חשוב לאכול ארוחות מסודרות ולא לדלג על ארוחת הבוקר. יש מזונות הממריצים את פעולת המעיים וחשוב לאוכלם.
 
מזונות אלה הם:
-         מזון עשיר בתאית (צלולוזה) המשאיר כמו גדולה של פסולת הסופגת מים ומגדילה את נפח הצואה. מדובר בלחם שחור או בלחם מחיטה מלאה, קטניות, דגנים מלאים, ירקות ופירות ביחוד קליפתם. לכן רצוי לאכול בכל ארוחה ירקות חיים על קליפתם, כי ירקות אינם משמינים, הם עשירים בויטמינים ומסייעים לעיכול.
-         מזונות המגרים את פעולתם של שרירי המעיים. ביניהם : מאכלים חמוצים כמו יוגורוט, מיצי פריי הדר ושומנים צמחיים.
-         שתיה מרובה. חשוב להקפיד ולשתות לפחות 10-12 כוסות ליום. רצוי לשתות כוס מים או נוזל לא ממותק אחר לפני כל ארוחה. השתייה נחוצה לפעילותה של מערכת העיכול וליצירת נפח וקשיות רצויים לצואה.
 
מזונות מומלצים
ירקות ופירות: כל סוגי הירקות בקליפתם (ביחוד כרוב, עגבניות, מלפפונים וחסה) פירות טריים בקליפתם, פירות יבשים (שזיפים,  תמרים, תאנים, חרובים וצימוקים).
קטניות: עדשים, אפונה, פול, חומוס, שעועית – יבשים.
דברי חלב: יוגורט ולבן כחושים.
דגניים : לחם מחיטה מלאה, בורגול, כוסמת, קוואקר, אורז מלא ודוחן.
שמן: שמנים צמחיים העשויים מגרעינים כגון שמן סויה, שמן חמניות, טחינה, מיונז משמן העשוי מגרעינים.
 
מזונות לא מולמצים:
מזונות לא מומלצים הם בעיקר המזונות העשירים משומן מן החי ובסוכרים. מזונות אלה נספגים כמעט במלואם והם דלי שארית. בין המזונות האלה:
דברי חלב שמנים: חלב מלא, גבינות לבנות שמנות וגבינות צהובות
דברי קמח לבן: קמח לבן, פתיתים, מקרוני, עוגות ודברי מאפה מתוקים ומלוחים.
ממתקים: שוקולד, סוכריות וכו' (להוציא דבש) וכן משקאות ממותקים.
בשר וביצים: בשר בקר שמן, אברי פנים, נקניקים ואבקת ביצים.
מזונות משומרים: מוצרי מזון משומרים בקופסאות או מעושנים.
 

"מרקחת" לטיפול בעצירות

תוספת של כפית מרקחת כזאת פעם ביום עשויה להועיל בפתרון בעיית עצירות.
 
המרקחת כוללת:
100 גרם שזיפים יבשים ללא גרעינים
100 גרם משמש יבש
100 גרם תאנים יבשות
4 כפות דבש
1/2 כוס מים
4 כפות עלי סינה טחונים דק.
את חומרי המרקחת שמים במערבל ומערבלים עד קבלת ממרח סמיך. ממרח זה יש לשמור במקרר והוא מספיק לימים רבים.
 
3. פעילות גופנית והרפייה
 
פעילות גופנית מומלצת לכל אדם ובייחוד למרבה בישיבה או בנסיעות ארוכות ומרובות. הפעילות המתאימה כוללת: תרגילי התעמלות פשוטים, הליכה מהירה או ריצה קלה במשך דקות ספורות, סמוך לארוחות. אנשים הסובלים ממחלות הקשורות בהגבלת מאמץ או תנועה (מחלות לב למשל)רצוי שיתייעצו עם הצוות הרפואי ביחס לפעילות הגופנית המתאימה להם. כדאי גם ללמוד להרפות מתחים אם על ידי תרגילי הרפיה או בדרך אחרת.
 

מה חשוב לעשות במקרה עצירות

כשחל שינוי בהרגלי היציאה, כשמופיעה עצירות חדשה מתמשכת או עצירות גוברת על רקע עצירות קיימת, חשוב לשים לב אם לא חל שינוי באחד הגורמים ההתנהגותיים, הגורמים לעצירות כמו: שנוי בהרגלי התזונה, לקיחת תרופה חדשה ושינוי באורח חיים כמו נסיעה לחו"ל או תקופת מתח. אם אכן נמצא שחל שינוי באחד הגורמים ההתנהגותיים כדאי לטפל בעצירות בהתאם להמלצות שהוצגו. אם אין סיבה התנהגותית להופעת העצירות ואם העצירות נמשכת למעלה משבועיים למרות הנסיונות לטפל בה, יש לפנות לרופא המטפל לשם אבחון, כי עצירות עלולה להיות גם סימן לבעיה אורגנית גופנית.
 
 
עצירות היא בעיה שכדאי ואפשר לטפל בה. אין להזניח עצירות ממושכת בייחוד עם היציאות מלוות כאב או דימום , יש לפנות לאבחון ויעוץ רפואי.
logo בניית אתרים