דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

 

תזונה בקהילה – האם חייבים לקחת ויטמינים?

תזונה האם חייבים לקחת ויטמינים, הצרכים התזונתיים של מרכיבי המזון השונים מוגדרים היטב. תוספת ויטמינים נחוצה במצבי חוסר תזונתי השכיחים בחולים קשים, תת תזונה, דיאטות מיוחדות, הריון, הנקה ובקשישים. אי לכך קיימת הסכמה בינלאומית לגבי תוספת תכשירים המכילים צירוף

 

הצרכים התזונתיים של מרכיבי המזון השונים מוגדרים היטב. תוספת ויטמינים נחוצה במצבי חוסר תזונתי השכיחים בחולים קשים, תת תזונה, דיאטות מיוחדות, הריון, הנקה ובקשישים. אי לכך קיימת הסכמה בינלאומית לגבי תוספת תכשירים המכילים צירוף של ויטמינים (ומינרלים) במצבים מעין אלו. במצבים מיוחדים עמו הריון, חוסר דם וירידה בצפיפות העצם קיימת המלצה ברורה לתוספת חומצה פולית, ויטמין B12 ותכשירי ויטמין D, בהתאמה.

ב-50 השנים האחרונות הוכח הקשר בין מצבי עקה חמצונית ושורה של מחלות כרוניות. התפתחות הנגע הטרשתי מחייבת שינוי חמצוני מוקדם. גם תהליך ההזדקנות מלווה בשינויים חמצוניים. במחלות כרוניות עם שינוי בהרגלי חיים כמו סוכרת, השמנה, עישון כבד קיימת עליה בעקה החמצונית. "ההשערה החמצונית" כגורם לתחלואה ותמותה מוקדמים, עוררה התלהבות מתוספי מזון המכילים נוגדי חמצון. המומלצים שבהם הם ויטמינים מסיסים בשומן כמו ויטמין E והקרטנואידים וויטמינים מסיסי מים כמו ויטמין C (סלניום מומלץ אך אינו ויטמין).

המחקרים הגדולים העוסקים בתוצאות ההתערבות הראשונית והמשנית במניעת מחלות, עוסקים באוכלוסיות שונות עם הרגלי חיים שונים וסיכון שונה לתחלואה. קיים קושי ניכר להשוות בין  המחקרים השונים, אי לכך, הפרוש של תוצאות ההתערבות על ידי ויטמינים בכלל ונוגדי חמצון בפרט קשה להסבר פשטני. עד כה לא נעשה מחקר גדול ורציני שניתח תת קבוצות של חולים עם סיכון מוגבר לתחלואה. העקרונות החדשניים של רפואה מותאמת אישית לחולה מחייבים גישה מעין זו. ואכן, בתת קבוצה של חולי סוכרת קיים גנוטיפ של הפטוגלובין (2-2) המעלה את הסיכון הקרדיווסקולרי. לאחרונה, התברר כי תת קבוצה זו נהנית מתוספת ויטמין E במניעת אירועים קרדיווסקולריים ובמיוחד הקבוצה שטופלה בסטטינים.

הקושי להגדיר אוכלוסייה הנמצאת בסיכון יתר, מעלה את השאלה העקרונית אודות המלצות גורפות לתוספת ויטמין E לקבוצה רחבה של חולי סוכרת המוגדרים בשנים האחרונות כבעלי סיכון הדומה לחולי לב וכלי דם.

לסיכום: הקשר השלילי שפורסם לאחרונה בין תוספי מזון נוגדי חמצון ומניעת תחלואה באוכלוסייה הבריאה הוא בעייתי. יש צורך בהתייחסות לגורמים כמו תזונה, פעילות גופנית וחשיפה סביבתית. חלק מגורמים אלו אינו מוגדר היטב וקשה להערכה כמותית. מעבר לכך, אין ספק שתזונה עשירה במוצרים טבעיים (ירקות ופירות) המכילה ויטמינים ונוגדי חמצון טבעיים בשפע מונעת תחלואה. ההחלטה על תוספת ויטמינים לכל האוכלוסייה מחייבת זהירות והתאמה אישית.

logo בניית אתרים