מצבי לחץ, דחק, סטרס
ויטמין C – אין ספק שויטמין C ממלא תפקיד חשוב בשעת סטרס ולהלן דוגמאות:
א. חומצה אסקורבית עשויה להגביר את תנגודת הגוף בפני קור עז. אצל חולדות השרויות בטמפ' נמוכה מאוד גוברת הביו-סינתזה של חומצה אסקורבית וכך עולה תנגודת הויטמין ברקמות ובשתן. קופים ושפנים (שאינם מייצרים את ויטמין C) שקיבלו מנות גדולות של חומצה אסקורבית החזיקו יותר טוב מעמד בקור מאשר חיות שלא קיבלו חומצה אסקורבית.
ב. במחקרים רבים בבני אדם ובחיות הוכיחו שחומצה אסקורבית מגבירה את התנגודת בפני חיידקים פתוגניים ובעיקר בפני מחוללי שחפת, דלקת ריאות, השעלת והדיפתריה. כנראה גם בגלל ההשפעה על קורטקס האדרנלים- בגלל שבעקבות מחלות אחדות מהנ"ל מתנפחות האדרנלים וגדלות והן מתרוקנות מחומצה אסקורבית שבהן.
ג. בשעת ניסויים במבחנה נמצא, שהח' אסקורבית מנטרלת את ארסיותם של הטוקסינים של חיידקים מסוימים כגון: הצפדת (טטנוס) והדיפתריה.
ד. חומצה אסקורבית מסוגלת ליטול את ארסיותן של תרכובות אורגניות ואנאורגאניות שונות, כגון: פנול, ארספנאמין, ציאניד וחומצה באריביטורית וצאציה. נמצא שהויטמין מתחבר עם חומרים אלה (פנול, ציאניד) וכי התרכובת פוחת טוקסית מן החומר הטוקסי לבדו. כנראה שגם בגוף החי מתחבר הויטמין עם חומרים טוקסיים שונים בזרם הדם. כגון: סמי הרפואה ואלה הנוצרים מהם במטבוליזם התקין ובדרך זו נטילתם טוקסית
· ויטמין B3 – לניאצין (ויטמין B3) יש פעולה אנטי-סטרס, במצבי סטרס הגוף מפריש חומצות שומן ממאגריו והגורם לזה הוא האדרנלין ואז רמת השומנים בדם יהיו גבוהים יותר וזהו הקשר של מתחים ורמות שומנים גבוהות בדם, הניאצין מונע את שחרור חומצות השומן בגלל השפעת האדרנלין.
· ויטמין B5 – "אנטי סטרס" – חשוב למצבי סטרס – ישנה צריכה מוגברת של ויטמין B5 ואם אין מספיק אז ישנה קריסה במע' ולאחר מכן מגיעות החולשות, אי יציבות רגשית, עייפות, עצירות וכו'.