דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

עור האיבר הגדול ביותר בגופנו

הידעתם שהעור הוא באיבר הגדול ביותר בגופנו? העור משמש כמעטפת חיצונית לגופינו המהווה חוצץ לעולם החיצון.
העור מורכב מ 3 שכבות הנבדלות זו מזו ולהלן הם:

1. אפידרמיס (EPIDERMIS) - שכבת האפידרמיס הינה השכבה העליונה ביותר (חיצונית בעורנו).
2. דרמיס (DERMIS) - שכבת הדרמיס הינה השכבה האמצעית בעורנו.
3. היפודרמיס - (HYPODERMIS) - שכבת ההיפודרמיס או השכבה התת עורית הינה השכבה התחתונה ביותר בעורנו.
חלק מתפקידיו החשובים ביותר של העור הינם מניעת חדירות של גורמים מבחוץ, מניעת יציאת נוזלים - מבפנים, הגנה מפני פתוגניים (בקטריות, וירוסים, פטריות וכו'). הגנה מפני קרינה (קרינת שמש וכו') ובידוד טרמי.

שיזוף - מלנין (הפיגמנט של הגוף)

צבע עורנו מושפע ממספר גורמים ביניהם רמת הפיגמנט - מלנין שבעורנו. חשוב לציין שישנם גורמי תזונה אשר מעניקים גוון מסויים לגופינו כגון: אקרוטנואידים המעניקים גוון צהבהב לעורנו, עקב שקיעתם ברקמות השומן.
בשכבת העור אפידרמיס מצויים המלנוציטים, מספר המלנוציטים התאיים גורמות לצבע העור (השינוי הנ"ל אינו קשור לשיזוף) למרות כי השיזוף אינו מגביר את מספר המלנוציטים, אלא רק מגביר את פעילותם.  
 

ניקוי עור הפנים ע"י חומרים דטרגנטים

ניקוי העור בכלל והפנים בפרט הינה פעילות בסיסית וחיונית ביותר בכדי לשמור על בריאות העור, איכותו ומראה נקי ורענן.
חשוב להבין, כי עליינו לנקות את עור הפנים בגלל שבמהלך היום שוקעים בו אבק וזיהומים שונים, אשר מתוחלבים עם שומן העור ומתקשים עליו.
תפקידו של הדטרגנט (סבון) הינו פשוט למוסס את השיכבה השומנית של העור ולהסירה יחד עם הליכלוך (פיח, אבק וכו'). אך חשוב למצוא את הדטרגנט אשר מתאים לכם באופן אישי, כל זאת בהתאם לסוג העור שלכם - יבש או שמן. היות ואין סבון אשר מתאים לכל סוגי העור, עלייך לנסות או לגשת לאיש מקצוע שינחה אותך.
חשוב להבין, כי מיד לאחר ניקוי עור הפנים ישנה חשיבות לשמור על הלחות בעור מפני התייבשות ולכן יש למרוח מייד קרם לחות המתאים לסוג העור.

ניקוי הפנים ע"י קרמים ותחליבים

הקרמים והמתחלבים תפקידם כתפקיד או כתחליף לשתיפת הפנים - במים וסבון. לכן אין אני מוצא מקום לדון אודות הנושא הנ"ל היות וחשיבותו שואפת לאפס - בתנאי שהינכם אכן שותפים את הפנים במים וסבות ! ! !
אך ניבדל מכך הינו אנשים בעלי העור היבש מאוד!!!

תכשירים לקרצוף העור (פליניג עדין)

תכשירים לקרצוף העור הם למעשה קרמים לניקוי העור המכילים מלבד חומרי הבסיס גם חומרים נוספים כגרגירים זעירים. כך שהחיכוך ביניהם לבין העור יוצר קילוף בשכבה הקרנית (שכבה עליונה) של העור.
בפעולה הנ"ל שאנו את שכבת הקרנית של העור(ניקוי עמוק ויסודי) אנו מרחיקים את השכבות הקרניות העליונות של העור ופותחים את נקבוביות העור אשר נסתמו כתוצאה מהצטברות תאים מתים וחלב.הדבר תורם למראה עור חלק, עדין ונקי יותר. אך יחד עם זאת חשוב לציין שאסור להגזים בפעולה הנ"ל!!! לבעלי עור רגיל ישנו הצורך בשימוש בפעם עד פעמיים בשבוע. לבעלי עור שמן עד שלוש פעמים בשבוע, לבעלי עור עדין ויבש מספיק פעם בשבוע. על פי רוב יש להגביל את הפעולה לשלושים שניות בלבד ולבעלי עור עדין יספיקו כ 15 שניות בלבד.

מי פנים

מי הפנים ברובם מכילים אלכוהול עד 40% לסוג עור שמן וללא אלכוהול לעור יבש ועדין. חשוב לציין כי בכל מי הפנים יש מלחי אלומיניום ואבץ (אלומיניום חשוד כגורם למחלות שונות כגון אלצהיימר ומחלות כלייה שונות), תפקידם של מלחים אלה הינו לכווץ את נקבוביות העור. כמובן שמי הפנים על פי רוב מכילים תמציות צמחים שונים, חומרי צבע וריח וחומרים ממריצים כגון: מנטול וקמפור בגורמים לתחושת קרירות ורעננות בעור.
חשוב להדגיש כי תכשירים אלו על פי רוב אינם משיגים את מטרתם לאחר ניקוי הפנים במים וסבון אין שום צורך למי פנים. למעט הדבר החשוב ביותר קרם לחות המתאים לעור הפנים.

שמירת לחות העור וקרם לחות

השכבה  הקרנית של העור מכילה שלושה סוגי מים: מים קשורים חזק, מים קשורים חלש ומים חופשיים. המים הקשורים חזק תמיד במקומם וריכוזם  אינו תלוי במצב העור או האקלים.
המים החופשיים אינם שייכים לעור ואפילו אפשר למצא אותם על עור ספוג במים, המים המעניינים אותנו ביותר הם המים הקשורים חלש. אלו הם המים שקובעים את תכונות העור, את גמישותו, מידת הקילוף וההתחדשות שלו. כמו זו משתנה באופן מהיר ביותר ובהתאם ללחות הסביבה ומצב העור.
לחות העור מושפעת מלחות הסביבה, שלחות הסביבה גבוהה כך תגדיל את לחות העור ולהיפך. בעונת הקייץ הלחות באויר גבוהה וכך גם הלחות בעור. מחלות עור רבות, כגון דרמטיטיס (דלקת עור), איכטיוזיס, מחלות אלו מתבטאות גם בהתייבשות העור לכן מראה העור משתפר בעונת הקייץ לעומת עונת החורף.
 

לחות, יובש והעור

המים עשויים להוסיף לחות ובאופן פרודקסלי גם לייבש את העור. אם נשטוף את הפנים מספר פעמים רב ביום ניצור מצב בו העור יאבד את לחותו והתייבש, לכן זו הדרך היעילה ביותר לייבוש העור, המצב מסייע לטיפול בעור שמן מרובה אקנה. הטיפול הראשוני היעיל ביותר בכל פצע מפריש (כזה או אחר, מוגלתי או שאינו מוגלתי) ובכל אקזמה מפרישה כוויה וכו', מבוסס על רטיות (קומפרסים של מים) הקומפרסים מייבשים את הפצע מנקות את ההפרשה ומסייעות להחלמה מהירה יותר
בשל סיבה זו מיד לאחר שעורנו (השכבה הקרנית) ספגה את המים מהרטיות, ישנו הצורך במריחת העור בקרם לחות כך הנוזלים שנספגו לשכבה הקרנית של העור אינם יכולים להתאדות ולצאת ממנו.

הרכבו ופעולתו של קרם הלחות

בסיס שמן אוטם - תפקיד של רכיב זה הינו למנוע התאדות בריחת נוזלים (מים) מהעור. חשוב לציין שאטימה חזקה מידיי תגרום לצבירת נוזלים (לחות) בשכבות העליונות ביותר של העור, על כן חשוב לתאם לעור הספציפי את סוג הקרם שמתאים לו.
חומרים סופחי מים - החומרים אשר סופחים מים חודרים למרווחים של שכבות העור העליונות וסופחים מים מתוכם. הבסיס של חומרים אלו הינו גם למנוע את בריחת הנוזלים. כך נשמרת הלחות בשכבות העור העליונות.
ממיסים (סולבנטים) - הלחות מהווה תערובת חומרים שומנים ומיימיים, חומרים אנטגוניסטים אלה דוחים זה את זה. חומרים אשר אינם מתמזגים ומתערבבים בקלות, ניתן לגרום להם להתערבב ולהתמזג בקלות על ידי חומרים ממיסים (סולבנטים).
חומרים משמרים - תפקידם של החומרים המשמרים למנוע פירוק של הקרם על ידי בקטריות שונות ולהקנות לו עמידות לפרק זמן ארוך.
חומרי ניחוח - מצויים על פי רוב בכמויות קטנות ביותר.

קרם לחות - כיצד לבחור?

1. על קרם הלחות למלא את מטרתו, כלומר עליו לספק הגנה מספקת ולזמן מירבי לעורנו. מידת עמידות התכשיר על העור ותוחלת חייו הכוונה למשך כמה זמן תשמר הלחות המספקת בעור.
2. כמות השומן בתכשיר חייבת להתאים לסוג העור ולדרישותיו, כל התכשירים מכילים חומרים שומניים ומיימיים והשוני ביחס של הרכיבים הנ"ל.עור יבש וזקן זקוק לבסיס שמן יותר מזה שנדרש לעור צעיר ורענן או שמן. בחורף כאמור מומלץ להשתמש בקרם שמן יותר (בהשוואה לקיץ) השומר ומגן מפני הרוח והלחות הנמוכה. חשוב לציין שוב שמידת השומן בתכשיר חייבת להתאים לסוג העור ותנאי הסביבה.

לשמירה והגנה על העור  באופן היעיל ביותר נודעת חשיבות לשני גורמים עיקריים

1. קרם הלחות  לעור.
2. קרם הגנה כנגד קרינת השמש.
קרם הלחות חשוב ביותר למראה העור ולבריאותנו, כדאי להשתמש בו פעמיים ביום (מינימום ) ומעלה.
מריחת הקרם צריכה להעשות רק לאחר ניקוי יסודי של העור. רצוי למרוח את הקרם על עור לח ה ספוג במים וטוב עוד יותר לאחר טיפול באדים. מורחים שכבה דקה ועדינה בשיטה הבאה: מורחים נקודות מפוזרות על איזור המיועד למריחה - הפנים ומעסים בתנועות עדינות במשך מספר דקות.
באזורים מסויימים של הפנים ישנה פעילות היתר של בלוטות החלב ובאזוים אלה העור שמן יותר ורצוי לדלג עליהם בעת מריחת הקרם.כמו כן אין למרוח קרם לחות על אקנה ונגעים אחרים.
 

קרם עיניים

חשוב לציין שאזרי העפעפיים והעיניים הינו אזור רגיש ובעייתי ביותר. למרות כי לראשונה מתגלים הקמטים באזורים אלו מדובר באזור רגיש , שנוטה לפתח דלקות ובצקות בשל הגירויים.
הטיפול באזורים הנ"ל חיייב להעשות באופן עדין במיוחד ואכן רוב חברות הקוסמטיקה מייצרות קרמים מיוחדים המיועדים לשימוש סביב העיניים, אך חשוב לציין כי כיום ההבדל בין קרם הלחות לפנים לבין קרם הפנים לעיניים הינו מינורי וזעיר ביותר וכמעט ולא ניתן לתת עליו את הדין פרט למחיר ולגודל המחיר.
logo בניית אתרים