מחלת ניוון שרירים על שם דושן ניוון שרירים הוא שם כולל לקבוצת מחלות גנטיות אשר מתאפיינות בחולשה וניוון מתקדם של שרירי השלד (השרירים שאחראים על התנועות) ובמקרים מסוימים גם של שריר הלב ושרירים אשר אין לנו שליטה רצונית עליהם. המחלות הנפוצות בקבוצה הזאת הן myotonic , duchenne, limb-girdle, facioscapulohumeral, amyotrophic lateral sclerosis ועוד. duchenne הינו ניוון שרירים הכי נפוץ בקרב הילדים ו- myotonic הכי נפוץ בקרב המבוגרים. ניוון שרירים יכול להופיע בכל גיל !
טיפולים חלופיים לטיפול המחלת ניוון שרירים על שם דושן כמו במרבית מדינות העולם המפותחות גם בישראל ניתן או יותר נכון לומר מציעים לטפל בחולי ניוון שרירים התרופות סטרואידיות (כגון: פרדניזון). הטיפול הנ"ל ניתן בעיקר בכדי לדכות את הדגובה הדלקתית אשר נוצרת בכל רקמות השרירים.
מחלות מערכת התנועה מחלות מע' התנועה: פתולוגית מחולקת לשני ענפים: 1) אורטופדיה- העוסק בעיקר בנזק לרקמת העצם, גידים ורצועות. 2) ריאומטולוגיה (פנימי), העוסק הבעיות מפרקים ומחלות מערכתיות שהמחנה המשותף שלהם הוא נזק מסוים לפרקים.
חומצה אלפא-ליפואית לחומצה האלפא ליפואת ישנה פעילות אנטי-אוקסידנטית רבת עוצמה, אנטי-דלקטית, בנגוד לויטמינים ומינרלים המסיסים בשמן או במים היא מצידה מסיסה גם בשמן וגם במים. בשל תכונה זאת החומצה האלפא ליפואית מסוגלת לחדור אל איזורים ולחלקי תאים המסיסים בשמן ועל חלקי תאים אחרים המסיסים במים.
מחלת ניוון שרירים ע"ש דושן הסיבה למחלת ניוון שרירים ע"ש דושן הינה היעדר חלבון דיסטרופין (dystrophin). החלבון דיסטרופין עוזר לשמור על תאי השרירים.
קריאטין, סטרואידים, קורטיזון, ומחלת ניוון שרירים לפי הבנה זאת מעולם הספורטאים והשרירים, נוצל התוסף קריאטין לטיפול במחלות ניוון שרירים – דושן. מחקרים הראו כי בהשפעתו של הקריאטין (יחד עם חומצת האמינו גלוטמין) לשפר את כוח עמידות השריר בחולי דושן ניוון שרירים.
סטרואידים אנבולים וניוון שרירים, דושן, בייקר ספורטאים משתמשים בסטרואידים אנבולים בכדי להחיש את קצב בניית השרירים, לשיפור הכוח הפוזי, מצד אחד ומאידך, לצמצם את התהליך הקטבולי – פירוק השרירים. עקב כך מופר האיזון במצב המטבולי לטובת המצב האנבולי, כלומר שניתן לצפות בירידה בתהליכים קטבולים (פירוק שרירים) ועלייה בתהליכים האנבולים (בניית שרירים).
בעל השפעה אנטי-דלקתית על השרירים והגידים.
תוספי מזון וגדילת מסת השרירים קריאטין קיים בתאי השריר בתור פוספוקריאטין (phospohcretine) ומשמש ליצירת אנרגיה תאית להתכווצות השריר. כמו כן הוא מאפשר לתאי השריר לספוח ולאגור כמות גדולה יותר של מים בתוכם ובכך להגדיל את נפח השריר. קריאטין משמש את הגוף לייצור קריאטין פוספאט (בקיצור, cp) עליו ניתן לחשוב כמעין מאגר אנרגיה זמינה. תפקידו של ה cp הוא לעזור ביצירת מאגר האנרגיה התאית.
תוספי מזון בספורט הקריאטין מיוצר בכבד אך יכול גם להיווצר בכליות ובלבלב, ומשם הוא מובל בדם אל אברי המטרה - השרירים, שם מומר לקריאטין פוספאט (cp) המכונה גם "פוספו קריאטין".
קריאטין מונוהידראט קראטין הינו רכיב תזונה שנמצא באופן טבעי בגופנו. הקריאטין משתתף בתהליכי הפקת אנרגיה עבור פעילות של רקמת השריר. כ- 95% של קראטין בגוף נמצא בשריר השלד. 5% הנותרים מפוזרים בשאר חלקי הגוף, עם ריכוזים גבוהים בלב, במוח ובאשכים. קראטין וכוח הפיזי, עובר בקלות ממערכת העיכול למחזור הדם. כאשר אספקה תזונתית אינה עונה על דרישות של הגוף, גופנו מסוגל לסנתז את קראטין מחומצות אמינו ארגינין, גליצין ומתיונין. התהליך הזה מתרחש בכבד, לבלב וכליות. כמות הקראטין בגוף תלויה בכמות רקמת השריר. באדם השוקל 70 ק"ג הכמות הכללית היא כ 120 - גר'. בצמחונים יש פחות קראטין.
חלבון מי-גבינה (ווי-פרוטאין) אבקה שמכילה תערובת חומצות אמינו ממקור של מי גבינה. תפקידו העיקרי של חלבון בפעילות גופנית הוא בניית מסת השריר. לספורטאים דרושות כמויות יותר גדולות של חלבון מאשר לאנשים רגילים, מכיוון שהם עוברים יותר מאמץ גופני. גדילת מסת השריר ושיקום רקמות שלאחר הפעילות מעלות דרישות הגוף לחלבונים.
ויטמין E, אלפא טוקופרול טוקופרול נגזר מהמילים היווניות טוקוס- לידה ופרו- ללדת, משמעות המילה "להביא ילדים לעולם". מתפקד כקו אנזים בקרומי תאים והוא נוגד חמצון רב-עוצמה המגן על קרומי התאים וחלקים אחרים מסיסי שומן של הגוף כמו ldl ("הכולסטרול הרע") מפני רדיקלים חופשיים. הגנה על ה-ldl בפני חמצון מצמצמת את הסיכון למחלות לב.
תה ירוק - היבטים בריאותיים תה ירוק מגן על השרירים: במודל עכברים למחלת דושן - duchenne muscular dystrophy הראו שתמצית תה ירוק 0.01%-0.05% מהמזון, שניתנה לעכבר מיום היוולדו עד גיל 4 שבועות, עיכבה את הידרדרות השריר fast-twitch muscle elongator digitorum longus אך לא השפיעה על ה slow-twitch soleus muscle . בתרבית תאי שריר עיכבה תמצית התה הירוק תהליכי חימצון של tert-butylhydroperoxide. נראה שלתה הירוק פעילות אנטי-חימצונית וכך הוא מגן על הידרדרות השריר במחלה.
ויטמין E מקורות ופעילויות פיסיולוגיות ויטמין E הוא ויטמין מסיס שומן, המשתייך למשפחת תרכובות בשם טוקופרולים . אלפא- טוקופרול הוא הנפוץ ביותר בין שבעת הטוקופרולים. ויטמין E התגלה בשנת 1922 והיום נחשב לרכיב תזונה חיוני. ויטמין E נפוץ במזונות הלא מעובדים, אולם תהליכי עיבוד הורסים את רובו וזאת הסיבה שהיום באופן נורמאלי אנחנו צורכים הרבה פחות ויטמין E מאשר לפני 100 שנים.
חלבונים - פרוטאינים כמות החלבון מתייחסת לגרם לכל ק"ג ממשקל גוף אידיאלי,כלומר שאדם שמן לא זקוק להרבה חלבון באופן יחסי למשקלו כי רקמת השומן לא צרכנית גדולה. כנ"ל לאדם רזה מידיי במצב ירוד ולכן נתייחס למשקל הרצוי האידיאלי. אין הבדל בין המינים, ההבדל יתבטא באופן אינדוידואלי.
ויטמין D - קלצפוראל נספג מהמעי השק למע' הלימפטית, בגלל שהוא בתמיסה שומנית הוא צורך נוכחות של מיץ מרה והליפז בכדי להספג. ויטמין D הנוצר בחשיפה לשמש משתחרר מהעור, צריך שתהיה השכבה השומנית על העור בכדי שויטמין D יהיה פעיל - כלומר לא להתרחץ לפני. ויטמין D מאגר בכבד.
|
ניוון שרירים וחומצת האמינו אל-ארגינין ניטריק אוקסיד וחומצת האמינו אל-ארגינין (המקדמת לנייטריק אוקסיד) גורם להצטברות של utrophin בסרקומה (sarcolemma) כפיצוי אפשרי על אובדן הדיסטרופין במחלת ניוון שרירים מסוג דושן. חשוב לציין, כי השימוש בחומצת האמינו די-ארגינין (צורה סינטטית בהשוואה לצורה הטבעית אל-ארגינין) לא יצרה את התגובה הנ"ל.
תוסף תזונה של חומצת האמינו ארגינין מחמירה ניוון שרירים ארגינין הינה תוסף מזון אשר משמשת לטיפול במחלת דושן ניוון שרירים, על כן דווח שהשימוש בארגינין לטווח הקצר אכן מסייע לטפל בניוון שרירים בעכברים. אך לעומת זאת השפעות ארוכות טווח של השימוש הטיפולי בחומצת האמינו אל-ארגינין לא נבדקה.
הרעלת מתכות כבדות 2 המקורות העיקריים שיכולים להזיק לפעילות הגוף הם התרופות והזיהום הסביבתי. בחברה המודרנית המתועשת הזיהום מתבטא בהרבה מקורות: מים, אוויר, זיהום מתרכובות ומתערובות של חומרים פטרו-כימיים וכן ממתכות הנפלטות מהתעשייה, תחנות כוח, מכוניות, דשנים כימיים וקוטלי חרקים.
יכולת לספיגת רדיקלים חופשיים ORAC מדענים מארצות הברית ממחלקת החקלאות פרסמו רשימות של ערכי ORAC עבור מזונות צמחיים צורכים בדרך כלל על ידי האוכלוסייה בארה"ב (פירות, ירקות, אגוזים, זרעים, תבלינים, דגנים וכו').
חסרים בויטמינים וניוון שרירים ישנם תיאוריות שונות אודות חסרים בויטמינים ומחלות ניוון שרירים, למרות שבמחלה הינה גנטית, ניתן להיעזר בטיפול בניוון שרירים ע"י תוספי מזון שונים לרבות ויטמינים ומינרלים.
חומצת שומן חיונית–אומגה-3 חומצות שומן אומגה 3 המסייעות במניעת מצבים בריאותיים רבים, כגון: מחלות לב וכלי דם, מצבי דלקת, רמות גבוהות של כולסטרול, יתר לחץ דם, תסמונת קדם ויסתית וכאבי מחזור, הריון והנקה, היפראקטיביות והפרעות קשב, מצבים נפשיים.
ניוון שרירים, תוספי תזונה וצמחי מרפא בשל מחסור בחומרים מזינים מסוימים נראה כי נוטים להחמיר תסמינים של ההפרעות במחלות ניוון שרירים לסוגיהם השונים. לכן, ניתן לומר כי תוספי תזונה עשויים להציע כמה השפעות מועילות כדי להקל על התסמינים בחלק גדול מהמקרים של מחלות ניוון שרירים.
ויטמין E טוקופרול שני מחקרים שפורסמו במגזי ןNEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE הראו שבשני המינים - גברים ונשים אשר נטלו ויטמין E, 100 יחידות בינלאומיות ליום למשך כשנתיים נצפה ירידה של 37 עד 41 אחוזים בסיכון לפתח מחלות לב.
ניוון שרירים, תזונה ותוספי מזון ניוון שרירים הינה קבוצת מחלות גנטיות. הטיפול במחלות אילו מבחינת הרפואה הקונבנציונאלית הינו מוגבר ביותר! הטיפול הנהוג על פי רוב לטיפול במחלות אילו או חלק עיקרי בטיפול הינו מתן התרופה קורטיזון (או פרדניזון) תרופות אילו ואחרות בעלות פעילות אנטי-דלקתית אשר מסייעות ל"השתלת" ולמתן לתקופה קצרה יחסית את החרפת המחלה. לעומת זאת, הרפואה הנטורופתית, בהתייחס למחקרים שונים מנסה מצידה לאזן עד כמה שניתן את הערכות הגוף, בכדי שיוכלו לתפקד באופן אופטימלי – עד כמה שניתן יהיה.
היעילות בהוספת ויטמין E נזק לשרירים מתרחש בזמן אימונים מאומצים, כפי שהודגם על ידי דליפת אנזימים מהשרירים לפלסמה בעקבות פראוקסידציה של שומנים. פעולת אנזים הקראטין קינאז (CK) בסרום מיועדת למדוד זאת. במחקר אחר נמצאה עלייה בפעילות הקראטין קינאז בסרום בעקבות ריצת מרתון, כאשר הגברים סבלו מיותר פגיעות בשרירי השלד מאשר הנשים.
חומצת אמינו ארגינין הארגינין חיונית להגביר את הפרשת הורמון הגדילה. הורמון הגדילה חיוני לצמחיה והתפתחות השרירים. הארגינין חיונית לייצור המוגלובין, והורמונים - אינסולין וגלוקגון. הארגינין מעודדת את הלבלב להפריש אינסולין. לארגינין תפקיד חשוב בהגנה על הכבד (מעודדת הפרשת אמוניה) ובריפוי פצעים וכוויות.
תזונה נכונה ובריאות גופנית לחצים נפשיים ואכילה לא נכונה קשורים זה בזה. תזונה נכונה היא דרך החיים שעלינו לסגל לעצמנו. תופעות הלוואי של תזונה לא נכונה הן בדרך כלל עליה במשקל, עליה בלחץ הדם וברמת הכולסטרול בדם. לאנשים, המנהלים את החיים במרוץ מתמיד סביב השעון, קשה לאכול באופן סדיר ומתוכנן.
חשיבות מולטי ויטמין ומינרל גופינו חשוף למספר עצום של כימיקלים שונים (ישנם למעלה מ- 500 כימיקלים שונים בבית ממוצע!). רבים מהם מסוכנים ודוגמא לכך התפרסמה לאחרונה ב- JAMA 1999 (עיתון איגוד הרופאים האמריקאי), בו מדענים מקליפורניה דיווחו על כך שהסיבה העיקרית למחלת הפרקינסון אינה פגם גנטי כפי שחשבו, אלא גורמים סביבתיים, שאליהם מצטרפים הגורמים הגנטים.
חלבון מי גבינה חלבון בעל ערך ביולוגי גבוהה חלבונים וילדים : ילדים, עקב גדילתם המהירה, זקוקים לכמות גבוהה יחסית של חלבון. החלבון בהיותו אבן הבניין העיקרית בפיתוח ויצור של רקמות, שרירים ואף המוח, חיוני לגדילה תקינה. יש חשיבות הן לכמות החלבון והן לאיכותו.
קראטין,גלוטמין, גינסנג – הרכיבים לספורטאים מהווה קראטין קומפלקס מקור זמין של קראטין עבור אנשים שאינם מסוגלים לסנתז אותו בעצמם. המחקר שפורסם ב- LANCET באוגוסט 1996, הראה כי תוספת קראטין שיפרה טונוס שרירים ויכולת מנטאלית אצל החולים הסובלים מפגם גנטי זה.
הצמח האדפטוגני גינסנג סיבירי הישגיהם המצוינים של הספורטאים ממזרח אירופה מיוחסים בחלקם לתכונתו המחזקת של הג'ינסנג הסיבירי. פרופסור קורובוקוב מהמכון לתרבות הספורט ממוסקבה אף ניהל מספר מחקרים אשר הוכיחו את יכולתו של הצמח להגביר סיבולת, מהירות רפלקסים ואף קואורדינציה אצל ספורטאים.
|