ויטמינים ומינרלים
מינרלים מהווים 5% ממשקל הגוף, את הויטמינים אי אפשר לבטא בגרמים אלא במ"ג . ויטמין השם נגזר בלטינית ויטה = חיים, כלומר שבהעדר ויטמינים במזון פוגע בתפקוד תקין של הגוף. הויטמינים דרושים לתפקוד תקין של כל מערכת בגוף, לגדילה, בניה של כדוריות דם אדומות, הורמונים, שותפים לפעילות של אנזימים ועוד. הגוף אינו מסוגל לייצר אותם לפחות את מרביתם ולכן חסר של ויטמין מסוים ישבש מהלך תקין של פונקציות וכל מיני מנגנונים של חילוף חומרים. כלומר תפקוד מערכות פנימיות.
הויטמינים מתחלקים לשני קבוצות
1) ויטמינים מסיסים בשומן A,D,E.K
2) ויטמינים מסיסים במים B קומפלקס וויטמין C .
ויטמינים מסיסים בשומן נאגרים בגוף ולכן מצבי החסר פחות שכיחים בניגוד לויטמינים המסיסים במים שהם פחות שכיחים. בניגוד לויטמינים המסיסים במים שהם לא נאגרים בגוף ועודפי הויטמינים מופרשים בשתן.
חלק מהויטמינים שנמצאים במזון נהרסים כתוצאה מחשיפה לאור וחמצן . כמות הויטמינים משתנה בהתאם לתנאי הגידול של החי או הצומח, כלומר שכמויות הויטמינים לא לפי הספר.
• ספיגת ויטמינים: ויטמינים מסיסים בשומן נספגים עם כל השומנים, כלומר שהם "תופסים טרמפ" יחד עם ח' השומן, הם מובילים בדם כשהם קשורים לחלבוני הדם פלזמה או שהם משתלבים בהרכב של הליפופרוטאינים, הם אף פעם לא יכולים להיות חופשיים בדם. לעומתם הויטמינים המסיסים במים נספגים במעי הדק, הם נספגים בצורה חופשית.
• מחסור בויטמינים ובמינרלים ייתכן במספר מצבים:
1) הרגלי אכילה לקויים - ארוחות לא מסודרות, אכילת מזון משומר ומעובד.
2) אורח חיים לקוי - הכרוך במצבי דחק (STRESS) ממושך, מצב בו הגוף זקוק לכמויות ויטמינים יותר גבוהה לאדם ביום.
3) דיאטות "פלא ומחץ" כשהתפריט מכיל פחות מ 1000 קק"ל ליום ואינו מאוזן.
4) מצבי חולי כרוני
5) הריון והנקה
6) גלולות למניעת הריון
7) יש הרבה תרופות שפוגעות במטבוליזם של ספיגת והפרשת משך הויטמינים
8) השומרים על דיאטה צמחונית או טבעונית
9) העלייה בגיל (מבוגרים) חלה ירידה ביכולת הספיגה של הויטמינים ומינרלים בגוף
10) אנשים העוסקים בספורט גופני אינטנסיבי ומקצועי