דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

חומצות אמינו -אבני הבניין של החלבונים (פרוטאינים)

חומצות אמינו -אבני הבניין של החלבונים, פרוטאינים, החלבונים חומצות אמינו נפרדות, פוליפפטידים, הדרישה היומית שלנו לחלבונים הינה למעשה דרישה לחומצות אמינו. חומצות האמינו במזוננו מחולקות לחומצות אמינו חיוניות או חומצות אמינו לא חיוניות.

החלבונים הינם הרכב של חומצות אמינו נפרדות, הקשורות ביחד ויוצרות שרשראות הנקראות פוליפפטידים.

הדרישה היומית שלנו לחלבונים הינה למעשה דרישה לחומצות אמינו. חומצות האמינו במזוננו מחולקות לחומצות אמינו חיוניות או חומצות אמינו לא חיוניות.

 

חומצות האמינו הלא חיוניות הינן חיוניות לבריאות תקינה , אך הגוף יכול לסנתז אותן מחומצות האמינו החיוניות.

 

חומצות האמינו החיוניות ולא חיוניות מתקשרות בגוף לצורך יצור הורמונים, אנזימים, מעבירים עצביים נשאי נוגדנים וחומרי תזונה.

 

חומצות האמינו

 

אל-ארגינין – יש הטוענים שחומצה זו היא חיונית. עוזרת להרחיק אמוניה מהגוף כחלק ממחזור השתן. מקדמת את שחרורם של הורמוני גדילה ומעורבת במספר הרכיבים שתפקידם לשמור ולאחסן אנרגיה בשרירים.

 

אל-ארגינין מהווה מרכיב ב- "וסופרסין" הורמון של בלוטת יתרת המוח, אשר מווסת את לחץ הדם.

 

אל-סיסטאין – נשא של גופרית עם תכונות נוגדות חמצון. חשוב לסנתוז (ייצור) הקרטין. חלבון הנמצא בעור, שיער וציפורניים. מרכיב בקואנזים A וגלוטטיון.

 

אל-סיסטאין – מרכיב מבני של רקמות והורמונים.

 

חומצה גלוטמית – מעורבת בייצור של חומצות גרעין, גלוטטיון וחומצות אמינו שונות. עוזרות להרחקה של עודפי אמוניה מהגוף, הופכת בגוף לחומצה גלוטמית ולחומצת אמינו גאמה בוטירית (GABA).

 

אל-גלוטמין – נחשבת ל"מזון של המוח", משמשת לטיפול באלכוהוליזם ובמקרים קלים של דיכאון. מורידה את התשוקה לדברי מתיקה.

 

אל-גליסין – נוגד חומציות טבעי וממתיק. מעורב בייצור של חומצות גרעין, שומנים זרחתיים וקולאגן. יכול לשמש כמרסן מעבירים עצביים (נוירוטרנסמטרים).

 

אל-היסטידין – מקדים היסטמין, מעורר הפרשה של מיצי קיבה, משמש לטיפול רפואי בארטיריטיס (דלקת מפרקים).

 

אל-ליזין – חיונית לגדילה, החלפת רקמות וייצור הורמונים, אנזימים ונוגדנים. מחקרים הראו כי אל-ליזין יעיל בטיפול במגרנות והרפס. מקדים של אל-קרניטין בגוף.

 

אל- מטיונין – מקור תזונתי לגופרית וקבוצות מתיליות. חיוני לגדילה , ציפורניים בריאות ועור בריא. סינתזה של טאורין, אל-סיסטאין, פוספטידיל כולין (לציטין), מיצי מרה, אל קרניטין ואנדופינים (משככי כאבים של הגוף). נוגד חמצון וסוכן (מעביר) של הגורמים הליוטרופיים (כולין ואינוזיטול).

 

אל-אורניטין – מיוצר מאל ארגינין ומתפקד באופן זהה. ההבדל העיקרי ביניהם הוא – שאורני טין חודר למיטוכונדריות של התא ואילו ארגינין אינו חודר.

 

אל-פנילאלנין – מקדים של טירוזין המשמש לייצור מספר הורמונים (אדרנלין, נוראדרנלין, דופה ודופמין) – החשובים להעברה של דחפים עצביים, כמעבירים עצביים, חומרים אלו משפיעים על מצב הרוח, ויסות התיאבון והזיכרון.

 

די-אל-פנילאלנין – תערובת 50:50 של די-פנילאלנין ואל-פנילאלנין. יכולה לשכך כאבים כרוניים ע"י הגברת יצור אנדורפינים (משככי הכאב הטבעיים המיוצרים ע"י הגוף).

 

אל-טאורין – חשוב להתפתחות תקינה ושימור של מערכת העצבים המרכזית.תפקידו של הטאורין בייצור מיצי מרה הופך אותו לגורם חשוב במטבוליזם של שומנים ופיקוח על הכולסטרול בדם.

 

אל-טירוזין – חשוב למטבוליז של פנילאלנין. חשוב לייצור של מעבירים עצביים וויסות מצב הרוח. יעיל במצבים של דיכאון, אלרגיות ומצבי התמכרות.

 

 

B.C.A.A - חומצות אמינו עם שרשרת מפוצלת

 

אל- לאוצין, אל-איזולאוצין ואל ואלין הינן חומצות אמינו חיוניות אשר מעוצבות כשרשרת מסועפת של חומצות אמינו חופשיות הודות למבנה המולקולרי המיוחד שלהן. רקמות השרירים מורכבות בעיקר מחומצות BCAA.

אתלטים וגופנים (באדי-בילדר). דיווחו על עלייה משמעותית בתהליכים אנאבוליים (בניית שרירים) לאחר לקיחת BCAA. חומצות BCAA מעורבות גם בוויסות הכימיקלים במוח (מובילים עצביים). BCAA מהווה יותר מ- 40% מדרישת הגוף של אדם בוגר לחלבונים.

 

אל-קרניטין – ידוע גם כויטמין B-T – חלק אמיני מסויים אשר נחשב לעיתים כחומצה אמינית. אל-קרניטין

חשוב למטבוליזם של שומן בעיקר תאי הלב והשרירים ונחוץ להעברה של חומצות שומן ארוכות שרשרת למיטוכונדריות של התא, שם הן מתחמצנות ונשרפות לצורך ייצור אנרגיה.

 

אל-גלוטתיון – נושא גופרית טבעי הנוצר מחיבור בין שלוש חומצות אמינו: חומצה גלוטמית, סיסטאין וגליצין.

אל-גלוטטיון מתפקד כנוגד חמצון ונוגד הרעלה ומהווה חלק מאנזים נושא סלניום, גלוטטיון פרוקסידזה. אל-גלוטטיון משמש גם בהעברת חומצות אמינו דרך דפנות התא. חומצת אמינו | הארגינין | הורמון הגדילה.

 

 

חומצות האמינו מיוצרות בצורתן החופשית (FREE FORM) להטמעה מרבית. לחומצות האמינו בצורתן החופשית יש ערך גבוה לגוף מאחר והן נטמעות בצורה ישירה ואין צורך לעכלן. חומצות האמינו נמצאות לרוב בצורתן הטבעית "L" שהגוף משתמש בהן בצורה היעילה ביותר.

 

חברות רבות משתמשות לצורך יצור חומצות האמינו בתהליך ייחודי של התססת תרביות חיידקים ממולסה.

logo בניית אתרים