היפוגליקמיה (רמה נמוכה של סוכר בדם)
היפוגליקמיה היא רמה נמוכה של סוכר הדם (תת סוכר בדם). מיעוט סוכר בדם הינו מצב שבו רמת הסוכר בדם נמוכה באופן קיצוני מהרמה הנורמטיבית (בין 70 ל-110 מיליגרם לדציליטר דם). במצב הנ"ל תיפקוד מערכות רבות בגוף עלול להפגע ובעיקר המוח שהגלוקוז הוא מקור אנרגיה הראשי שלו.
הפרשת יתר של אינסולין מהלבלב גורמת להיפוגליקמיה, מצב שבו יש רמה נמוכה יתר על מידה של גלוקוזה (סוכר) בדם. התורשה יכולה להוות גורם. אולם בדרך כלל נגרמת המחלה כתוצאה מתזונה לקויה. מצב זה מכונה היפוגליקמיה פונקציונאלית (FH ). יש קשר ישר בין סממני F H לבין מועד וסוג הארוחה האחרונה שנאכלה. אדם סובל מהיפוגליקמיה עשוי להפגין אחד מבין הסימנים הבאים, או את כולם: עייפות, סחרחורת, כאבי ראש ועצבנות כאשר מדלגים על ארוחה, דיכאון, חרדה, תשוקה למתוק, בלבול, הזעה בלילה, חולשה ברגליים, רגלים נפוחות לחץ בחזה, רעב תמיד, כאב בחלקים שונים של הגוף (במיוחד עניים), הרגלים עצבניים, הפרעות נפשיות ונדודי שינה. סממניה של היפוגליקמיה דומים לאלו של מחלות רבות אחרות. למחלה כוללות אלרגיה, אסתמה קדחת השחת, הפרעות עיקול, משקל יתר, חסר תזונתי, ספיגה לקויה של חומרי מזון בגוף, דלקת מעיים, עצירות ולקויים בזיכרון, גם חילוף חומרי בלתי נורמאלי של חלבון ופחמימות, ותפקוד לקוי של האדרנלים. מהווה חלק מהתמונה ההיפוגלקמית, תזונה נכונה היא גורם מפתח בשמירה על רמות הסוכר בדם נאותות אצל ההיפוגליקמיה. עיין בהמלצות התזונתיות המובאות להלן.
המלצות למצבי היפוגליקמיה
התזונה צריכה לכלול ירקות, אורז חום, אבוקדו, ארטישוק, זרעים, דגנים, אגוזים, יוגורט, גבנה לבנה, גבינת קוטג' ולבן.
* הוצא מהתזונה את הסוכר. את מזונות המעובדים והמזוקקים כמו אורז-פלא ואבקת תפוחי אדמה, קמח לבן, משקאות קלים, אלכוהול מלח, המנע מפרות ומיצים מתוקים כמו מיץ ענבים ומיץ שטפים מיובשים (מהל מיצים אילו ב-% 50 מים אם ברצונך לשתותם). הימנע ממקרוני, אטריות, רטבים, קמח תירס, אורז לבן, בטטות ותירס, מותר לאכל שעועית ותפחי אדמה אפויים פעמיים בשבוע.
* אסור להיפוגליקמיה להישאר בלי מזון. עליו 6- עד 8 ארוחות קטנות משך כל היום. יש חולי היפוגליקמיה שעוזר להם לאכל ארוחה קלה ליפני השנה. בנוסף לכך, יש להחליף את התזונה. שכן אלרגיות למזון קשורות לעתים קרובות להיפוגליקמיה. אלרגיות למזון מחריפות את שתי המצבים, והופכות את הסימנים ליותר מודגשים.
* תזונת עתירת סבים תסייע לייצב את תנודות הסוכר בדם. בזמן תגובה לרמה נמוכה של סוכר בדם,יש לשלב סיבים עם מזון חלבוני (למשל פירכיות סובין או אורז עם גבינה לבנה או חמאת שקדים). במקום לאכול רסק תפוחי עץ, אכול תפוח שלם. הסיבים בתפוח יגבילו את התנודות ברמת סכר הדם. הוסף כוס מיץ פירות לשם עליה מהירה בסוכר הדם. סבים לבדם (הנמצאים בפופקורן, סובין שיבולת שעל, סובין אורז, קרקרים ונואר- גם) יאטו את התגובה ההיפוגליקמיה. קח שקולים
* מעריכם ש-50% מהחולים בהיפוגליקמיה שעברו את גיל ה-50 סובלים מתפקוד ירוד של בלוטות התריס ומתחת – תריסיות.
* קפאין אלכוהול ועישון סיגריות גורמים לתנודות חזקות. (דהיינו חוסר יציבות) של רמת הסוכר בדם.
סימנים להיפוגליקמיה
תסמינים קליניים של היפוגליקמיה כוללים: רעידות ורעד בידיים חולשה וסחרחורת, חרדה הזעה קרה, רעב מוגבר במורה קיצונים (בעיקר לפחמימות וסוכרים) תחושת נימול, שינויי התנהגות, בלבול ואפאתיות לסביבה, עייפות, פרכוסים ועד אובדן הכרה, קומה (תרדמת) ואף מוות.
סיבות להיפוגליקמיה
תרופות ואלכוהול: שימוש בתרופות, כגון: אינסולין ותרופות המעודדות הפרשת אינסולין, בשימוש חולי סוכרת מסוג 2, ושימוש בתרופות אחרות ואלכוהול, מהווים את הסיבה העיקרית להיפוגליקמיה. תרופות נוספות, מלבד התרופות לטיפול בסוכרת עלולות להביא להיפוגליקמיה כוללות את התרופות חוסמי ACE, חוסמי בתא, תרופות ממשפחת הקינולונים (קבוצות אנטיביוטיקה) ועוד.
מחסור הורמונלי: כמו מחסור בהורמון קורטיזול, מחסור בהורמון גלוקגון ו/או באפינפרין (אדרנלין).
גידול בלבלב המפריש אינסולין: אינסולינומה.
גידולים אחרים שאינם מפרישים אינסולין, כמו גידולים בכבד, קרצינומות בבלוטות האדרנל, או קרצינואיד, אלו גידולים אשר מביאים להפרשה של insulin-like growth factor II- הורמון זה נגיש יחסית לרקמות ומביא לתופעות של היפוגליקמיה, לרוב מצב הנקרא "Fasting hypoglycemia".
היווצרות נוגדנים לאינסולין ו/או לרצפטורים לאינסולין המביאים למצב של היפר-אינסולין.
מחלות אגירת גליקוגן ומחלות הפרעה במטבוליזם הסוכר.
עוד מדעים על מחלת הסוכרת:
סוכרת סוג 1 | סוכרת סוג 2 | סוכרת הריון | סוכרת מבוגרים | סוכרת נעורים
היפוגליקמיה | היפרגליקמיה
מטפורמין | אינסולין | גלוקגון
עוד מדעים על מחלת הסוכרת:
סוכרת סוג 1 | סוכרת סוג 2 | סוכרת הריון | סוכרת מבוגרים | סוכרת נעורים
היפוגליקמיה | היפרגליקמיה
מטפורמין | אינסולין | גלוקגון