דיאטה ותזונה רפואית בשיטת Diet2All

גלוטמין Glutamine קובי עזרא


גלוטמין (Glutamine) היא חומצת אמינו בלתי חיונית, אך בעלת חשיבות לתפקוד מערכת העצבים, מערכת החיסון ומערכת העיכול. מצבי סטרס ואימונים גופניים מאומצים גורמים לדרישות גבוהות יותר לצד גופנו לחומצת האמינו גלוטמין.


הגלוטמין עוברת בקלות את המחסום דם מוח (BBB), עקב חשיבותה לתפקודו של המוח. עקב חשיבות הגלוטמין כמקור אנרגיה למוח, יש המכנים את חומצת האמינו גלוטמין "הדלק של המוח".  כמו כן, הגלוטמין בעלת חשיבות בתפקיד הערנות המנטלית. 
גלוטמין מסייעת בייצוב רמות הסוכר בדם ובעלת יכולת להפחית את הכמיהה לאלכוהול.

גלוטמין חיונית לחידוש הרירית ובריפוי כיבים במערכת העיכול ומונעת תגובות של אלרגיות למזון עקב, צמצום ומניעת מעברם של חומרים זרים דרך המעיים למחזור הדם.

גלוטמין ומחלות מעיים

הגלוטמין אשר כאמור חיונית לריפוי ושמירת בריאות הריריות במערכת העיכול, מסייעת לטפל בעיות מעיים שונות, לרבות מחלות מעיים דלקתיות (קוליטיס אולצרוזה ומחלת קרוהן), טיפול בכיבים בקיבה ובתריסריון.
גלוטמין הוא בעל תיפקודים רבים, מספק אנרגיה לתאים במערכת העיכול, מסייע בהתחדשות תאים אלה,ולכן משפיע על יכולת הספיגה של המעיים.
תאים המתחלקים במהירות, כגון התאים של מערכת העיכול ומערכת החיסון זקוקים להספקת גלוטמין. זו הסיבה שיש להם פרוצדורות רפואיות כמו השתלות מוח עצם שיעורי התמותה נמוכות בהרבה, כאשר הם מקבלים טיפול משלים וממוקד של גלוטמין.
גלוטמין בשימוש כנגד מחלות מחלות אוטואימוניות במערכת העיכול כמו מחלת קרוהן כמעט תמיד מלוות בחדירות מופחתות של דופן המעיים, דבר המוביל לירידה בניצול הויטמינים שאכלנו מהמזון. חוקרים הודיים גילו כי ישנה הוכחה שנטילת תוספי אל-גלוטמין כחלק מהתזונה (0.5 גרם לקילו ממשקל הגוף) עשויה באופן דרסטי להגדיל את חדירות מעי ובכך לשפר את קליטת וניצול החומרים החיוניים שנכנסו לגופנו מהמזון.

גלוטמין ובניית שרירים

גלוטמין כמגנה על כנגד הורמונים קטבוליים (הורמוני סטרס המעודדים תגובה קטבולית כגון: קורטיזול ואדרלין) אשר יוצרים ומעודדים תהליכי הרס ופירוק רקמות לרבות רקמות שרירים. 
מרבית יתרונות השימוש בחומצת האמינו גלוטמין, ספורטאים מוצאים כממריצה ושומרת על תפקוד המערכת החיסונית עקב האימונים האינטנסיביים המחלישים אות תגובתה. הגלוטמין משמר מסת שריר מונע פירוק שרירים (קטבוליזים), הגלוטמין מגבירה את אחסון הגליקוגן (מאגרי האנרגיה של השרירים, או ה"דלק" הזמין שלהם), מזרזת ומשפרת את התאוששות השרירים מאימונים מפרכים. 
לאחר פעילות גופנית ישנה השפעה מהותית על רמות הגלוטמין, לא פלא שרמות הגלוטמין שלנו מדולדלות לאחר אימון גופני קשה, בייחוד אם אתם דוחפים את עצמכם עד לקצה גבול היכולת פיזית שלכם. לכן הדבר קשור לחולשה בתיפקוד המערכת החיסונית. על מנת להימנע מהמצב הנ"ל, ניתן להשתמש בתוסף תזונה של L-גלוטמין, אשר תשפר את יכולות המערכת החיסונית שלנו ולהפסיק את התגובות הדלקתיות.

גלוטמין והורמין גדילה

גלוטמין מגביר את הפרשת הורמון גדילה מבלוטת ההיפופיזה. 

גלוטמין וניפוח השרירים

גלוטמין מסייעת להגדיל את מסת השרירים ע"י הרחבם, הרחבת או ניפוח השרירים ניגרמת כתוצאה מעלייה אנזימטית המתרחשות בשרירים ובכבד, אשר מעודדת אגירת גליקוגן בשרירים ובכבד, עקב כך נפח השרירים גדל יותר!.  

מינון של גלוטמין

מינונים מקובלים בקרב ספורטאים ובעיקר הבודיבילדרים, הם כ- 10 עד 25 גרם ליום. אך לרוב המינון השכיח הינו כ- 2 עד 5 גרם ליום. 

גלוטמין ותופעות לוואי

בטיחות השימוש בתוספת גלוטמין כתוסף תזונה במינונים גבוהים מאוד עשויים ליצור תופעות לוואי בלתי משמעותיות, כגון: מבעיות אי נוחות בבטן (במעיים ובקיבה) ובעיקר גזים.

היכן ניתן לראות חסר בגלוטמין?

חסר בולט בחומצת אמינו גלוטמין ניתן לראות בעיקר במצבים של בריאות לקויה, ובמצבים, כגון: לאחר אימונים קשים ביותר ובמצצבים של אימון יתר, הסובלים מזיהומים, פציעות וכוויות. במצבים הנ"ל בדרך כלל תוספת גלוטמין נחוצה ביותר.

גלוטמין נוגד חמצון

הגלוטמין נחשב גם כנוגד חמצון וזאת עקב האפשרות לגברת ייצור של הגלוטתיון (נוגד החמצון הטבעי).הגלוטתיון חיוני למניעת למניעת נזק לתאים כתוצאה מפעילותם של הרדיקלים החופשיים. ולכן הגלוטתיון עשוי לפעול נגד התפתחות הסרטן. 
לגלוטמין כאמור פוטנציאל אנטי חמצוני מסויים, דבר שעשוי להגן על התאים שלנו מהרס ע"י הרדיקלים החופשיים, לכן הגלוטמין עשוי עד לנקודה מסוימת לפחות, למנוע מחלות נוירולוגיות ניווניות, כמו: אלצהיימר ופרקינסון.

גלוטמין ומערכת החיסון

אם רמת גלוטמין שלנו ירדו לרמה נמוכה יותר לצרכי גופנו, התוצאות עשויות להיות הרסניות. כשחסר לגופנו גלוטמין, על פני תקופות זמן ממושכות הדבר עשוי לגרום למערכת החיסון שלנו לפעול באופן ירוד, כך גם הנטייה לשנו לחלות עולה, וסיכון גבוה יותר לזיהומים. כמו כן, גם ירידה בקליטה וניצור רכיבי תזונה מזינים אחרים, היות והמעי שלנו אינו מצליח לקלוט את כל החומרים מזינים ממזון שאנו אוכלים.

מי זקוק לתוספת של גלוטמין?

יש לציין, כי המינון המינימאלי המומלץ של גלוטמין הינו כ- 10 גרם ליום ולעיתים יותר מכך, הדבר תלוי גורמים ספציפיים.   
ברוב המקרים הצורך התוספת לתזונה שלנו הינה נמוכה, אך ספורטאים תחרותיים (או אלה המתאמנים קשה) וחולים מסויימים עשויים להזדקק לתוספת תזונה של גלוטמין. כמו כן,  הצורך בגלוטמין עשוי לעלות במהלך טיפולים כימותרפיים.

גלוטמין ובישול המזון

גלוטמין נהרס בחום גבוהה.  שמירה על מוצרים המכילים L-גלוטמין באור שמש ישיר לאורך תקופות ארוכות תגרום לירידה מתמשכת שלחומצות אמינו החיוניים, ולכן אחסון במקומות חשוכים מומלץ.

מזונות עשירים בגלוטמין

מקורות בדיאטה העשירים בגלוטמין, הם: בשרים, גבינה, קוטג', חלב ויוגורט גם כן ספקים טובים של גלוטמין, למרות שהם מכילים פחות גלוטמין במידה ניכרת בהשוואה לגבינה. מקורות מעולם הצומח לגלוטמין, הם: סויה ומוצרי חיטה (לחם ומוצריו).

מתי ואיך כדי לצרוך את הגלוטמין?

אם כן, לשאלה: מתי ואיך כדי לצרוך את הגלוטמין? בכדי לחזק את המערכת החיסונית מומלץ, לקחת מנה אחת של 5 גרם גלוטמין לאחר היקיצה בבוקר ו- 5 גרם נוספים לפני השינה.
אם המטרה שלנו היא לבנות מסת שרירים גדולה יותר, המכילה מאגרי גליקוגן גדולים יותר ברקמות השרירים, אנו צריכים ליטול בסביבות 5 עד 10 גרם של גלוטמין לפני האימון ואחרי האימון הגופני.

פעילויות של גלוטמין

גלוטמין משמשת ליצירת חלבונים, לכן מצויה בהרכבם של מוצרי חלבון רבים. בין פונקציות של הגלוטמין: עוזרת ליצירת גליקופרוטאינים, המסייעים לגוף במלחמה כנגד דלקת מפרקים ניוונית, וחיוני בייצור של האנזים החלבוני - גלוטתיון (נוגד חמצון רב עוצמה). הגלוטמין מסייעת לאגירת נוזלים תוך תאיים, כך שנפח התא יכול לגדול בתהליך. גלוטמין מונע פירוק שרירים ומשפר את היכולת הגופנית להתאושש בזמן השינה.
יש לציין, שאם אתם סובלים מזיהום או טראומה אחרת, בסכומו של דבר, גופנו ישתמש בגלוטמין המצוי במערכות השרירים בגופנו, כך אנו עשויים לאבד עד כ- 50% מכמות הגלוטמין, וסימפטומים הצפויים להופיע הם עייפות ותשישות, בהמשך ירידה בתינגודת החיסונית ונטייה מוגברת לאימון יתר (במידה והינכם מתאמנים).

גלוטמין ונוירוטרנסמיטורים

לגלוטמין שימושים נוספים במערכת העצבים. למשל הגלוטמין דומה מאוד מבחינה כימית להנוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) חומצה גלוטמית. בכדי להעביר מסרים בגוף, תאי העצב חייבים להיות מגורים ברציפות. לאחר גירוי זה, הנוירוטרנסמיטר צריך להיות מועבר חזרה לתא ששחרר אותו בעבר על מנת להעביר הלאה את המסר. חשוב לציין כי הגלוטמין הוברת את המעבר של ה"מחסום דם מוח" ומומרת במוח לחומצה גלוטמית. 

L-גלוטמין ומונוסודיום גלוטמט

מונוסודיום גלוטמט הינו משפר טעם הידוע בעיקר מהמזרח הרחוק. כפי שהוא מוצר אכיל, מותר לפי חוקים רבים המסדירים את התזונה בסכומים של עד 10 דרם לקילו של מזון. מונוסודיום גלוטמט הינו מלח של חומצה גלוטמית, ולכן מבחינה כימית הוא אינו בר השוואה ל- אל-גלוטמין, ואסור להתבלבל עם ה- L-גלוטמין שהיא חומצת אמינו. כתוסף מזון (ולא תוסף תזונה), הצורות השונות של גלוטמט חייבות להיות מצויינות על גבי האריזה באמצעות E-E621 המספרים ל- E625. כך למרות זאת ישנן חברות אשר מעדיפות, לתייג ולרשום על המוצת מזון שלהם, מילים כמו: "תבלינים" או "תמצית שמרים , שגם מותר.


logo בניית אתרים