דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

ניוון שרירים, תזונה ותוספי מזון – ד"ר קובי עזראניוון שרירים, תזונה ותוספי מזון, ד"ר קובי עזרא, ניוון שרירים הינה קבוצת מחלות גנטיות. הטיפול במחלות אילו מבחינת הרפואה הקונבנציונאלית הינו מוגבר ביותר! הטיפול הנהוג על פי רוב לטיפול במחלות אילו או חלק עיקרי בטיפול הינו מתן התרופה קורטיזון (או פרדניזון) תר

ניוון שרירים הינה קבוצת מחלות גנטיות. הטיפול במחלות אילו מבחינת הרפואה הקונבנציונאלית הינו מוגבר ביותר! הטיפול הנהוג על פי רוב לטיפול במחלות אילו או חלק עיקרי בטיפול הינו מתן התרופה קורטיזון (או פרדניזון) תרופות אילו ואחרות בעלות פעילות אנטי-דלקתית אשר מסייעות ל"השתלת" ולמתן לתקופה קצרה יחסית את החרפת המחלה. לעומת זאת, הרפואה הנטורופתית, בהתייחס למחקרים שונים מנסה מצידה לאזן עד כמה שניתן את הערכות הגוף, בכדי שיוכלו לתפקד באופן אופטימלי – עד כמה שניתן יהיה.

מזונות אסירים לחולי ניוון שרירים:

ישנו הצורך לבדוק אם ישנו מזון או רכיב מזון אשר עשוי לגרום לתגובה אלרגית (רגישות יתר). על פי רוב המזונות החשודים הינם תירס, חלב, סויה, חיטה ומוצריה (בעיקר החלבון אשר מצוי החיטה – גלוטן), חומרים משמרים ועוד... כמו כן, ישנו הצורך בהשלמות תזונתיות כאלה ואחרים בהתאם לפרט. למרות שכמעט תמיד ישנו הצורך בתוספת של ויטמין E, סלניום, קו-אנזים Q10, מגנזיום וויטמיני B-קומפלקס. חשוב לציין, כי ישנן בדיקות שונות לגילוי רגישויות למזון זה או אחר.

יש להימנע ממזונות מזוקקים (ממתקים, מיצים עשירים בסוכר עודות ועוד), להימנע מאכילת מוצרי חיטה מזוקקים, כגון: לחם לבן, פתיתים וספטה (אשר אינם מורכבים מחיטה מלאה), מוצרי מזון אשר מכילים סוכר לבן (גלוקוז). צריכה מופחתת או להימנע בעת הצורך מבשר אדום, בשרים מעובדים ומוקפאים.

יש להימנע מוצרי מזון אשר מכילים חומצות שומן מסוג טרנס, כגון: עוגות, קרקרים, עוגיות, סופגניות, צ'יפס, ממתקים מעובדים, מרגרינה ועוד... כמו כן, יש להימנע מצריכת ממריצים לסוגיהם השונים, כגון: קפה וקולה המכילים קפאין, אלכוהול וטבק (עישון פסיבי ו/או אקטיבי).

מה כן לאכול הניוון שרירים:

אוקיי עד כאן דברנו אודות האיסורים אשר אינם רצויים, לכלל ובפרט לסובלים ממחלות ניוון שרירים.

מקורות טובים לחלבונים מלאים, אשר חיוניים לבניית השרירים ולתיקוני הבלאי של השרירים. להלן מקורות טובים: דגים הגדלים במים קרים, בשר רזה וקטניות בשילוב דגנים מלאים ביחס של שליש ושני שליש. סויה והניגזרות שלו – טופו, גם מכילה חלבון בעל ערך ביולוגי גבוהה באופן יחסי אך ישנו הצורך לבדוק אם ישנה רגישות יתר.

רצוי להרבות באכילת נוגדי חמצון אשר מצויים בשפע במזונות טבעיים, כגון: פירות וירקות. חשוב לציין כי צריך להגביר פירות עשירים בסוכרים אצל הנוטים להשמנה, כמו כן אלה אשר נוטלים סטרואידים אשר גורם לעלייה ברמות הסוכר בדם. מקורות טובים לנוגדי חמצון הם: פירות-אוכמניות, דבדבנים, עגבניות פירות יער, ירקות-כרוב, כרובית, תרד, גמבה וכו'... הבישול צריך להיעשות עם שמן קנולה או שמן זית, יש לשתות הרבה מים טהורים (8-12 כוסות ליום), המים עוזרים לדלל את רמת האנזים CPK בדם ע"י שתיפתו החוצה בדרך הכליות החוצה. דגנים מלאים בהגבלה.

ויטמינים ותוספי מזון טיפול ותמיכה בחולי ניוון שרירם:

תוספי ויטמינים ומינרלים עשויים לשפר את תפקוד חולי ניוון שרירים ואת איכות החיים שלהם, ע"י האטת התהליך הניווני והתגובה הדלקתית מצד אחד, ומצד שני יצירה ושיקום רקמות השרירים ותמיכה במערכות הגוף השונות.

מומלץ על פי רוב (לא לכולם):

·         אומגה-3 אשר מפחית את התגובה התלקתית ושיפור התפקוד החיסוני.

·         מולטי-ויטמין ומינרל המכיל שלל של ויטמינים ומינרלים, אצל חולי ניוון שרירים שכיח החסר במינרל סלניום, וישנה דרישה מוגברת לויטמין E ולציטין (המכיל כולין ואינוזיטול).

·         סידן – קלציום: 1000 עד 2000 מ"ג ליום יחד עם ויטמין D 400 עד 1000 יחידות בינלאומיות, היות ולחולי ניוון שרירם ישנו תהליך אוסטאופורוטי גם בגלל מהלך המחלה וגם בגלל חוסר פעילות גופנית כנגד כוח הגרביטציה.

·         קואנזים Q10 100 עד 200 מ"ג ליום. בכדי לתמות בתפקוד מערכת החיסון והשרירית – יצירת אנרגיה. ישנם מחקרים אשר מראים כי התוסף קו-אנזים Q10 מסייע לשיפור הכוח הפיזי של חולי ניוון שרירים.

·         N-אציטיל-L-ציסטאין ו- L-אציטיל-קרניטין, שתי חומצות אמינו אילו חיוניות לתפקוד מערכת החיסון. האציטיל-ציסטאין חיונית להגביר את המת הגלוטטיון פרוקסידאז שהינו חלבון קטן אנטי-אוקסידנט אשר מגן על ממברנות התאים בשרירים. האציטיל-קרניטין ביונית לניצול חומצות שומן לאנגריה, כלומר משפר את יצור האנרגיה בשרירי השלד ובשריר הלב.

·         תוספת פרוביוטיקה המכילה חיידקים מסוגים שונים, כגון: אסידופילוס ולקטובצילוס. זאת בכדי לשמור על תפקודה התקין של מערכת העיכול ומניעת ספיגת חלבונים שטרם עוכלו במלואם, כך למעשה צמצום התגובה האלרגית.

·         קריאטין מונוהידאט או קריאטין-אטיל-אסתר, האחרון מומלץ יותר. הקריאטין חיוני ליצירת אנרגיה בתאי השרירים, ותורם לשיפור הכוח הפיזי בספורטאים ובחולי ניוון שרירים. מינון של קריאטין מונוהידראט הינו 2 עד 4 גרם ליום. המינון המומלץ לקריאטין אתיל אסתר הינו 750 עד 1500 מ"ג ליום. מה גם שהקריא טין משפר את צפיפות העצמות ובכך מצמצם את התהליך האוסטיאופורוזיס.

·         חומצת האמינו L-טראונין 200 עד 500 מ"ג ליום, בכדי לתמוך במערכת העצבים.

·         חומצת האמינו גלוטמין 1עד 5 גרם ליום, מצוי בעיקר השרירי השלד, משמש כספק אנרגיה לשרירים ולמערכת העצבים.

·         חומצת האמינו L-ארגגינין 500 עד 2000 מ"ג ליום, אשר עשויה לחדש תאי שרירים ושיקומם. אך רק במעקב רפואי או בהוראת רופא היות והדבר עשוי לגרום לנזק!

·         חומצת האמינו L-טראונין 500 מ"ג ליום, עשוי לצמצם את החולשה בחולי ניוון שרירים.

 

ניוון שרירים וצמחי מרפא:

·         תה ירוק (Green tea) 250 עד 500 מ"ג תמצית תקנית ליום, או שתיית תה ירוק עד 7 כוסות ליום. התה הירוק מכיל נוגדי חמצון רבי עוצמה אשר מפחיתים את התגובה הדלקתית בשרירים. כמו כן, נמצא כי תתצית תה ירוק בעכברים חולי דושן ניוון שרירים הפחיתה את רמות האנזים CPK בדם, הדבר מצבעיה על כל שישנה פחות פגיעה ברקמת השרירים.

logo בניית אתרים