דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

מינרלים, פיתוח גוף וספורטאים – ד"ר קובי עזרא

 

מינרלים, סקירה כללית:

 

לא מעטים חוו את החולשה והעייפות המתלוות לתופעת האנמיה, או "חוסר הדם" בשפה העממית, שבעקבותיה המליץ הרופא על נטילת תכשיר המכיל ברזל. הברזל הוא אחד היסודות הנמנים עם המינרלים, שהם קבוצת חומרים אנאורגניים השכיחים מאוד בטבע והדרושים לבניית מרכיבי הגוף ולתפקודו התקין. המינרלים מצויים במזונו של האדם על פי רוב בצורת מלחים אנאורגניים או קשורים למולקולות אורגניות. מלחים הם תרכובות המורכבות מחלקיקים הטעונים עשויים להיות מורכבים מאטום אחד או יותר, והם מכונים יונים.

לדוגמה, מלח הבישול מורכב מיון אחד חיובי של נתרן ומיון אחד שלילי של כלור. המינרלים בגוף מצויים בדרך כלל בצורת יונים, מלחים אנאורגניים או כחלק ממולקולות גדולות יותר כמו חלבונים. יוני מלחים המומסים בנוזלי הגוף, או בנוזלים אחרים, נקראים גם אלקרוליטים.

המינרלים מצויים בשפע בסלעים, בחולות ובימים שבמעטפת כדור הארץ ומשם הם מגיעים לצמחים, לבעלי החיים ולאדם. עד לעידן המודרני שבו מתקיים מסחר ענף בתוצרי מזון בין כל חלקי העולם וחשיבותם התזונתית של המינרלים היא עובדה ידוע לכל, הייתה זמינותם של המינרלים מותנית במיקום הגיאוגרפי של איזור המחיה. כך לדוגמה, במקומות הרחוקים מהים, כגון שוויץ או הרי ההימלאיה, סבלו התושבים במשך דורות רבים מליקויים בתפקוד בלוטת התריס בשל חסר ביוד, מינרל שמקורו בים.

 

שני גורמים עיקריים קובעים את כמות המינרלים בגוף:
1. כמותם במזון ושיעור ספיגתם במעי.

2. כמותם במזון היא כאמור, תוצאה של ריכוזם בקרקע הגידול של מקור המזון – אם מהחי ואם מהצומח ואילו שיעור הספיגה במעי תלוי בגורמים שונים, כמו: סוג המינרל, כמות המינרל בגוף והכמויות היחסיות של המינראלי היחסיים במזון. הרכב התפריט קובע אף הוא את שיעור ספיגת המינרלים במעי. כמו כן יש רכיבי תזונה, כגון הסיבים התזונתיים המרכיבים הנלווים, הקושרים מינרלים וכך מעכבים את ספיגתם.

הגם שהמבנה הכימי של המינרלים פשוט, תפקודיהם רבגוניים ומורכבים לא פחות מאלה של הויטמינים. הם משמשים אבני בניין של מרכיבי הגוף, מזרזים תהליכים כימיים, משתתפים יצירת גירויים עצביים והעברתם ומסייעים בשמירת מאזן החומציות, המלחים (האלקטרוליטים) והנוזלים בגוף.

 

מחלקים את המינרלים לקבוצות לפי הכמות הנחוצה ליום:
א. מינרלים שהצריכה היומית המומלצת שלהם היא 100 מ"ג ויותר.

ב. יסודות קורט שהצריכה היומית המומלצת שלהם היא 1-100 מ"ג

ג. יסודות אולטרה קורט שהצריכה היומית המומלצת שלהם היא פחות ממ"ג אחד.

 

בשנים האחרונות התקדם מאוד מחקר התזונה של מינרלים בעקבות גילויים חדשים על הקשר בין מינרלים מסוימים לבין תופעות קליניות ותופעות האופייניות לגיל הקשיש. עובדה זו, וכן התפיסה המודרנית הרואה בבריאות מצב של תפקוד אופטימאלי גופני – נפשי וחברתי – ולא מצב של העדר מחלה, גרמו להגברת המודעות של הציבור הרחב לחשיבותם של המינרלים.
 

ד"ר יעקב עזרא (P.hD) מומחה לרפואה נטורופתית. ייעוצים בתחומי התזונה והספורט, הבריאות – טיפול במחלות שונות, אנטי-אייג'ינג (האטת תהליכי זקנה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org   www.Diet2all.org    www.Diet2all.net  

    
 
מינרלים, פיתוח גוף וספורטאים , ד"ר קובי עזרא, סטרואידים אנאבולים, הורמון גדילה, אנדרוגנים, טסטוסטרון, פיתוח גוף, שרירים וכושר, פיתוח גוף, פיתוח גוף מהיר, בבית, פיתוח גוף ותזונה, פיתוח גוף למתחילים, עליה במשקל, מסת שרירים, תוספי מזון, תוספי מזון לספורטאים,
logo בניית אתרים