אלרגיה לחלבוני החלב
סוגי תופעות הלוואי מחלב: אנו לא (או לא בהכרח) עגלים ולא נולדנו לשתות חלב פרות או חלב נאקות ולכן אין צורך להתפלא שילדים מסוימים מפתחים תופעות לוואי הקשורות בחלב ומוצריו.
מבחינים בעיקרון בשלשה סוגים עיקריים של תופעות לוואי מחלב (בעיקר חלב פרה): אי-סבילות לסוכר החלב (עקב חסר אנזימטי בלקטאז) ותגובות אלרגיות או אימונולוגיות אחרות.
אי סבילות לסוכר החלב לקטוז
אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז): כששותים חלב הוא מגיע ראשית למערכת העיכול שם הוא צריך לעבור פירוק על ידי אנזים העונה לשם: לקטאז שתפקידו לפרק את סוכר החלב (לקטוז – דו-סוכר, לחד-סוכר). ישנם אנשים, שאנזים לקטאז חסר להם באופן מלא או חלקי, לכן הלקטוז אינו מתפרק, כך למעשה הוא אינו נספג ונותר במערכת העיכול וגורם להפרעות בעיכול, כגון: יצירת גזים, כאבי בטן, שלשולים ולעיתים גם עצירות.
אלרגיה לחלבוני החלב
אלרגיה לחלבוני החלב: אלרגיה לחלב הינה אחת האלרגיות הראשונות המתפתחות, קרוב לודאי עקב החשיפה המוקדמת לחלב כבר בינקות. במצב האלרגי הנ"ל מייצר גופנו נוגדנים כנגד חלבוני החלב, נוגדנים העשויים לגרום לתגובות אלרגיות קשות: החל מפריחה עורית ועד לשוק אנפילקטי המסכן חיים.
אלרגיה לחלבוני החלב בקרב תינוקות וילדים נחשבת שכיחה ביותר, אך למעשה שכיחות האלרגיות והרגישויות לחלבוני החלב נעה בין 0.3 ל- 7.5% מהילדים עד גיל שנתיים.
השונות בשכיחות נובעת, בין השאר, מהשונות בקריטריונים לאבחנה.
עובדות מעידות על כך, שקיימת אבחנת יתר של אלרגיה ורגישות לחלב פרה ושכאשר האבחנה מתבססת על מבחני אלרגיה, רק 1-3% מהתינוקות והילדים בשנתיים הראשונות לחיים אכן מאובחנים כאלרגים או כרגישים לחלבוני חלב הפרה. קשר סיבתי בין צריכת חלב לסימפטומים נמצא רק בקרב 1/3 מהילדים הסובלים מסימפטומים "אלרגיים". ההיארעות גבוהה בעיקר בקרב תינוקות שהוזנו בחלב פרה או בתחליפי חלב המבוססים על חלבון חלב, לפני גיל 3-4 חודשים ו/או שהנם בעלי היסטוריה משפחתית של אלרגיות. מחקרים קליניים פרוספקטיביים חדשים בקרב תינוקות "בסיכון" מצביעים על הפחתה משמעותית בשכיחות האלרגיות, עם הקפדה על הנקה והימנעות ממתן חלבוני חלב פרה עד גיל 4 חודשים.
ההמלצה העיקרית למניעת אלרגיה לחלבוני חלב היא עידוד ההנקה לפחות ב- 3-4 החודשים הראשונים לחיים.
בכ- 80% מהמקרים האלרגיה לחלב היא זמנית וחולפת עד השנה השלישית לחיים. אלרגיה לחלב בקרב מבוגרים הינה נדירה.