דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

סטרואידים אנבולים וניוון שרירים, דושן, בייקר ומה שביניהם

ספורטאים משתמשים בסטרואידים אנבולים בכדי להחיש את קצב בניית השרירים, לשיפור הכוח הפוזי, מצד אחד ומאידך, לצמצם את התהליך הקטבולי – פירוק השרירים. עקב כך מופר האיזון במצב המטבולי לטובת המצב האנבולי, כלומר שניתן לצפות בירידה בתהליכים קטבולים (פירוק שרירים) ועלייה בתהליכים האנבולים (בניית שרירים).

דבר חשוב נוסף, לסטרואידים האנבולים גם פעילות אשר מקטינה את השפעת ההורמון הטקבולי (מפרק שרירים) – קורטיזון. עקב חסימת הקולטנים (רצפטורים) של הקורטיזול אשר בלוטות האדרנל שלנו מייצרות שוב פעם אנו מפרים את האיזון לכיוון בניית השרירים.

מהם הסטרואידים האנבולים?

אם כן, הסטרואידים האנבולים הינם משפחה של תרופות אשר יוצרות תגובה אנבולית ומיוצגות ע"י הורמון המין הגברי – טסטוסטרון. אך עלייה וקוץ בה, להורמון הטסטוסטרון ישנם תופעות לוואי רבות, כגון: תופעות לוואי אנדרוגניות (כלומר מאפיינים גבריים: צמיחת שיער הגוף, נטייה מוגברת לפיתוח אקנה, בקיצור הופעתם של סימני מין משניים).

אך למרות כל זאת, מדענים גילו כי ניתן ליצור רכיבים בעלי תגובה אנבולית, אשר דלה יותר בתגובה האנדרוגנית (סימני מין משניים). כך פותחו אנלוגים של טסטוסטרון, אחת התרופות הדלות יותר בהשפעה האנדרוגנית ואחת היעילות יותר הינה: אוקסנדרולון (oxandrolone).

סטרואידים ממשפחת הגלוקוקורטיקוסטרואידים (קורטיזון, פרדניזון, הידרוקורטיזון)

חשוב לציין, כי הטיפול הרוטיני במחלות ניוון שרירים, דושן, בייקר, וכו', הינו מתן תרופות ממשפחת הסטרואידים (כגון: קורטיזון, פרדניזון, הידרוקורטיזון וכו').
לקורטיזון ישנה השפעה אנטי-דלקתית חזקה ביותר, על כן תרופות אילו משמשות לטיפול במחלות ניוון שרירים. אך הבעיה עם הקורטיזון הינה: ריבוי תופעות לוואי!!! עם תופעות לוואי של הקורטיזונים ניתן למנות, עלייה בלחץ הדם ועקב כך נטייה מוגברת לנזקים שונים לכליות ולמערכת הלב וכלי הדם, יצירת בצקות (פני ירח) עקב צבירת נוזלים מוגברת במדור החוץ תאי ומלחים (נתרן, כלור), עלייה ברמות הסוכר בדם עד כדי יצירת סוכרת, נטייה מוגברת לפיתוח אקנה (פצעי בגרות) וסימני מתיחה בעור (בדומה לנשים הרות), דיכוי המערכת החיסונית עקב כך נטייה מוגברת לחלות במחלות שונות, לרבות מחלות וירליות, פיטריות וכו', עוד תופעות לוואי רבות...

תמיכה תזונתית בחולי ניוון שרירים, דושן, ובייקר

התמיכה התזונתי באופן כללי ביותר, בחולי ניוון שרירים – דושן, ובייקר, צריכה להיעשות ע"י תזונה המכילה רכיבים נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) ונוגדי דלקת. תזונה המכילה שפע של ירקות, מוגבלת בפריות בשל תכולת הסוכרים (בעיקר עם ישנה נטייה להשמנת יתר, או המטופלים בקורטיזון בכדי למנוע את העלייה ברמות הסוכר בדם יתר על המידה).

אימון גופני בחולי ניוון שרירים, דושן, ובייקר

מין הסתם אנו יודעים כי אימון גופני חשוב ביותר לשמירה על הבריאות הכללית ולמניעת מחלות רבות, ביניהם מחלות לב וכלי דם, סרטן ועוד. אך בחולי ניוון שרירים ישנו הצורך לשמור על טווח תנועה, גמישות הפרקים היות והגידים אשר "קושרים" את השרירים אל העצמות, בחולי ניוון שרירים ובעיקר בחולי דושן מתקצרים, עקב התגובה הדלקתית. על כן, ישנו הצורך לבצע פיזיותרפיה, הידרותרפיה (טיפול המים, בריכה), ואימונים ביתיים מידי יום ביומו. אך יש לציין, כי אין להפעיל את הילד אשר סובל מדושן, יתר על המידה היות ואם נעשה זאת אנו פשוט ניצור נזר מוגבר לשרירים ה"חלשים והדולפים" מהאנזימים – קריאטין פוספו-קינאז (CPK).

תוספי מזון וחולי ניוון שרירים, דושן, ובייקר

תוסף המזון קריאטין מונוהידראט הוכח כמשפר את רמת הכוח והאנרגיה בספורטאים. חשוב לציין, כי כך נמצה גם במחקרים בחולי ניוון שירירים על שם דושן. מנה מומלצת הינה כ- 2 עד 5 גרם ליום, המינון תלוי המשקל הגוף. אך יש לציין, כי ישנו הצורך גם לבצע קורולצייה בין הקריאטין לנטילת תרופות בעיקר ממשפחת הקורטיזון. מה גם שתוספת קריאטין משפרת את צפיפות העצמות, כלומר כל נמנע את התהליך האוסטיאופורוזיס בחולי דושן, עקב נטילת תרופות ממשפחת הקורטיזון (פרדניזון), אשר מגבירות את איבוד הסידן מהעצמות.

תה ירוק וחולי ניוון שרירים, דושן, ובייקר

לפי מחקר הנ"ל: Dorchies OM et al 2006, אשר מערך השוויץ, נמצה כי צריכת תה ירוק הפחיתה את הנזק הנימקי לתאי השרירים בחולי דושן ניוון שירירים.

תה ירוק: שתיית תה ירוק בעל יתרונות רבים ומגוונים, החל מהגנה של העור מפני הקרני השמש המזיקות (Morley N et al 2005; Katiyar SK 2003; Katiyar SK et al 2001).  להגנה מפני סוגי סרטן רבים, לשיפור בבריאות לב וכלי דם והגנה מפני ירידת נוירולוגית  (Zaveri NT 2006; Cooper R et al 2005).
לאחרונה, מדענים בשוויץ פרסמו תוצאות של מחקר שנערך בעכברי מעבדה הסובלים מניוון שרירים . עכברי "MDX " אלו אשר הוזנו במזון רגיל, אוכל המכיל תמצית תה ירוק , או תרכובת של התה הירוק ההעשירה בפוליפנולים פעילים, epigallocatechin 
(gallate (EGCG. לאחר הזנת העכברים במשך שבוע אחד או חמשה שבועות, בדוקו החוקרים את רקמות השרירים של המכרסמים תחת עדשת המיקרוסקופ וגילו סימנים של נזק הקשורים להתפתחות המחלה דמוית ניוון שרירים. תוספי תזונה . . . עם תמצית תה ירוק נצפה הגנה מסויימת על סיבי השרירים ע"י הרכיב הפעיל EGCG, נגד הגל המסיבי הראשון של נמק ומגמת הסתגלות של השרירים לפנוטיפ חזק ועמיד יותר, סיכום החוקרים השוויצריים (Dorchies OM et al 2006).
הפוליפנולים מהתה הירוק, כדוגמת: ה- EGCG, ידועים כוגדי חמצון רבי עוצמה. בשל בעורבות הדלקת בפירוק רקמות שרירים במחלת ניוון שרירים, כך מצב סטרס חמצוני מחריף את מצב זה.  תה ירוק והמרכיבים הפעילים שלו עשוי לשפר את הפרוגנוזה במחלת ניוון שרירים ע"י הפחתת לחץ חמצוני הנ"ל (Buetler TM et al 2002). 
בניסוי קודם עם עכברי MDX (ניוון שרירים X), אותו צוות השוויצרי נתן ריכוזים שונים של תמצית תה ירוק לעכברים במשך ארבעה שבועות, מתחילת הלידה. בבדיקת שרירים שונה, הם קבעו כי תמצית התה הירוק הפחיתה באופן משמעותי את הפגיעה בשרירים מסוימים וציינו שמינונים גבוהים יותר מתואמים עם עיכוב גדול יותר של ירידה במסת השרירים (קטבוליזם). 
היו גם ראיות ביוכימיות שתמצית תה ירוק הפחיתה את הלחץ החמצוני בתאי השרירים. מינון היעיל של תמצית תה ירוק שהתמשו במחקר זה מתאים לכשבע כוסות תה ירוק חלוט ליום בבני אדם, והופך את השימוש בו לריאלי בחולי דושן ניוון שרירים (Buetler TM et al 2002).

קו-אנזים Q10 וניוון שרירים

קו-אנזים קיו-10, שנקרא גם ubiquitin או בקיצור: CoQ10 הינו נוגד חמצון חזק, המשמש כקו-פקטור (cofactor) בשרשרת הנשימה במיטוכונדריה. ה-CoQ10 בעל יכולת לייצוב קרום התא, המסוגל לחדור לקרום התא ולמיטוכונדריה.  מיטוכונדריה הינה למעשה תחנות כוח סלולריות (תחנה להפקת אנרגיה), להפקת אנרגיה לתהליכים רבים החיוניים לחיים. תאי שריר מבזבזים הרבה אנרגיה ולכן הם גם עשירים במיטוכונדריות . כקופקטור חיוני CoQ10 פועל בכדי להקל על סדרה מורכבת של תגובות המתרחשות בתוך המיטוכונדריות. המכונה שרשרת נשימת התאים, הנ"ל הם תגובות כימיות שבסופו של דבר, חיוניים לספק אנרגיה, שעשויה להיות מאוחסן לשימוש מאוחר יותר.
בהתחשב בחשיבות תהליך זה, מדענים תהו אם תוספת של CoQ10 (בצורת תוספ מזון) עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולי ניוון שרירים, הסובלים מירידה בכוח השרירים וחילוף חומרים לקוי בייצור האנרגי בתוך תאי השרירים. מדענים באוניברסיטת טקסס ערכו ניסויים בשיטת כפול סמיות (double-blind) של תוספי תזונה של CoQ10 מדי יום בעשרות חולים עם מגוון רחב של ניוון שרירים, לרבות חולי ניוון שרירים דושן ובקר. המשתתפים קיבלו גם כ- 100 מ"ג CoQ10 ליום למשך שלושה חודשים או פלצבו (תרופת דמה). משפט שני , עם פרוטוקול טיפול דומה, נרשם ל- 15 חולים בעלי תמהיל דומה של ניוון שרירים. המדענים הגיעו למסקנה כי הביצועים הפיזיים של המשתתפים השתפרו בהחלט, ללא הגבלת זמן. למרות שהחולים קיבלו 100 מ"ג CoQ10 מדי יום, ואת הטיפול הנחשב יעיל ובטוח, החוקרים ציינו כי המינון האפקטיבי ביותר הוא כנראה גדול יותר  (Folkers K et al 1995).

ניוון שרירים וחסר בקונאזים Q10

עדות נוספת לזיקה בין מחלת ניוון שרירים וחסר ב-CoQ10 נמצא ע"י חוקרים איטלקים שחקרו את רמות קו אנזים Q10 בחולי ניוון myotonic. נמצה כי בסרום של חולי ניוון שרירים רמת ה-CoQ10 הייתה קטנה באופן משמעותי ביחס לקבוצת בקרות נורמליות. 
בניסויים אחרים בחולים עם ניוון שרירים מיוטונית (myotonic), גילו כי ישנה רמה נמוכה מאוד של CoQ10, ממצא שלפחות מצביע על כך שהמחסור בקו אנזים Q10 קשור אכן לחילוף החומרים של האנרגיה החסרה בתאי השרירים בחולי ניוון שרירים (Siciliano G et al 2001; Tedeschi D et al 2000)

סידן ויטמין D

סידן ויטמין D: עד שהסובלים מניוון שרירים דושן, מגיעים לגיל 10, נערים רבים מאבדים את היכולת ללכת. וכך הם נותרים מרותקים לכיסא גלגלים, שהם באופן בלתי נמנע לפתח אוסטאופורוזיס (היחלשות והתדלדלות העצמות), אם כי התהליך מתחיל לעתים קרובות לפני החולים ישבו בכיסא גלגלים (Aparicio LF et al 2002; Larson CM et al 2000). למעשה, למרות שצפיפות עצם בחולי ניוון שרירים זוכה לתשומת לב מועטת יחסית, מחקר אחד חקר את בריאות עצם ב- 32 חולי ניוון שרירים ומצא כי צפיפות מינרלים בעצמות בכל החולים היו נמוכים מהרגיל לילדים בגילים. אינדיקטור זה של בריאות עצם ירידה היה מתקדם במיוחד נימצא בחולים המטופלים בסטרואידים (קורטיזון ונגדרותיו). המדענים גילו גם רמות נמוכות מהנורמה של ויטמיןן D מתוך:  (Bianchi ML et al 2003).  למרות שאין מחקרים קליניים רשמיים שנערכו על מתן ויטמין D וסידן כטיפול משלים בחולי ניוון שרירים, בפועל כבר מומלץ ע"י לפחות חוקר אחד למחלת ניוון שרירים  (Leighton S 2003).
באנשים בריאים , ויטמין D וסידן ידועות לשחקתפקיד מכריע בשמירה על מינרליזציה עצם בריאה וצפיפות. אמנם ויטמין D נוצרה בגוף בתגובה לאור שמש נאותה, חשיפה לאור שמש מספיקה כדי להבטיחאספקה ​​נאותה של ויטמין D עשויה להיות בעייתית. הדבר נכון במיוחדבקווי הרוחב הצפוניים במהלך חודשי חורף. מחקרים מראה כי אור שמש בחורף הוא פשוט חלשה מדי בתחומים כגוןלגוף לייצר ויטמין D נאותה ( אל ווב AR et 1988). גם בקווי רוחב דרומי, רמות ויטמין D עשויות לרדת במידה מספקת בחורף לתרום לאוסטאופורוזיס בקרב גברים הזדקנות בריאים ונשים ( Levis S 2005).

גלוטמין

גלוטמין  מעורב בהרבה תהליכים מטבוליים. משמש כמקור אנרגיה חשוב לתאים רבים.
מספר חוקרים הראו כי הגלוטמין עשוי להיות תנאי מהותי וחיוני כטיפול בחולי ניוון שרירים. בשל יכולת פגומה לסנתז (ליצור) גלוטמין (Hankard R et al 1999).  מדענים בפלורידה גילו שמתן גלוטמין באופן אוראלי לשישה בנים הסובלים מניוון שרירים דושן, הגיעו למסקנה, ממתן גלוטמין אוראלי עשוי להשפיע באופן חלקי על החיסכון בחלבוני שריר בבנים. כלומר מניעת פירוק שרירים (Hankard RG et al 1998).
לאחרונה, ניסוי קליני גדול יותר, בשיטת כפול הסמיות, מבוקר פלסבו, בדק את ההשפעות של גלוטמין וקריאטין שניטלו באופן אורלי במשך שישה חודשים על 50 בנים הסובלים מניוון שרירים. תוצאות היו טובות, אבל סופו של דבר לא חד משמעיות. למרות שלא הייתה השפעה מובהקת סטטיסטית של טיפול המבוסס על מדידות ידניות וכמותי של כוח שרירים, כתבו החוקרים, "השפעת שינוי מחלת ניוון שרירים דושן בעת נטילת קריאטין, וקריאטין וגלוטמין בניוון שרירים דושן צעירים לא יכולים להיות נכלל במחקר. שני הטיפולים היו נסבלים היטב (Escolar DM et al 2005).

ארגינין אוטרופין - utrophin

הצורות הנפוצות ביותר של ניוון שרירים נגרמות ע"י חוסר או אי התאמה של דיסטרופין חלבון cytoskeletal. חלבון קשור, utrophin, אינו מושפע ממוטציות ניוון שרירים האחראים למחסור בדיסטרופין. בגלל utrophin הינו כ- 80% דומה לדיסטרופין, וראיות מצביעות על כך שהוא עשוי למלא רבים מאותן הפונקציות כמו הדיסטרופין, מדענים הציעו כי utrophin עשוי לשמש כתחליף יעיל לדיסטרופין בתאי השריר של חולי ניוון שרירים. לכן, כל חומר שמקדם גידול בייצור של utrophin עשוי להועיל בטיפול בניוון שרירים.
בסוף 1990, מדענים צרפתים הראו כי כריכת תוכפת של חומצת האמינו ארגינין לנויין שרירים (MDX) ייצור עכברים משופרים של utrophin מתוך: (Chaubourt E et al 1999). החוקרים הראו כי עלייה זו הייתה סבירה בתיווכו של ייצור המונע בדלק ארגינין של תחמוצת חנקן (NO), אשר ממלא תתפקיד חשוב בתפקוד כלי דם, והוא בדרך כלל נמוך יותר באנשים הסובלים מניוון שרירים (Kasai T et al 2004).  
צוות של מדענים בארצות הברית ארצות הברית חקר את האפקט הזה והגיע למסקנות דומות. הם נתנו את חומצת האמינו L- ארגינין לעכברים רגילים והן לסובלים מ-MDX . תאי שריר מעכברים שטופלו MDX היו פחות רגישים לנזק כתוצאה ממאמץ, ובעלי החיים הציגו ירידה במוות של תאי שרירים. עלייה ב- utrophin צוינה גם בתאי שריר של עכברים שטופלו, אשר תרמה לירידה בניוון השרירים  (Barton ER et al 2005).
מלבד גירוי ייצור של utrophin, ארגינין וכימיקלים אחרים המגבירים את הנייטריק אוקסיד (NO) יכולים גם להועיל לחולי ניוון שרירים ע"י גירוי התחדשות השרירים. מדענים ברזילאים נתנו לעכברים MDX תרופה שמשמשת כמגבירה NO, ואילו עכברים אחרים קיבלו פלצבו או טיפול תרופתי אחר, למשך כ- 20 ימים. ההתחדשות בסיבי השרירים גדלה בכ- 20%  רק בעכברים שקבלו את התרופה אשר מגבירה את ה- NO,  התרופה: (dinitrate isosorbide ( ISD.  תוצאות אלו הציעו שלא נגזרות מ- ISD מגורה ו / או גויס תאי לווין , כתב החוקרים. טיפול תרופתי עם ISD יכול להיות שימושי מבחינה קלינית לשיפור התחדשות תאי השרירים בניוון שרירים דושן (Marques MJ et al 2005).
מדענים קנדיים פרסמו את תוצאות מחקר שהראה לאחרונה כי השילוב של ארגינין וdeflazacort (תרופת סטרואידים סטנדרטית המשמשת בטיפול במחלת ניוון שרירים) מועיל יותר מאשר deflazacort לבד. טופלו עכברי MDX במשך שלושה שבועות עם deflazacort, פלצבו, או deflazacort בתוספת ארגינין. הם הוערכו לאחר מכן לראיות של ניוון שרירים והתחדשות ביוזמת 24 שעות של פעילות גופנית מרצון. למרות deflazacort לבד מנע את האובדן ההדרגתי של תפקוד שבאופן רגיל מתרחש בעכברים כאלה, שילוב deflazacort / ארגינין הניב הגנה עדיין יותר מרשימה מנזק לשרירים כתוצאה ממאמץ. שיפור תפקודי מתמשך הנגרם בריצה למרחקים.  לדברי המדענים, אלה תוצאות מציעות אפשרות טיפול חדשה שעשויות לשפר את איכות החיים (Archer JD et al 2006).
logo בניית אתרים