בוטנים העובדות מאחורי הקליפה
היבטים חדשים במחקר ומדיניות הנוגעים בבוטנים: אלרגיה לבוטנים, בוטנים ומשקל, בוטנים ומחלת לב כלילית. ב- 10 השנים האחרונות הוכפלה בארה"ב ובבריטניה שכיחות האלרגיה לבוטנים והיא משפיעה על כ- 1% מהילדים הצעירים. בישראל מדובר על שכיחות של 0.01%-0.04%.
גיל החשיפה המתאים לבוטנים
מהו גיל החשיפה המתאים לבוטנים לילד או לתינוק? בילדים עם סיפור משפחתי של אלרגיה למזון, הנקה בלעדית למשך 3 חודשים לפחות נמצאה מגינה, אולם ההשפעה המגנה כפי הנראה מוגבלת בזמן (בערך עד גיל 6) – "המניעה האפקטיבית ביותר של אלרגיות למזון, היא הנקה בלעדית עד גיל 4-6 חודשים". מדוע אם כך ממליצים הרופאים להימנע מחשיפה לבוטנים מתחת לגיל 3? ישראל היא דוגמא למקום שבו שכיחות אלרגיה לבוטנים נמוכה למרות שהחשיפה מוקדמת. בהסתמך על ממצא זה ואחרים, הוציאה האקדמיה הבריטית לפדיאטריה המלצה ב-2008: "אין הוכחות משכנעות כרגע שעיכוב בהצגת מזונות מעבר לגיל 4 חודשים הינו בעל השפעה מגינה מובהקת כנגד מחלה אטופית ללא קשר אם מדובר בהנקה או בפורמולות". כיום ההמלצה בארץ היא חשיפה רק אחרי גיל שנה, בהדרגה. כל זאת תוך התייחסות למרקם הבוטנים הניתן, על מנת למנוע חנק. האם אכילת בוטנים ע"י האם ההרה או המיניקה עלול לחשוף את התינוק לאלרגן? משרד הבריאות הבריטי הוציא ב- 1998 המלצה לנשים הרות עם היסטוריה משפחתית של אטופיה, להימנע מאכילת בוטנים במשך ההיריון וההנקה. עם הצטברות עובדות מדעיות ואפידמיולוגיות , שלא תמכו בהמלצה זו יצאה האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה בהצהרה ש"לא סביר שחשיפה תזונתית של האם במהלך ההיריון וההנקה תוסיף באופן משמעותי להתפתחות אלרגיה למזון בילדים. ועדת בית הלורדים בבריטניה הוציאה הצהרה. במחקר תצפיתי נמצא שבקרב 4,751 גברים, 4,572 נשים ו- 4,939 ילדים,נשים שאכלו יותר בוטנים אכלו יותר קלוריות אך היו עם BMI נמוך יותר, מחקר SUN הראה שאנשים שדיווחו על אכילת שקדים ובוטנים לפחות פעמיים בשבוע, היו בסיכון מופחת לעליה במשקל של לפחות 5 ק"ג בהשוואה לאלו שלא אכלו, במשך מעקב של 28 חודשים.
מחקר התערבותי ב- 15 נשים הראה שהוספת 500 קק"ל ליום מבוטנים הייתה קשורה לירידה של 11% ב- REE ולעלייה פחותה מהצפוי במשקל. סקירת מחקרים התערבותיים הראתה שתוספת של 50-100 גר' ומעלה, אגוזים ובוטנים לשבוע, כתוספת לדיאטה דלת שומן, תתרום להפחתת רמות LDL – כולסטרול בדם. ה- FDA אישר הצהרת בריאות: "צריכת 43 גרם ליום אגוזים ובוטנים יכולים לעזור להפחתת הסיכון למל"כ, לכאורה דרך הפחתת רמות ה- LDL – כולסטרול". חשיבות האגוזים והבוטנים בשמירת המשקל, מניעת עמידות לאינסולין ואי תפקוד אנדותליאלי הוכחה, אך דרושים עוד מחקרים התערבותיים מהוקרים, בסוגים שונים של אגוזים ובוטנים על מנת לבסס השפעות אלה.