אצטיל-אל-קרניטין די-פפטיד
אצטיל-אל-קרניטין, הינו תוצר של החומצה האמינית ל- קרניטין, רכיב המופק בגוף באופן טבעי משתי חומצות האמינו ליזין ומתיונין. אצטיל-אל-קרניטין מהווה נגזרת מסונטזת (באמצעות האנזים ALC transferase) של אל-קרניטין במוח, בכבד ובכליות. אצטיל-אל-קרניטין גורם לייצור של אצטיל-כולין במוח ודומה לו במבנהו הכימי ועשוי להגביר את פעילות הדופאמין (נוירוטרנסמיטר מוחי), מתווך עצבי הממלא תפקיד חשוב בכוח המניע לפעולה (מוטיבציה), תנועת הגוף ובתפקוד המערכת הרגשית והחיסונית. כמו כן, מעורר אציטיל-אל-קרניטין את סינטזת מעטפת התא עם החלבונים והפוספוליפידים. פעילות זו מסבירה את תפקידיו הייחודיים של האציטיל-אל-קרניטין: הוא נמצא יעיל בטיפול באלצהיימר, דיכאון קליני בקרב קשישים, איידס, נוירופתיה סוכרתית, איסכמיה וכן בעיות שונות של הכרה וזיכרון בקרב אלכוהוליסטים כמו גם בקרב אנשים בריאים, אם כי רמותיו פוחתות עם הגיל.
שימושים עיקריים באצטיל-אל-קרניטין
· לטיפול באלצהיימר: האצטיל-אל-קרניטין יעיל במיוחד בטיפול בקרב שכבת גיל צעירה יותר של הלוקים במחלת האלצהיימר (גיל ממוצע 62). תוספת של אצטיל-אל-קרניטין עשויה להאט את מהלך המחלה במיוחד בקרב שכבת גיל זו.
· דמנטיה (שטיון) ודיכאון קליני בקרב קשישים: תופעות הקשורות למצבים בריאותיים אלה כגון: ירידה בתפקוד המנטאלי, פגיעה בזיכרון ושינויים התנהגותיים, משתפרות משמעותית בעקבות נטילתו של אצטיל-אל-קרניטין.
· לשיפור הזיכרון והתפיסה המושגית (קונספטואלית) בקרב אנשים בריאים.
· לטיפול בנוירופטיה סוכרתית ע"י שיפור ההולכה העצבית לעצבים ההיקפיים.
· בדומה ל אל-קרניטין, משמש האצטיל-אל-קרניטין להפיכת שומן לאנרגיה ולהגברת ניצול אנרגיה בגוף.
במספר מחקרים קלינים כפולי סמיות נבדקה השפעת אציטיל-אל-קרניטין על חולי אלצהיימר. נמצא כי מתן של תוספת אציטיל-אל-קרניטין מאט את מהלך המחלה, במיוחד בקרב גילאי 65 ומטה. כמו כן, נמצא שיפור מובהק במספר תפקודים מוחיים בהם חשיבה לוגית ותפיסה סלקטיבית.
קרניטין (Carnitine)
מה תפקידי חומצת האמינו קרניטין?
קרניטין מסייעת בניצול השומן לאנרגיה ובהגברת ניצול האנרגיה בגוף. הקרניטין משמש כגשר מעבר של חומצות שומן ארוכות שרשרת לתוך המיטוכונדריה, לשם ניצולן לאנרגיה זמינה יותר.
שימושים עיקריים בקרניטים הם:
1. שיפור בכושר האירובי (סבולת אירובית והספק אירובי).
2. דחיית הופעתה של תחושת עייפות במהלך פעילות גופנית.
3. טיפול משולב (תזונה ופעילות גופנית) בבעיית עודף משקל.
4. האצת ההתאוששות שבעקבות פעילות גופנית.
מה הקשר בין חומצת האמינו קרניטין ואלצהייימר?
אצטיל-ל-קרניטין, הצורה הפעילה יותר של ל-קרניטין, יעילה לעיכוב התפתחות מחלת אלצהיימר הודות לעובדה שהמבנה שלה דומה לזה של הנוירוטרנסמיטר הנפוץ ביותר במוח – אצטיל-כולין. כמו כן ידוע כי רמות נמוכות של אצטיל-כולין מקושרות להתפתחות מחלת אלצהיימר.
מהן מקורות הקרניטין?
לקרניטין שני מקורות: אנדוגניים - ייצור עצמי של הגוף ואקסוגניים (חיצוניים) מן המזון.
כ-75% מכמות הקרניטין היומית מגיע ישירות מהמזון וכ- 25% מיוצרים ע"י גופנו.
המקור האנדוגני כרוך בתהליך בו הופך גופנו את חומצות אמינו: ליזין ומתיונין לקרניטין. בתהליך זה, המתרחש בכבד ובכליות, משתתפים גם ויטמינים ומינרלים שונים כגון ויטמין B3, ויטמין B6, ויטמין C וברזל.
לכן אנשים שתזונתם אינה מאוזנת חשים חסרי אנרגיה.
מהם מקורות הקרניטין בתזונה שלנו?
קרניטין מצוייה במזונות שמקורם מן החי ובעיקר בבשר אדום (50-120 מ"ג ב- 100 גר') בעופות, בדגים, ובמוצרי חלב. טמפה (שהיא סויה שעברה תהליך תסיסה) ואבוקדו מכילים קרניטין, אך בכמות קטנה יחסית למקורות מן החי.
קרניטין מצוייה בכל רקמות הגוף אך מרוכזת בעיקר בשרירי השלד (97%), עובדה המעידה על חשיבותה הרבה לפעילות השרירים.