דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

המערכת  האורוגניטלית וזיהומים חוזרים בדרכי השתן  דלקת נרתיקית

זיהומים חוזרים בדרכי השתן: RECURRENT   UTI  המערכת  האורוגניטלית, זיהומים חוזרים בדרכי השתן, דלקת נרתיקית, זיהומים בדרכי השתן ובעיקר דלקות בשלפוחית השתן (UTI-CYSTITIS)  הם מין הזיהומים ה-זיהומים הנפוצים ביותר  בקרב נשים. במחקרים רבים הופך זיהום כרוני (מרבית הנשים בעלות  היסטוריה של זיהומים בדרכי הש

זיהומים בדרכי השתן ובעיקר דלקות בשלפוחית השתן (UTI-CYSTITIS)  הם מין הזיהומים ה-זיהומים הנפוצים ביותר  בקרב נשים. במחקרים רבים הופך זיהום כרוני (מרבית הנשים בעלות  היסטוריה של זיהומים בדרכי השתן, תסבולנה לפחות פעם אחת בשנה מן התופעה)ומטופל בעקר על ידי אנטיביוטיקה דלקת בדרכי השתן נגרמת כאשר שלפוחית השתן מותקפת על ידי חיידקים שמקורם במעי הגס. המחלה נפוצה יותר בנשים עכב קרבה האנטומית לפי הטבעת למעלה מ-60%  מהנשים סובלות מזיהום במערכת השתן, בשלב כל שהו בחייהן (1)

כשליש  מהן תחונה זיהום חוזר בתדירות של 27% 48% תוך  שנה. זיהומים נפוצים יותר בקרב נשים בשנות ה- 25  לחייהן או בקרב נשים בנות 55 ומעלה. התלונות המאפיינות דלקת בדרכי השתן הן צריבה וכאב במתן השתן, דחיפות במתן השתן, כאבים כגב ובצידיו, כאשר לממצאים הללו מתלווים  כאב מותני וסטייה בספירת כדוריות הדם הלבנות, הדבר מעיד בדרך- כלל  על מעורבות של הכליות. הזיהום עלול להתפתח לזיהום כרוני ולהידרדרות  בתפקוד הכליות  עד כדי אי- ספיקת כליות.

ב90% מן המקרים הגורם הוא חיידק ECOLI  המצוי בצואה ובנרתיק. הנודד אל השופכן  ולשלפוחית  השתן. הוא הגורם  לדלקת על- ידי הידבקות לתאים המצפים את צינור  השופכן והשלפוחית. חדקים נוספים הידועים אף הם כמחללי דלקת הם ENTEROCOCCI-I STAHYLOSOCCUS SAPROPHYTICUS.

הטיפול המקובל בדלקת בדרכי השתן הוא מתן אנטיביוטיקה  ושתייה מרובה. במקרים מסובכים יותר יש צורך במתן נוזלים בעירוי לשטיפת החיידקים ותוצרי הדלקת. מדרכי השתן אולם אליה וקוץ בה, שימוש ממושך באנטיביוטיקה להופעת  פיטריות בנרתיק עקב  שינוי באיזון פלורת המעיים והנרתיק.

תוספת חיידקים פרוביוטים. תמצית חמוציות מונעת השתרשותם של חיידקים על דפנות דרכי השתן ובכך מונעת הישנות הדלקת ואילו החיידקים הפרוביוטים תומכים בעת הטיפול אנטיביוטי. משקמים רקמות פגועות ומונעים התפתחות ם של זני חיידקים אלימים.

דלקת נרתיקית VAGINITIS  :

דלקת נרתיקית היא אחת הסיבות הנפוצות ביתר לביקור נשם אצל הגניקולוג  והיא בין השכיחות ביותר בנשים בגיל הפריון (75% מהנשים בגיל הפוריות יחוו לפחות פעם אחת מחלה זיהומית נרתיקית )

דלקת בנרתיק נגרמת בדרך כלל כתוצאה  מחשיפה לאחד מחוללי דלקת הבאים :

* פטרת כנדידה  בנרתיק  (40%- 25%)

* זיהום חיידקי בנרתיק    (40%- 50% )

קיימים מספר גורמים עקרים לדלקת בנרתיק, ובהם שיבוש הפלורה  הטבעית של המעי והנרתיק

(VAGINAL MICROBIOTA), הוסר איזון הורמונאלי,שימוש בחומרים כימיים מגרים זהום חיידקי, באופן נורמאלי, הנרתיק מאוכלס במושבות של אורגניזם מסוגים שונים אשר אינם מחוללים מחלות: החיידקים הידידותיים שוכנים באופן טבעי ונורמאלי בנרתיק ודואגים לשמירת הסביבה החומצתית של הנרתיק, ורק כאשר מופר האיזון באזור  זה, נוצרת אפשרות לשגשוג של חיידקים פתוגנים. הרכב הפלורה בנרתיק מותנה במספר גורמים,  ובהם: גיל האישה, מצבה הרגשי,מצב בראותה הכללי,השפעות הורמונאליות שונות וכן פעילותה המינית. דלקת הנרתיק מאובחנת על פי נוכחות תסמינים שונים הכוללים בדרך כלל הפרשות נרתיקיות בלתי רגילות, אי נוחות לעיתים ואף כאב.

פטרת  כנדידה נרתיקית: VAGINAL CANDIDA  

הקנדידה  היא פיטרית שמר השוכב באופן קבוע בקרומים הרריים של מערכת העיכול, הנרתיק, הפה והושט לפטרייה למעלה ממאה זקנים שונים, שנפוצה  ביותר היא קנדידה אלביקנס  (CANDIDA ALBICANS), אוכלוסיית  קנדידה מווסתת ונשמרת בקפדנות על ידי החיידקים הידידותיים בגופנו על ידי מערכת החיסון, אולם, כאשר נחלש מערכת החיסון וצמחיית המעיים הידידותיים ממעטת,מתחילה פטרייה זו להתרבות במהירות וליצר רעלנים המפריעים לתפקודים גופניים רבים.

לפי הערכות שונות, כשליש מאוכלוסיית המדינות המתועשות סובל מבעיות הקשורות ל-כנדידה, גורמת לקשת רחבה של תסמינים החל מזיהומים בנרתיק, עייפות כרונית בעיות עיכול, חוסר פוריות, זיהום דמי (כנדידה)  עד לזיהום לבבי מחלות כרוניות.

CANDIDA  -  VLBICANS.     

גורמים המפרים את האיזון הטבעי של אוכלוסיית המעיים:

* טפול אנטיביוטיים – מחסלים אמנם את החיידקים "הרעים" אולם פוגעים גם ב-"טובים"

* שימוש בסטרואידים –המדכאים את פעולות מערכת החיסון

* נטילת הורמונים וגלולות למניעת היריון

* הרגלי תזונה  לקויים

* מצבי עקה (סטרס)

נשים בגיל הפריון  סובלות במיוחד מ-כנדידה כרונית.  סיבה אפשרית לכך ניתן לייחס לעובדה כי שמרים מתפתחים היטב  בנוכחות האסטרוגן, כנדידה אף שכיחה במהלך ההיריון  עכב רמת סוכר גבוהה ורמת ה-  PH גבוה בנרתיק.

הגורמים האחראיים לעליית השכיחות של קנדידה במערכת העיכול, הם גם אחראיים להתפתחותה של פטרת  וגינאלית. נימצא התאמה של 100% בן הופעתה של כנדידה במערכת העיקול הדלקת נגרמת על ידי זיהום כנדידה נרתיקי .

זיהום חיידקי בנרתיק  (BV) BACTERIAL  VAGINOSIS

זיהום חיידקי בנרתיק, המוכר גם בשם וגינוזיס חיידקי, הוא אחד הסבות השכיחות  לדלקת נרתיק סמפטומטית וא- סמפטומטית  דלקת זו נובעת מצמיחת יתר של חיידקים בנרתיק והמאופיינת בהפרשה נרתיקית  בעל ריח חריף  (המזכיר ריח דגים) ללא תסמיני גרד, צרבה  או- אודם,                   בעבר, תופעה זו נקראה דרדנרלה וגינוזיס מאחר ונהוג היה לחשוב שחיידק הגרדנרלה הו זה האחראי למצב דלקתי. אולם שמו החדש -  וגינוזיס חיידקי – משקף את העובדה כי  מספר זני חיידקים חיים באופן טבעי בנרתיק,  עלולים להתרבות באופן בלתי מבוקר וליצור זיהום, הגורם לווגנוזיס חיידקי אינו ברור דיו, אך ידוע כי במהלך המחלה מתלווה בשינוי הרכב הפלורה הנרתיקית. וגינוזיס חיידקי אינו מסוכן,  אך הוא עלול לגרום לתחושת אי- נוחות רבה ולהוות גורם סיכון להתפתחות דלקות שונות במערכת המין הנשית, לרבות אנדומטריטיס – דלקת רירית הרחם                  (ENDOMETRITIS) לאחר לדה או לאחר ניתוח קיסרי, דלקות באגן ועליה בסיכון ללידה מוקדמת

מתחת מצבים רגשיים עלולים להחמיר תסמינים של דלקת נרתיקית ולהוביל להשתנות  של זיהומים. טיפול במגע, רפלקסולוגיה, מידית צייה או כל כלי טיפולי המסייע להפגת מתחים, חשוב כחלק  מהטיפול השלם באישה הסובלת מדלקות בנרתיק.  מומלץ לצמצם את החשיפה לחומרים כימים והגורמים לגירוי כדוגמת בושם, סבונים, טמפונים או תחבושות מבושמים, ניר טואלט צבוע או מבושם.

טיפול פרוביוטי בזיהום חיידקי בנרתיק (B V):

בסיכום תוצאות המחקרים נמצא כי הטיפול בפרוביוטיקה מסוג לקטובצילוס בלקיחה פומית או וגינאלית  בשילוב עם מטרונידזול היה אפקטי יותר אשר מהטיפול במטרונידזול  לבדו. חיידקי ה-לקטובצילוס מיצרים חומצה לקטית שמעלה את החומציות בנרתיק.  כמוכן הם מיצרים מי חמצן שרעילים לחיידקים אחרים

טיפול פרוביוטי בפטרת כנדידה נרתיקית  (VAGINA CANDIDA):

במחקר שביקש לבדוק יעלות של מתן פרוביוטיקה  בנשים הסובלות מ-כנדידה וגינאלית  נמצא שמתן כמוסות פרוביוטי למשך 28 ימים יחד עם טיפול בפלוקונאזול  150 מג" (חד פעמי ביום הראשון) הגדיל את  יעלות הטיפול מ- 65% ל-90%  ב-כנדידה וגינאלית  אל מול קבוצת הפלסבו  (קבוצה שקיבלה את פלוקונאזול בלבד). מסקנות החוקרים שבאופן חד משמעי יש חשיבות לשילוב של פרוביוטיקה  מסוג קט ובצילוס רמנוסוס  האנטי פטרייתי, במיוחד בשל אפשרויות טיפול קונבנציונאלי  מצומצמת ומעידות פטרייתית  הולכת וגדלה.

והפעילות האנטי –פטרייתית של אורגנו כנגד מספר סוגי כנדידה מצאה כי בהרכבים המונוטרפנים  הקיימים בצמח ה-אורגנו (CARVACROL  P-CYMENE). הפועלים להרס ה-פטרייה ופוגעים ישירות במבני הממברנה  הציטופלסמתית  של ה-כנדידה.

במחקר אחר, השוו את פעילות האנטי-פטרייתית  של אורגנו לתרופות ניססטין או אמפוטריצין B תוצאות המחקר מצביעות על ברור כי שמן אורגנו פועל ביעילות למניעת גדילת ה-כנדידה, בדומה לחומרים נוגדי פיטריות. בנוסף, למחקר הראה כי שמן  אורגנו עקב את ההנבטה ויצירת החוטים (שני השלבים הנדרשים לפלישה תוך הרקמה) של קנדידהאלבקניס. שמן האורגנו הראה כי פעילות רפואית יעילה בהשוואה לתרופה אמפוטריצין B, למניעת קנדידהסיסטמית  (הסמכת חיים)

במחקר נוסף נמצא כי חומר להפעיל קרווקרול. פעילות נוגדת כנדידה. מנגנון להפעלה הפעולה שלו נובע  מפגיעה במעטפת הפטרייה, ניסטטין, הורסת את תאי הפטרייה ללא דליפה של חומרים מתוכה.

logo בניית אתרים