ברזל
ברזל הינו מינרל חשוב וחיוני ביותר. הברזל מצוי בגופנו בכדוריות הדם האדומות, ברקמות האדומות של השרירים, בטחול, בכבד ובמוח העצם. הברזל חלק ממבנה ההמוגלובין, הארותרוציטים הם המאגר הכי חשוב של הברזל והכבד, עוד מאגרים: טחול ומוח העצם וכמות קטנה בחלבון שנקרא טרנסרין. הטרנספרין נותן לנו השקפה מאוד אמינה לגבי מצב הברזל בגוף, הברזל הוא חומר גלם לחומצת הקיבה, HCL.
סימפטומים של מחסור בברזל
אנמיה, תשישות לאחר פעילות גופנית, צריבה בלשון, סדקים בזויות השפתיים ומחסור בחומצה הידרוכלורית, הדבר יוצר מעגל קסמים, ח' כלורית מפעילה את הטריפסין במעכל חלבון. אצל ילדים יכול לגרום להתפתחות לקויה וחוסר תיאבון. הטרנספרון מראה במדוייק את המחסור בברזל.
חוסר בברזל
אצל נשים נפוץ ביותר בגלל הווסת, אצל גברים טחורים, אצל צמחוניים/טבעוניים ונשים הרות, ילדים בגלל ההתפתחות, הפרעות בספיגה ותזונה לקויה, המרבים לשתות קפה ותה. היפראקטיביות בילדים בגלל חימצון לקוי, בהריון נותנים את הברזל עם חומצה פולית, הברזל עולה אך מונע את ספיגת ויטמין E ואז השכיחות של דליות וטחורים עולה. הברזל והאבץ מתחרים על הספיגה.
הברזל והנחושת הם קטליזטורים של רדיקלים חופשיים.
עודף ברזל
יכול לגרום לנזק לכבד והשתוללות רדיקלים חופשיים. במולטי צריך להיות יחס של 1-2 מ"ג ברזל כנגד 1 מ"ג של אבץ או אחד על אחד ואז הם מתחרים ללא בעיה. כסופלימנט הברזל העדין הוא ברזל עם גליזין - 2 מולקולות, דבר זה גורם לעצירות. זהו ברזל אורגני ולכן הוא לא מפריע לספיגת ויטמין E.
הברזל הטוב ביותר הוא על בסיס כלורופיל.