מחלות של כיס המרה
הפתולוגיה השכיחה ביותר בכיס המרה היא אבנים בכיס המרה. כיס המרה אוגר את מיצי המרה שמייצר הכבד. אבנים בכיס המרה נוצרות מהתגבשות של חומרים בנוזל המרה, חומרים שמתגבשים והופכים לאבנים, (זהו תהליך איטי) צבע האבן חום שחור כהה, באולטרהסאונד לא ניתן לראות (רק בסידן ניתן לראות) אבני מרה נוצרות במיוחד אצל:
•1. אנשים שהם בצום או לאחר ניתוח, כיס המרה לא פולט אותם, דבר שהופך לבוץ ולאחר אבן, ישנם שומנים שמקטינים את ההתגבשות של הכולסטרול והם הפוספוליפידים כגון: לציטין, אצל נשים וולדניות אשר יולדות הרבה, נשים שמנות השכיחות גבוהה יותר.
•2. הבילירובין מופרש בנוזל המרה כאשר ריכוזו בנוזל המרה גבוה , ישנה שכיחות גבוהה לאבני בילירובין, דבר שכיח אצל אנשים שיש להם המוליזה של ארוטרוציטים, יכול ליצור התגבשות עם סידן.
•3. אבני סידן נוצרות בעיקר במצבים של היפרקלצמיה.
סימפטומים: ברוב המקרים אבנים בכיס המרה לא גורמים לקליניקה כלשהיא.
הכאבים באים בהתקפים, הכאבים מתגברים בזמן שאיפה.
סיבת הכאב נובעת מחסימה של מוצא כיס המרה ע"י האבנים המתמקמות בעיקר בצוואר כיס המרה בנקודת החיבור לדרכי המרה. הסימנים הבאים לא חייבים להופיע , אך כאשר הם מופיעות אז נוצר , א) צהבת בגלל עודף בילירובין. צהבת במצב של BILLIARY COLIC מרמז על חסימה של דרכי המרה ע"י האבן או ע"י הכיס הגדוש. ב)חום וצמרמורות מרמז על תהליך זיהומי בכיס המרה או דרכי המרה.
הבחנה: שיטות הדמיה בעיקר: א) רנטגן - מראה אבנים עם סידן , ב) אולטרסאונד - היעילה והזולה ביותר, גם אבני כולסטרול ניתן לאבחן, ניתן לאבחן גם דלקות אפשריות בדרכי המרה והלבלב. ג) מיפוי דרכי המרה: ע"י הזרקת חומר רדיואקטיבי, אל דרכי המרה מהכבד וצביעתם מלמעלה למטה , 2) ERCP לעיתים גם בדיקה + טיפול, מגיעים דרך פיטמת התריסריון , ניתן לצבוע אותם או לשלוף את האבן מדרכי המרה.
טיפול: BILLIARY COLIC ללא זיהום בדרך כלל מטופל שמרנית, כלומר טיפול כנגד כאבים ותזונה נכונה. כאשר מדובר על מספר התקפים, נהוג לבצע כריתה של כיס המרה , זהו ניתוח פשוט, המבוצע בדרך כלל בשיטה לפר אסקופית. אחד הסיבוכים בניתוח הוא בריחת אבנים, לכן כאשר מוציאים את כיס המרה חייבים לוודא שאין אבנים בכיס המרה לפני שמוציאים אותה. ניפוץ אבנים בכיס המרה או בדרכי המרה ע"י גלי קול, כיום לא מבוצע באופן שיגרתי בגלל שזה לא יעיל כל כך.
טיפול: כאשר האבן לא בדרכי המרה, שליפת האבן תתבצע בעזרת ERCP או בעזרת ניתוח לרוב לא בלפרוסקופיה, שבו נפתח את דרכי המרה.
דלקת חריפה בדרכי המרה: ממוקם רק בכיס המרה אך לא רק.
קליניקה: זהה לדלקת חריפה בכיס המרה , מלבד דבר אחד צמרמורות.
טיפול: אנטיביוטי בלבד. אך כאשר מדובר באבן חוסמת שייצרה את הזיהום יש להוציאה.
חולים סוכרתיים נוטים ללקות בזיהום זה אך למעשה בכל זיהום אחר, בשל כשל חיסוני. בכל המקרים של חסימה בדרכי המרה והתפתחות של צהבת, השתן יהיה כהה, צבע הצואה יהיה בהיר. סימפטום נוסף שיופיע בבדיקת הדם הוא עלייה של רמת האנזים בדם.