מעי גס (Colorectal)
המעי הגס (Colorectal) הינו איבר העיכול האחרון במערכת העיכול. שאריות המזון והפסולת, לאחר העיכול בקיבה ובמעי הדק, מגיעות למעי הגס. תפקיד המעי הגס הוא ללכד את שאריות המזון ולספוח מהן את הנוזלים ואת המלחים. תהליך זה יכול להימשך כ- 24 שעות. לאחר מכן נפלטת השארית דרך פי הטבעת.
מחלות דלקתיות של המעי הגס
קרוהן (Crohn's Disease).
קוליטיס אולצזרוזה (Ulcerative Colitis).
שתי המחלות: דלקתיות, אוטואימוניות, משפחתיות (גנטיות).
הבדלים: קרוהן היא מחלה שיכולה להתפתח לאורך כל המעי הדק והגס (כל מע' העיכול)
הדלקת תופסת את כל הדופן, בגלאים - עשור שני תחילת המחלה.
קוליטיס לאורך המעי הגס. הדלקת שיטחית (על הרירית),בעשור השני שלישי וחמישי
קליניקה: בשתי המחלות דומה,כאבי בטן ושלשולים. בקוליטיס הם יותר דמיים. בנוסף לכך יתכנו סימפטומים שלו קשורים למע' העיכול כגון:דלקות פרקים ופריחו שונות (בעיקר בקוליטיס).כמו כן בשתי המחלות תהיה הפרעה בספיגה ותת תזונה , אך הרבה יותר בקרוהן-בגלל שהוא במעי הדק.
אבחון: על פי הקליניקה ולעיתים יש צורך בדגימה ריקמתית-מצינור העיכול. לעיתים עקב הקושי באבחון (בעיקר בקרוהן) נעשה לאחר פתיחת בטן.
קוליטיס אולצרוזה
קוליטיס - חוקן בריום,קולונוסקופיה (רואים ולוקחים דגימה).קרוהן-ביופסיות,קולונוסקופיה
(המכשיר של הגסטרו מהכיוון ההפוך) ועל פי הגיל.
טיפול: בשני המחלות הוא כמעט אותו הדבר.
תרופות נוגדות דלקת:
א) תרופות על בסיס של נגזרות אספירין (5-אמינו-סליצלט)- תרופה ההתחלתית קלה,
ב) תרופות סטרואידיות הם התרופות הכי שכיחות למאות כל תופעות הלוואי,
ג) תרופות נוגדות חיסון (אימונו-סופרסיביות) כגון:מטוטרקסט (MTX). תופעות הלוואי הקשה ביותר הוא כשל חיסוני זמני.
בצד לאורך כל הדרך ישנם תרופות שונות כדוגמת תכשירי זהב, המאיטים את התהליך הדלקתי- תכשירי אנטי-מלריה, כגון: הכינין, הן תרופות אנטי-דלקתיות.
טיפול כירורגי בקרוהן: נעשה אך ורק במצב של סיבוך, המחלה שיכול להתבטא באופנים הבאים:
•א) מצב של חסימת מעי: הפתולוגיה של קרוהן מתרחשת בדרך כלל בסוף המעי הדק ומכיוון שהפתולוגיה מתרחשת לכל עובי דופן הצינור התהליך הדלקתי יכול לגרום לחסימה של החלל ,
•ב) היווצרות של פיסטולית (תעלה הנוצרת בין שני החללים), הנצמדים זה לזה ועקב כך התהליך הדלקתי נוצרת התחברות, דבר זה יכול להגיע לאיברים ולזהם אותם.
טיפול כירורגי בקוליטיס: כאשר היא קשה מאוד הטיפול הוא קריטת המעי הגס, דבר המחייב לעיתים,כתוצאה מהתקף קשה של קוליטיס שמסתבך למצב שנקרא TOXIC-MEGA-COLON (שיתוק של המעי הגס), דבר זה גורם לאובדן נוזלים קשה - המסכן חיים, בנוסף לכך במצב זה יש חשיפה של כל הגוף לחיידקי המעי הגס, עקב "התמוטטות" המסתם בדופן המעי הגס. הדבר האחרון הקשור לקוליטיס וסיבוכיו הוא גידול במעי הגס- כל חולי הקוליטיס חייבים במעקב סדיר בכדי לשלול אפשרות של גידול במעי הגס.
דיורטיקולוזיס
דיורטיקולוזיס (סרעפת): זהו מצב שמתאפיין ב"הרניה" של הרירית במעי הגס אל תוך הדופן במעי הגס היורד בעיקר. דבר זה נוצר בגלל לחץ גדול בחלל, אשר מתרחש בגלל עצירות כרונית.
•· יש שני סיבוכים עיקריים של דיוטיקולוזיס: זיהום, דימום.
•· סימנים: (כל הסימנים של האפנדיציט, אך בצד שמאל). דימום שסיבתו קריעה של כלי הדם ודם בצואה.
•· טיפול: בזיהום -אנטיביוטיקה,בדימום תלוי עד כמה הדימום רציני, בעזרת קולונוסקופיה ניתן לצרוך עם לייזר או חסימת הכלי המדמם ע"י פעולת אנגיוגרפיה.
טחורים
טחורים - Hemorrhoids (דליות): ורידים מורכבים בפי הטבעת, כתוצאה: א)עצירות כרונית, ב)לחץ תוך ביטני גבוה, כגון: הריון ג)לחץ גבוה בורידי השער (מנקזים דם ממע' העיכול אל הכבד). זהו למעשה עניין פיזיקלי, יש לחץ וכתוצאה מכך התרחבות הורידים.
•· הטחורים מתחלקים לחיצוניים ופנימיים, ההבדל : בחיצוני רואים ובפנימי מרגישים.
קליניקה: כאבים ורגישות באיזור פי הטבעת בעיקר בזמן יציאה.
סיבוכים: דם בצואה,דימום קל, קיים בטחורים גדולים שטף דם כאשר אחד מהטחורים נקרע. כאבים קשים גם לא בזמן יציאה שנובעים בדרך כלל מקרישי הדם בצואה.
טיפול כירורגי: קשירת טחורים וע"י כך נוצר נמק וניתוק או הוצאת קרישי הדם מהורידים, יש גם שימוש בחנקן נוזלי להקפאה של כלי הדם.