נשירת שיער והקרחה כיצד לעצור את התהליך?
אם התחלתם להרגיש כי שיער ראשכם הולך ומתדלדל או שהמפרצים הולכים וגדלים. חשוב שתדעו כי ישנם דרכי טיפול שונים ודרכים שונות לטפל במצב!
אחת המבעיות השכיחות יותר לנשירת שיער הינה היווצרות עודפת של שומן מבלוטות החלב (סבום). לשיכבת השומן הטבעית המופרשת מבלוטות החלב תפקידים חשובים מאוד, כגון: שמירה על שומניות עור הקרקפת, מקנה ברק לשיער ועוד.
הסבום נוצר בבלוטות החלב הנמצאות בדרמיס (השיכבה האמצעים של העור), החלק העמוק של העור, והוא יוצא לשטח החיצוני של עור הפנים דרך נקבוביות זקיקי השיער. לסבום תפקיד חשוב מאד בשימון, הגנה וריכוך עור הפנים והשערות. עודף הפרשת סבום מבלוטות החלב הנמצאות בהיפר פונקציה, בנוסף לנקבוביות מורחבות והיווצרות שומנים ולעיתים פצעי שומן, מעניקים לעור מראה מבריק, שמנוני ולא אסתטי אצל צעירים ומבוגרים כאחד הסובלים מהתופעה.
הבעייה מתחילה כאשר ישנו חוסר איזון והפרשה יתרה של חלב מבלוטות השומן בקרקפת. השומן אשר אמור במצב נורמאלי לשמן את השיערות והקרקפת פשוט ממלא את שורש השיערה "וחונק אותה למוות"! כך למעשה בתהליך "החנק" ישנה ירידה בהספקת הדם אל שורשי השיערה, ויחד עם ירידה בהספקת הדם ישנה ירידה בהספקת החמצן וחומרי תזונה חיוניים אל השורשים, כגון: אבץ, חומצות אמינו ועוד רכיבים שונים. מה גם חשוב לציין, כי מומחים לרפואה נטורופטית ותזונאים מציעים לנו תופי מזון אשר חיוניים לצמיחת השיערה (אבץ, ציסטאין, ויטמין C, ביוטין, ויטמין B6 ועוד) אך כשהמצב עגום כל כך בהספקת חומרי הגלם החיוניים לשיערה היות ואותם נשאים לא מסוגלים להוביל את המזון אל שורשי השיערה ולהזין אותם!!! כאן בנקודה זאת יהיה קשה מאוד לשקם את מצב השיער, ולכן הטיפול צריך ליהיות הרבה יותר הוליסטי ואמור לכלול את ההבנה הכללית.
מי האשם העיקרי בנשירת שיער?
אוקיי אז האשם העיקרי בנקודה זאת הוא הורמון המין הגברי טסטוסטרון, או ליתר דיוק קרוב משפחה של בטסטוסטרון הנקרא: די-הידרו-טסטוסטרון או בקיצו: DHT. אותו הורמון אשר מדענים וחוקרים מנסים לבטל את השפעותיו "המזיקות".
להורמון דיהידרוטסטוסטרון ישנן השפעות שליליות רבות, ולא רק נשירת שיער !!! היות וישנם רצפטורים (קולטנים) להורמן דיהידרוטסטוסטרון הקרקפת הראש, בבלוטת הפרוסטטה (ערמונית), ובעור הוא גורם המגביר את הטריגרים לפיתוח תסמינים מיוחדים, כגון: בקרקפת הראש נשירת שיער, בבלוטת הפרוסטטה – גדילת יתר (היפרטרופיה של הפרוסטטה), בעור הפנים והגוף אקנה.
חשוב לציין, כי רק הזקיקים הרגישים ל- DHT יהרסו! לרוב זקיקים אילו מצויים באיזורים שונים בראש אצל אנשים עם נטייה גנטית להקרחה.
האם מדענים הצליחו לבלום את פעילות הדיהידרוטסטוסטרון?
מדענים הצליחו לפתח תרופות שונות אשר מצמצמות את המרת הטסטוסטרון לדיהידרוטסטוסטרון, זאת ע"י חסימת האנזים: 5-אלפא-רדוקטאז (5AR). האנזים הנ"ל חיוני להמרת הטסטוסטרון לדיהידרוטסטוסטרון, כך שע"י חסימת האנזים אנו פשוט נבלום את תהליך ההמרה הנ"ל. תרופות אילו הן בשמותיהן המסחריות פרופסיה 1 מ"ג או פרוקיור 5 מ"ג (או בשם גינרי: פיניסטריד). חשוב לציין כי לפי מחקרים נמצא כי 5 מ"ג פיניסטריד חושמות כ- 70% מהמרת הטסטוסטרון לדיהידרוטסטוסרטון. למרות כי תרופת הפלא נשמעת מצויין, אין להתעלם מתופעות הלוואי שלה, כגון: ירידה במיניות (לבידו), חשוב להדגיש שלא קיים תיעוד בכל ההיסטוריה של פגם מולד כתוצאה מנטילת פיינסטרייד ,אך עם יש להזהר.
אבודרט – התרופה אבודרט או בשמה הגינרי: Dutasteride, יתרון התרופה הינו שביכולתה לחסום את שני האנזימים 5-אלפא רדוקטאז ו-5-בטא רדוקטאז וכן נימצא כי במינון של 2.5 מ"ג ליום התרופה חוסמת את המרת הטסטוסטרון לדיהידרוטסטוסטרון בכ- 100%. יש לציין, כי התרופה הנ"ל נגיעה בריכוז של 0.5 מ"ג לכמוסה.
למרות כי חשוב לציין שישנו הבדל בין רמות ה- DHT בדם לבין רמות ה- DHT ברקמת הקרקפת. לפי מחקרים לתרופה דוטסטרייד 0.5 מ"ג הפחיתה את רמת ה- DHT בגוף בכ- 92% ובקרקפת בכ- 55%.
ספירונולקטון – התרופה שבשמה המסחרי קרויה: אלדקטון, ניתנת באופן אוראלי לטיפול ביתר לחץ דם, הספירונולקטון הינו למעשה משתן המשמר אשלגן. הספירונולקטון בהקשר נשירת השיער פועל על ה- DHT כאנטי-אנדרוגן, כך למעשה התרופה מפחיתה את רמת הטסטוסטרון המיוצר ע"י בלוטות האדרנלים.
תרופות פלא נוספות למניעת נשירת שיער?
תרופה נוספת למניעת נשירת שיער הינה בשמה הגינרי: מינוקסידיל-MINOXIDIL (או משמה המסחרי: מינוקסי, ריגן), תרופה זאת במקורה ניתנת באופן אוראלי – כדורים למצבים של יתר לחץ דם. בתחילת שנות השמונים הכינו מינוקסידיל בנוזל למריחה על עור הקרקפת בכדי למנוע נשירת שיער.
היות והמינוקסידיל מכיל את ההרכב של הנייטריק אורסיד (NO) או בעברית אם תרצו תחמוצת חנקנית, אשר גורמת לפתיחת ערוצי האשלגן (פוטסיום) ובכך מחריבה את כלי הדם. מינוקסידיל גם מקצר את תקופת הטלוגן ומאריך את תקופת האנאגן כך שיותר שיערות נמצאות באנאגן בכל זמן נתון.
חשוב לציין, כי ישנו רכיב בתמיסת המינוקסידיל הנקרא: פרופלין גליקול, שהינו חומר שמנוני הגורום לעיתים לקשקשים וגירויים בלתי רצויים של העור. ניתן להתגבר על הבעיה ע"י שמפו ניזורל או לחילופין שימוש בקצף מינוקסידיל אשר אינו מכיל את החומר הנ"ל.
ניקוי הגוף והרקמות – דה-טוקסיפיקציה
לטוקסינים (רעלנים) שונים ישנה נטייה להאגר ברקמות השומן !!! כל שלמעשה, רקמת השומן למעשה משמשת כמאגר רעלים שונים. חשוב לציין, כי עור הקרקפת נוטה לאגור יותר רעלים ופסולת תאית מאיזורים אחרים בגוף. לכן חשוב לבצע את תהליך הדה-טוקסיפיקציה (ניקוי הגוף מרעלים) פעם עד 3 פעמים בשנה.
כימיקלים ורעלים שונים יכולים להיות רבים יותר מכפי העולה על הדעת! החל מהספיד-סטיק שאנו מורחים, עישון טבק, זיהום אויר, ריסוסים של הירקות והפירות, כימיקלים שונים אשר מוסיפים לנו יצרני המזון ועוד שורה ארוכה של רכיבי שימור, דישון וכו'...
חשוב לציין, שחלק ניכר מהמטופלים שלי לאחר שביצעו את תהליך הדהטוקסיפיקציה, חשו שזיעתם והפרשות הסבום היו דלילות יותר (כלומר פחות שומניות). מיכן ניתן להסיק כי במצב הנ"ל ישנה פחות "סתימות" בשורשי השיערות.
תהליכי חמצון שומנים ודלקות
בלוטות החלב, אשר מפרישות את נוזל החלב השומני – סבום, יש לנוזל שומנים זה נטייה להתחמצן וליצור תגובתיות-יתר של רדיקלים חופשיים, וכתוצאה מכך תגובה דלקתית מוגברת. תגובה דלקתית ויצירת רדיקלים חופשיים הנ"ל יוצרת פגיעה קשה בשורשי השיערות.
המלצות כלליות לטיפול בעור קרקפת שמן
דרך הטיפול בעור קרקפת שמן למצביו השונים יכולה לשפר את מצבו, אך בטיפול בלתי נכון, יכול להחמיר את מצבו. יש להימנע מטיפול שיגרתי החוזר על עצמו והמתעלם ממצב העור המשתנה, דבר העלול לייבש את העור ולגרום לבלוטות להפריש יותר חלב ולהיות שמן עוד יותר.
ככלל מומלצות הפעולות הבאות:
* יש לחפוף את השיער מידי יום ביומו, עם תכשיר ניקוי עדין המתאים לעור שמן. הימנעו מסבון.
* ספחו עודפי שומן בעזרת תכשירים מתאימים ובלתי מגרים. להקפיד על ספיחת עודף השומן ולא לייבש את העור.
* עור שמן מייצר לעצמו מספיק חומרי סיכה אך במקרים שמתעורר צורך בלחות נוספת ניתן להשתמש בקרם לחות על בסיס מים (נטול שומן).
* לא רצוי להשתמש בג'לים לשיער ותכשירים לעיצור השיער!
* לא רצוי לצבוע ו\או לחמצן את השיער קרוב לעור הקרקפת ושורשי השיער.
דרכי טיפול במצבי נשירת שיער – טיפים כלליים
דיאטה דלת שומנים רוויים, שומני טרנס וכולסטרול – חשוב להבין כי חומר המוצא להיווצרות הטסטוסטרון אשר מומר לדיהידרוטסטוסטרון הינו הכולסטרול! כך שניתן להסיק כי כנראה שישנו קשר בין רמת הכולסטרול בדם לרמת הדיהידרוטסטוסטרון בדם?! כך שמאוד כדי להמנע בתפריטנו ממזונות כמו: מוצרי חלב שמנים (גבינות צהובות וחמאה), חלמון ביצה, בשרים שמנים ועוד... אך לשם כך אני ממליץ לכם לגשת לאיש מקצוע, וזאת בכדי למנוע מצבים של חסר בחומרי מזון שונים, כגון: ויטמינים, מינרלים וכו'...
שומני טרנס – חטיפים וממתקים לסוגייהם השונים מכילים כמות מרובה של שומני טרנס. מרגרינה למשל מכילה שומן צמחי, אשר הוא אינו רווי ואינו מכיל כולסטרול. אך בכדי ששמן צמחי יהיה במצב מוצק בטמפרטורת החדר הוא צריך לעבור תהליך של הרוויית מימנים. ככל שהמרגרינה מוצקה יותר, אחוז השומן הרווי בה גבוה יותר, ולכן היא נחשבת גם מזיקה יותר, ובעלת פוטנציאל גבוה יותר לגרום למחלות לב וטרשת עורקים (משום שהיא מעלה את היחס LDL/HDL בדם - היחס בין "הכולסטרול הרע" לבין "הכולסטרול הטוב").
הטיפול העיקרי לנשירת שיער אצלי בקליניקה הינו:
- תהליך ניקוי הגוף – דה-טוקסיפיקציה.
- חיזוק שורשי השיער.
- הפחתת רמת הדיהידרוטסטוסטרון האופן טבעי.
- שיפור בסירקולציית הדם.
- טיפול אנטי-דלקתי טבעי.
- לפרטים נוספים ולפגישת יעוץ בקליניקה - 0528567140
הקרחה כיצד לעצור את תהליך ההקרחה? אחת המבעיות השכיחות יותר לנשירת שיער הינה היווצרות עודפת של שומן מבלוטות החלב (סבום). לשיכבת השומן הטבעית המופרשת מבלוטות החלב תפקידים חשובים מאוד, כגון: שמירה על שומניות עור הקרקפת, מקנה ברק לשיער ועוד. הבעייה מתחילה כאשר ישנו חוסר איזון והפרשה יתרה של חלב מבלוטות השומן בקרקפת. השומן אשר אמור במצב נורמאלי לשמן את השיערות והקרקפת פשוט ממלא את שורש השיערה "וחונק אותה למוות"! כך למעשה בתהליך "החנק" ישנה ירידה בהספקת הדם אל שורשי השיערה, ויחד עם ירידה בהספקת הדם ישנה ירידה בהספקת החמצן וחומרי תזונה חיוניים אל השורשים, כגון: אבץ, חומצות אמינו ועוד רכיבים שונים. מה גם חשוב לציין, כי מומחים לרפואה נטורופטית ותזונאים מציעים לנו תופי מזון אשר חיוניים לצמיחת השיערה (אבץ, ציסטאין, ויטמין C, ביוטין, ויטמין B6 ועוד) אך כשהמצב עגום כל כך בהספקת חומרי הגלם החיוניים לשיערה היות ואותם נשאים לא מסוגלים להוביל את המזון אל שורשי השיערה ולהזין אותם!!! כאן בנקודה זאת יהיה קשה מאוד לשקם את מצב השיער, ולכן הטיפול צריך ליהיות הרבה יותר הוליסטי ואמור לכלול את ההבנה הכללית.
מחלות עור ישנם גורמים שונים אשר גורמים לזיהומי עור והם: חיידקים, וירוסים, פטריות ופרזיטים.
העור-האיבר הגדול בגופנו הידעתם שהעור הוא באיבר הגדול ביותר בגופנו? העור משמש כמעטפת חיצונית לגופינו המהווה חוצץ לעולם החיצון. חלק מתפקידיו החשובים ביותר של העור הינם מניעת חדירות של גורמים מבחוץ, מניעת יציאת נוזלים - מבפנים, הגנה מפני פתוגניים (בקטריות, וירוסים, פטריות וכו'). הגנה מפני קרינה (קרינת שמש וכו') ובידוד טרמי.
העור וויטמין A ויטמין a התגלה כבר בשנת 1909, וחשיבותו לראיית לילה ולבריאות העור, השער, הציפורניים והעצמות ידועה לכל. בנוסף, ויטמין a הוא נוגד חמצון, והוא אף משחק תפקיד חשוב בוויסות גדילת תאים והתפתחות רקמות, וכן בשמירת מערכת חיסון תקינה. ויטמין a על נגזרותיו השונות חיוני לראיית לילה תקינה. הוא משתתף בתהליכי ההתמיינות של תאים, כלומר, בקביעת תפקודם הייחודי של תאים חסרי תפקוד מוגדר, תורם לתפקודן התקין של רקמת האפיתל (הרקמה החיצונית ביותר של העור ושל רקמת הריריות בגוף), של מערכת החיסון ושל מערכת הרבייה, וכן מעורב בתהליך הגדילה. וימטין a ובטא קרוטן ממלאים תפקיד של בולמי חמצון (אנטיאוקסידנטים) המגינים על מרכיבי גוף חיוניים מפני תהליכי חמצון. משחה המכילה ויטמין a מעלה את ייצורם של מרכיבים המשפרים את מראה העור ומפחיתים קמטים.
דימוי עצמי ונשירת שיער כל אדם הוא ייחודי, אינדיבידואל בפני עצמו, נדוש ככל שזה נשמע, ככה נכון. אנו יורשים מהורינו גנים המשפיעים על המראה, הבריאות והתכונות שלנו, אבל האני שלנו עצמאי ונפרד מהם. אנו חיים בסביבה חברתית-תרבותית שמשפיעה על הלך מחשבתנו, ועם זאת מגבשים מחשבות ודעות משלנו. לא משנה כמה נהיה דומים גנטית, חברתית, או מבחינת המורשת התרבותית להורינו ולסביבתנו, כל אחד מאיתנו הוא חד-פעמי.
טיפולים חדשניים לטיפול בנשירת שיער והקרחה קיימות גישות חדשות לטיפול בנשירת שיער. נשירת שיער הינו תהליך טבעי, אך מצער, המלווה את חייהם של אנשים רבים. ישנה עלייה בכמות המחקרים למציאת תרופה לנשירת שיער. נשירת שיער (אלופסיה) נגרמת לעיתים בגלל מחזור ההורמונים בגוף, מה שגורם להאטה בקצב זרימת הדם, וכתוצאה מכך הצרת זקיקי השערות.
תזונה ובריאות השיער תזונה בריאה ומאוזנת היא חיונית לבריאותו של השיער. כמו כל חלק אחר בגופנו, מה שאנחנו נותנים לו מבפנים ישפיע על מראהו החיצוני. דיאטות כסאח דרסטיות יגרמו לפגיעה קשה במראה השיער ועשויה אף להגרם נשירה מוגברת. אין משמעות הדבר כי אסור לעשות דיאטה, אבל חשוב להקפיד שלא תהיה קיצונית מדי.
תכשירים לשיער דליל מה תוכלו לעשות בעצמכם כדי למנוע דילול שיער? בגלל שאחת הסיבות להיווצרות התופעה היא היעדר תזונה נכונה, יש דברים שתוכלו לאכול ויעזרו לשמור על שיער חזק יותר כגון: דגנים, ביצים, שקדים ועוד. בנוסף, ישנם סוגי שמפו המיועדים למצבי נשירה או למאבק נגד הקשקשים (תוכלו להשיגם אצל ספרים ומעצבי שיער), שהתגלו כיעילים במקרים אלו.
הטיפול בנשירת שיער בצמחי מרפא הסינים כבר מזמן השתמשו בצמחי מרפא כדי לרפא בעיות של נשירת שיער. השיטה הסינית הקדומה כבר רקחה אלפי תרופות לטיפול בבעיות שונות וכעת מצאו לכך הוכחות מדעיות.