דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

כבד רכיבים החשובים לתפקודו ובריאותו

כבד הינו איבר חיוני המצוי בבעלי חוליות וגם בחיות אחרות. הוא בעל פונקציות מרובות של חילוף חומרים הכוללות נטרול רעלים, סינתזת חלבונים והפקה של כימיקלים הנחוצים, לרבות נטרול רעלים, יצירת חלבונים והפקת כימיקלים הנחוצים לתהליך העיכול (כגון: מיצי מרה). מן האמור ניתן להסיק כי הכבר הינו איבר החיוני לחיים.

כבד רכיבים החשובים לתפקודו ובריאותו
מבחינה אנטומית, הכבד בנוי משתי אונות, לשטחה התחתון של האונה הימנית צמוד כיס המרה המאכלס בתוכו את נוזל המרה אותו מפריש הכבד. הכבד מחובר לשני כלי-דם גדולים: 1. עורק הכבד "hepatic artery", 2. וריד שער הכבד - "portal vein". עורק הכבד מוביל את הדם מאבי העורקים (אורטה) ווריד השער מגיע ישירות מהמעיים ומוביל דם דל בחמצן, המכיל מזון מעוכל (עשיר ברכיבי תזונה, כגון: ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חומצות שומן, וסוכרים) מהמעי הדק. כלי דם אלו מתחלקים לקפילארות אשר מגיעות אל האונות. החומרים הללו מעובדים בכבד ואחר כך יוצאים ממנו אל הגוף, או נשמרים בכבד, כך בהמשך הדם יוצא מהכבד דרך וריד הכבד.
 
·         המינרל אבץ: מומלץ להוסיף לאנשים הסובלים מנזק לכבד, כגון: כתוצאה מאלכוהוליזם.

·         המינרל סלניום: בחולדות וחזירים, מחסור בסלניום גורם נמק של הכבד (נקרוזיס).
באפרוחים – דיאטיזה אוקסודאטיבית (בצקת הבאה עקב חדירות מוגברת של הקפילרים).
בעכברים וקופים – שינויים נמקיים בלב, בשרירים ובכבד.
בכבשים ועגלים – דיסטרופיה (ניוון שרירים) של השרירים.

·         המינרל ברזל: עודף ברזל (הרעלה), יכול להוביל לשחמת הכבד (צירוזיס).

·         ויטמין E טוקופרול: בעת חסר בויטמין E נצפה נמק הכבד – בחולדות לעיתים מתפתח. הדבר גורם למותן. תחילת הנמק בשל חוסר נשימה של תאי הכבד ורק בשלבים מאוחרים יותר מופיעים מוקדי ניוון נמקי. כושרם של תאי הכבד לחמצן סובסטראטים, כגון: חומצה סוקסינית או חומצה קטו-גלוטארית נפגמת. פגיעה זו בכושרם של אנזימי הכבד לחמצן נמנעת ע"י מתן ויטמין E וגם ע"י הוספתו IN VITRO. הסטייה הבולטת ביותר היא הפחתת הקו-אנזים A, דבר הפוגע בביו-סינתזה של חומצות שומן.

·         נמק הכבד הינו דוגמא בולטת של מחסור כפול של שני אבות המזון גם יחד. שומרו את הכבד מפני נמק. שווה פעולתו של אטום אחד של סלניום לזו של 1000 מולקולות של אלפא טוקופרול. הפרופורציות בין הויטמין למינרל שונה במערכות השונות. מחסור בסלניום מפריע לספיגת הטוקופרול במעיים.

·         ויטמין B2 ריבופלבין: הינו מרכיב של אנזימי הכבד האחראיים על המטבוליזם של תרופות.

·         ויטמין B6 פירידוקסין: פירידוקסין-5-פוספאט (PSP) חיוני להפרעות בתפקודי הכבד.

·         כולין: בבעלי חיים המחסור בכולין הינו, כאמור, השמנת הכבד. הכולין ממריץ את הביו-סינתזה של ליפופרוטאינים בכבד המובילים שומן מהכבד לרקמות.

·         חוקרים מצאו דמיון בין השמנת הכבד והשחמת (צירוזיס), המתלווה אליה והעלולה להופיע עקב שתיית אלכוהול מופרזת. הטענה שהאלכוהול גורר עיוותים מטבולים הפוגעים בכבד וכי כולין עשוי לשמור על הכבד מפני תוצאותיהם. כלומר שצריכת אלכוהול מגביר את דרישת הגוף לכולין ובמחסור כולין הכבד ישמין. עוזר לשמור על בריאות הכבד ותפקודו התקין ובכך עוזר לסילוק רעלים (טוקסינים) מהגוף, מונע אגירת שומן ושחמת בכבד. כממיס כולסטרול הוא מונע יצירת אבני מרה והסתיידות עורקים.

·         בצירוזיס (שחמת) ישנו מחסור משמעותי בכולין. הכולין והאינוזיטול תומכים בתפקוד הכבד ומסייעים לו לפרק את השומנים שבתוכו. תפריט מאוזן עם תוספות עזרו לאנשים עם כבד שומני לחזור למצב נורמאלי.

·         אינוזיטול: בהעדר כולין עשוי אינוזיטול להיות ליפו-טרופי, כלומר למנוע השמנת כבד.
אינוזיטול מגן על הכבד מפני התקשות עקב הצטברות שומן.

·         ויטמין A רטינול: יכול להועיל בחסימת צינורות המרה.
logo בניית אתרים